Chcesz zrobić domowy jogurt migdałowy? 

Zapraszamy do lektury przepisu na wegański jogurt z migdałów - kliknij tutaj 
jogurt wegański migdałowy

Dowiedź się więcej - czytaj nasze artykuły

Żyj zdrowo i naturalnie

Dotykają Cię częste infekcje? Wzmocnij odporność

Biegunki, zaparcia, dysbakterioza? Rozwiąż swój problem

Jak zrobić jogurt w domu w kilka minut?

Kup teraz startery z probiotycznymi bakteriami

Banner sprzedażowy landing page - środek

Banner sprzedażowy landing page - dół

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Przewlekły stan zapalny?

W naszej codziennej diecie jest ich niezwykle mało. W dodatku, trudno znaleźć produkt, który byłby ich pewnym, bezpiecznym źródłem. Pestycydy, metale ciężkie, nieprawidłowe przechowywanie i proces produkcji - ograniczają ich podaż. O czym piszemy? Chodzi oczywiście o Kwasy Omega 3, których niedobory ma większość z nas, i których stałą suplementację zaleca się np. kobietom w ciąży i karmiącym, bo praktyczny pewny jest ich niedobór z normalnej diety. 

Czytaj więcej...

Napój wspierający odchudzanie na bazie kefiru domowego

Rozmawiamy z naszym ekspertem, doktorem nauk medycznych Leszkiem Markiem Krześniakiem, który swoim pacjentom, zmagającym się z nadwagą, zaleca wprowadzenie do diety napoju wspierającego odchudzanie na bazie kefiru domowego. 

Redakcja: Panie Doktorze, jak działa Pana napój?

Dr n. med. Leszek Marek Krześniak: Podstawą napoju jest kefir przygotowany samodzielnie w domu (można skorzystać np. z saszetek firmy Vital, albo fiolek Zakwaski - firmy Vivo). Już sam kefir przygotowany w odpowiedni sposób, zawiera żywe kultury bakterii i mikroflorę grzybków kefirowych, które pobudzają przemianę materii i ułatwiają trawienie. W wyniku trawienia kefiru wydzielają się dodatkowe enzymy trawienne. Kefir wraz z odpowiednimi dodatkami ma jednak dodatkowe zalety dla osób odchudzających się.

Czytaj więcej...

Jogurtownica - zbędny wydatek?

Zamiast jogurtownicyJeśli planujesz zakup jogurtownicy przeczytaj nasz tekst. Czy jej posiadanie naprawdę jest konieczne aby przygotować zdrowy, domowy i probiotyczny jogurt? Jakie są wady stosowania jogurtownicy?

Zdrowe odżywianie wymaga nieco wysiłku. Aby uniknąć żywności wysoko przetworzonej i sztucznie utrwalanej, musimy wiele produktów przygotować sami. Jednym z produktów, które szybko (w kilka minut) i bez problemowo można przygotować w domu jest jogurt, i to jogurt probiotyczny, czyli taki, który zawiera bakterie o wysokiej aktywności i korzystnych dla naszego organizmu właściwościach.

Czytaj więcej...

Jogurt w diecie SCD u dziecka z podejrzeniem autyzmu - historia Pani Magdaleny


„Chętnie to z siebie wyrzucę” – napisała nam Pani Magdalena, gdy zapytaliśmy o okoliczności, w których oferowany przez nas produkt (Zakwaska Jogurt Vivo) okazał się bardzo ważną częścią diety, która wpłynęła na zdecydowaną poprawę stanu zdrowia syna Pani Magdy. Ponad 2 lata temu postawiono mu wstępną diagnozę – całościowe zaburzenia rozwojowe (w dalszej konsekwencji - podejrzenie AUTYZMU), którym towarzyszyły liczne dolegliwości. 
Dziś 3-letni Mateusz czuję się zdecydowanie lepiej. Nieustępliwość Pani Magdy w poszukiwaniu pomocy dla Mateusza bardzo zaprocentowała. Nam jest niezmiernie miło, że nasza działalność mogła choć trochę przyczynić się do poprawy zdrowia Mateusza. Zapraszamy do lektury historii, którą opisała nam Pani Magdalena, która jak podkreśla - nie jest lekarzem, a jej relacja to tylko historia rodzica jednego z chorych dzieci.

Pozbawiony flory

Mój synek urodził się jako wcześniak przez cięcie cesarskie z niedotlenieniem. Zaraz po porodzie trafił do inkubatora. Ze względu na jego, jak i mój stan, mogliśmy spotkać się dopiero po 72 godzinach. Do tego czas położne karmiły Mateusza butelką, niestety później za nic w świecie nie chciał ssać piersi, po prostu nie umiał

Czytaj więcej...

Co w jogurtach odkrył Ilia Miecznikow?

 Lactobailus acidophilus

Tajemnica długiego i zdrowego życia przez całe wieki fascynowała wielu badaczy. Jednym z nich był noblista Ilia Miecznkow. Co udało mu się odkryć?

Ilia Miecznikow, słynny mikrobiolog, odkrywca fagocytozy, współpracownik Ludwika Pasteura w swoich badaniach, które przeprowadził ponad 100 lat temu postanowił ustalić m.in. przyczynę długowieczności stulatków z Bałkanów i dalekiej Rosji. Mieszkańcy tych regionów cieszyli się bowiem ponadprzeciętną długością życia, co ciekawiło wielu ówczesnych badaczy, w tym Miecznikowa.

Czytaj więcej...