Jogurt Domowy

 

Dlaczego polecają jogurt domowy

Jogurt domowy zyskuje coraz większą popularność. Mówi się o nim już w radio i telewizji oraz pisze w gazetach.

Od pewnego czasu obserwujemy błyskawiczny wzrost popularności jogurtów przygotowywanych w domu. O jogurcie domowym pisała ostatnio w „Wysokich Obcasach” (7 lipca 2012) znana krytyk kulinarna i właścicielka wielu restauracji Agnieszka Kręglicka. W swoich przepisach uwzględniła go także Olga Smile.

Dlaczego robić jogurt domowy?

Jogurt zrobiony w domu jest tańszy niż jogurt ze sklepu. „Nie o oszczędność jednak chodzi – pisze w swoim artykule Agnieszka Kręglicka – tylko o to, że inaczej niż przemysłowi producenci jogurtu naturalnego rozumiem słowo naturalny. Bo chociaż żelatyna wieprzowa, pektyna guma guar; mleko w proszku to substancje naturalne, dodawanie ich do jogurtu naturze nie jest potrzebne. Potrzebne jest wyłącznie długim terminom ważności, rozległej dystrybucji i ujednoliconemu wyglądowi”.

Autorka uważa, że chodzi tu o aspekt zdrowotny. Jeśli liczymy na „zbawienny wpływ bakterii jogurtowych na nasz system trawienny”, powinniśmy uświadomić sobie, że takie bakterie działają póki są żywe. Tymczasem w jogurtach ze sklepu często nie ma już żywych bakterii. Liczba bakterii w jogurcie po przerobieniu mlekowego cukru – laktozy – na kwas mlekowy (czyli po zrobieniu z mleka jogurtu) zaczyna z każdym dniem spadać (słowem: nie mają one już co jeść, dlatego giną). „I jogurt, który w sklepie czeka już trzeci tydzień, raczej ich nie zawiera” – dodaje Kręglicka.

Przygotowanie jest proste

Kręglicka pisze też o prostym przygotowaniu jogurtu: „Mam nowy wieczorny rytuał. Tuż przed pójściem do łóżka otwieram jednorazową saszetkę, wsypuję jej zawartość do garnka z ciepłym mlekiem i lekko mieszam. Garnek wstawiam do piekarnika nastawionego na minimum, coś pomiędzy 40 a 50 st. C i idę spać. Rano wyjmuję z piekarnika garnek gęstego, gładkiego jogurtu.”.

Do przygotowania należy oczywiście użyć odpowiednich bakterii. „Kiedy próbowałam wcześniej sama zrobić jogurt („WP” nr 32), rezultat nie do końca mnie zachwycił i zarzuciłam ten pomysł” – stwierdza Kręglicka. Dopiero produkty z serii Vital dostępne w Internecie spełniły oczekiwania i pozwoliły wyhodować w warunkach domowych prawdziwy jogurt domowy.

Nie tylko jogurt

Oprócz jogurtu można z odpowiednich bakterii przygotować także kefir domowy. Ze zrobionego już natomiast jogurtu domowego można przygotować ser.

„Wylewam jogurt na sito wyłożone płótnem, lekko solę i zostawiam, aż ocieknie. Bliskowschodni labneh to pierwszy ser stworzony przez człowieka. Dobrze odsączony i uformowany w kule daje się przechowywać ususzony lub zalany oliwą”.

Jak widać powodów, dla których warto robić jogurt domowy jest przynajmniej kilka. Dzięki tym zaletom jogurt domowy staje sie w Polsce – podobnie jak w innych krajach – popularnym składnikiem diety.

 

Kup bakterie i zrób jogurt domowy