Artykuły

Jogurt domowy na zaparcia

Zaparcia są jednym z najczęściej występujących problemów przewodu pokarmowego współczesnego człowieka. W naszym kraju zaparcia dotyczą prawie co trzeciej osoby, poczynając od dzieci do ludzi w wieku podeszłym.

 

Jedną z najczęstszych przyczyn zaparć jest dysbakterioza, czyli brak odpowiedniego składu flory bakteryjnej w jelitach.

Do dysbakteriozy prowadzi najczęściej długotrwała antybiotykoterapia, a także spożywanie przetworzonej metodami przemysłowymi żywności zawierającej dodatki licznych środków konserwujących.

Jak sobie dać radę z zaparciami?

Zmiana technologii przetwarzania mleka i produkcja na przemysłową skalę jogurtów i twarogów doprowadziła do tego, że produkty te nie zawierają często odpowiednich bakterii, który w razie potrzeby mogłyby uzupełnić ich braki w organizmie człowieka.

Dlatego skutecznym sposobem rozwiązania problemów zaparć u większości osób jest samodzielne wyhodowanie w warunkach domowych jogurtu. Taki jogurt domowy, jeśli zostanie zaszczepiony odpowiednimi bakteriami probiotycznymi, będzie stanowił dla naszego przewodu pokarmowego  bardzo skuteczne lekarstwo przeciwko zaparciom.

Bakterie probiotyczne, które z takiego jogurtu mogą osiąść w jelitach człowieka a następnie rozmnażać się należą do następujących szczepów: Lactobacillus acidiophilus, Lactobacillus bulgaricus i Bifidobacterium bifidum.

Dlaczego jogurt domowy jest dobry na zaparcia?

Bakterie, które są obecne w jogurcie domowym (jeśli oczywiście przygotujemy go z odpowiednich bakterii), wytwarzają kwas mlekowy, który zabezpiecza jelita przed rozwojem nieprawidłowych szczepów bakterii i drożdżaków.

Ponadto bakterie zawarte w jogurcie domowym produkować będą w jelitach witaminy z grupy B.

Taka najprostsza recepta w przypadku problemu jakim są zaparcia to wypić codziennie dwie szklanki jogurtu domowego.

Autor: dr Leszek Marek Krześniak