Chcesz zrobić domowy jogurt migdałowy? 

Zapraszamy do lektury przepisu na wegański jogurt z migdałów - kliknij tutaj 
jogurt wegański migdałowy

Dowiedź się więcej - czytaj nasze artykuły

Żyj zdrowo i naturalnie

Dotykają Cię częste infekcje? Wzmocnij odporność

Biegunki, zaparcia, dysbakterioza? Rozwiąż swój problem

Jak zrobić jogurt w domu w kilka minut?

Kup teraz startery z probiotycznymi bakteriami

Banner sprzedażowy landing page - środek

Banner sprzedażowy landing page - dół

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Probiotyki dla dzieci

probiotyki dla dzieci jogurt domowy Rodzice i opiekunowie często chorujących dzieci powinni zainteresować się stanem ich odporności. Infekcje, osłabienia, biegunki i inne problemy zdrowotne u dzieci, często spowodowane są niewłaściwym składem flory bakteryjnej w jelitach. W takim przypadku pomocne mogą być probiotyki, najlepiej np. w postaci probiotycznego Jogurtu lub Kefiru Domowego, który warto na stałe wprowadzić do diety dziecka.

Wsparcie dla odporności

Probiotyki to wyselekcjonowane szczepy bakterii, których obecność w układzie pokarmowym jest bardzo pożądana i wpływa na odporność organizmu dziecka.

 

Aby zabezpieczyć dzieci przed niekorzystnymi skutkami niewłaściwego składu flory bakteryjnej warto stosować probiotyki. Jednym z najlepszych naturalnych probiotyków jest Jogurt Domowy, czyli jogurt, który samodzielnie przygotowujemy w domu stosując saszetki lub fiolki z probiotycznymi bakteriami. Zawierają one pożądane w układzie pokarmowym szczepy bakterii probiotycznych, Steptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis.

po antybiotykoterapii należy stosować probiotyki

Jogurt Domowy a jogurt ze sklepu

W odróżnieniu od preparatów probiotycznych i jogurtów sklepowych, skład Jogurtu Domowego mamy pod pełną kontrolą. Jogurt jest tak zdrowy, jak produkty, które sami wybierzemy do jego przygotowania. Nie zawiera cukru, mleka w proszku, zagęstników i innych substancji smakowych, zapachowych czy konserwantów, o których można wyczytać na etykietach jogurtów sprzedawanych w sklepach. Jogurt Domowy nie jest poddawany żadnym procesom obróbki przemysłowej umożliwiającej utrzymanie długich terminów ważności. Jogurt Domowy przygotowujemy sami w domu, kupując w sklepie mleko (najlepiej pasteryzowane, można też kupić mleko od rolnika i samemu je spasteryzować) plus saszetkę lub fiolkę z bakteriami probiotycznymi i to wystarczy, by cieszyć się naturalnym jogurtem o właściwościach probiotycznych.

Zdrowo i szybko

Przygotowanie Jogurtu Domowego jest niezwykle proste i szybkie. Trwa mniej więcej tyle, co zagotowanie mleka, i wymieszanie go.

Jogurt Domowy jest chętnie spożywany przez dzieci. Można podawać go na rozmaite sposoby i zaskakiwać dzieci dodając różne dodatki: np. owoce, musli, otręby, płatki pszenne, owsiane, powidła, kakao. Codzienna porcja Jogurtu lub Kefiru Domowego dostarczy dzieciom oraz nam, solidne wsparcie dla układu pokarmowego. Probiotyczne bakterie jogurtowe dostarczone wraz ze smacznym posiłkiem to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich zainteresowanych naturalnym wspieraniem swojej odporności oraz przywróceniem w przewodzie pokarmowym naturalnej flory bakteryjnej.

jogurt probiotyczny w trakcie i po antybiotykoterapii

Jogurt lub Kefir Domowy można jeść codziennie, dlatego to doskonała propozycja dla wszystkich zainteresowanych profilaktyką i zdrowym trybem życia. Kup bakterie probiotyczne i zrób jogurt lub kefir domowy -> kliknij tutaj

Dlaczego prawidłowa flora bakteryjna jest tak ważna?

W naszym układzie pokarmowym znajduje się wiele bakterii. W jelicie cienkim znajduje się stosunkowa niewielka liczba bakterii tlenowych, pozytywnych dla naszego organizmu, natomiast w jelicie grubym znajdują się bakterie beztlenowe, których obecność w jelicie cienkim jest niepożądana. Gdy te prawidłowe rozmieszczenie bakterii w układzie pokarmowym zostanie zachwiane, może grozić nam wiele nieprzyjemnych objawów takich jak: wzdęcia, gazy, biegunki, zaparcia, problemy trawienne, a przede wszystkim osłabienie odporności. Problemy te bardzo często spotykają dorosłych, ale nie są również obce dzieciom.

Gdy bakterie z jelita grubego dostaną się do jelita cienkiego pojawia się ryzyko dysbakteriozy. Dysbakterioza jest często skutkiem stosowania długiej (powyżej 10 dni) antybiotykoterapii, ale może mieć też inne, nawet wrodzone przyczyny. Z pewnością na dysbakteriozę są narażone dzieci, które często chorują i w związku z tym poddawane są antybiotykoterapii. Antybiotyk w procesie leczenia niszczy bowiem nie tylko bakterie chorobotwórcze, ale również te pozytywne szczepy bakteryjne. Więcej na temat dysbakteriozy przeczytasz - > tutaj.