Przygotowanie krok po kroku

Jak zrobić jogurt? Zobacz najprostszą metodę - film!

Przygotowanie jest bardzo proste. Proszę postępować w następujący sposób:

Krok numer 1 - temperatura mleka
Wpierw musimy uzyskać odpowiednią temperaturę mleka: od 43 °C do 45 °C. Jest to najlepsza temperatura do uzyskania smacznego jogurtu.
Krok numer 2 - dodaj bakterie
Do mleka o temperaturze od 43 °C do 45 °C dodajemy bakterie (1 saszetkę). Całość mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia proszku.

 

Krok numer 3 - zakryj naczynie
Naczynie, w którym znajduje się mleko wraz z bakteriami, powinniśmy teraz dokładnie zakryć (szczelną zakrywką lub nakrętką – pamiętajmy, że chodzi o to, by do środka nie dostawało się powietrze, inaczej jogurt może zostać zanieczyszczony i stracić swój wyjątkowy smak). Takim naczyniem może być termos, słoik, garnek itp.
Krok numer 4 - poczekaj
Szczelnie zakryte naczynie zostawiamy w cieple na minimum 6-8 godzin. Możemy umieścić je w ciepłej wodzie lub torebce izotermicznej (np. w garnku z ciepłą wodą, pod pierzyną, przy kaloryferze, albo ciepłym miejscu w kuchni). Dzięki temu bakterie uzyskają idealne warunki do namnażania się, nastąpi ścięcie się mleka i powstanie jogurt domowy.
Gotowe!

Jogurt powinien być już gotowy. Sprawdźmy, czy wszystko jest w porządku. Jeśli coś poszło nie tak, oznacza to, że mogliśmy popełnić błąd.

 

Najlepiej jogurt zacząć robić wieczorem i zostawić go na noc. Wówczas będzie on gotowy na śniadanie. Polecamy w tym względzie przepis Agnieszki Kręglickiej na jogurt domowy.

Gotowy jogurt domowy możemy przechowywać w lodówce przez około tydzień. Najsmaczniejszy jest oczywiście świeży i najlepiej robić go po prostu każdego dnia.

Jogurt możemy podawać sam lub z płatkami śniadaniowymi, musli, owocami czy innymi dodatkami, jako codzienny napój, jako sos (np. sos do sałatek), jako lody jogurtowe czy jako dodatek do ciast czy chleba. Warto do jogurtu dodawać świeże owoce, a także koperek, pietruszkę, świeże i suszone zioła. Zachęcamy do zapoznania się z przepisami.

UWAGA: jeśli używamy do robienia jogurtu specjalnego urządzenia zwanego Jogurtownicą, mleko, które użyjemy do przyrządzenia jogurtu, może mieć temperaturę pokojową.

Kup bakterie probiotyczne i zrób jogurt

 

 

 

 

Potrzebne składniki

Żeby zrobić ok. 2 litry własnego jogurt w warunkach domowych, powinniśmy posiadać:

• min. 1 saszetkę z bakteriami (kup tutaj)

• 2 litry mleka pasteryzowanego lub UHT (pełnotłustego, chudego lub mleka z proszku). Możemy użyć zarówno mleka krowiego, jak i koziego, a nawet sojowego.

 

UWAGA: Jeśli wybraliśmy mleko inne niż UHT, np. pasteryzowane, powinniśmy wpierw je przegotować, żeby przed rozpoczęciem przygotowywania jogurtu pozbyć się z mleka wszystkich niepożądanych bakterii, które mogłyby zanieczyścić jogurt.

Jak uzyskać odpowiednią temperaturę mleka?

• najłatwiejszym sposobem jest skorzystanie z urządzenia do podgrzewania mleka dla dzieci, które pozwoli nam uzyskać w ciągu kilku minut pożądaną temperaturę,

• jeśli nie mamy termometru, możemy w prosty sposób uzyskać odpowiednią temp. Otóż rozdzielamy mleko na 2 połowy. W przypadku 2 litrów, po 1 litrze. Jeden litr zagotowujemy. Drugi zaś schładzamy wstawiając na pewien czas do lodówki w hermetycznie zamkniętym naczyniu (np. w butelce, ważne, by nie dochodziło do niego powietrze). Następnie zagotowany litr mleka mieszamy ze schłodzoną połąwą mleka. W ten sposób uzyskamy stan, w którym mleko mieć będzie temperaturę od 43 °C do 45 °C.

• możemy po prostu zagrzać mleko, sprawdzając jego temperaturę za pomocą domowego termometru. Jeśli nie mamy akurat pod ręką termometru, możemy sprawdzić temperaturę mleka za pomocą palca. Ostrożnie! Możemy lekko zanurzyć palec w mleku. Jeśli w podgrzewanym jakiś czas mleku potrafimy utrzymać palec w środku maksymalnie do 10 sekund, oznacza to, że temperatura jest najprawdopodobniej właściwa.

Coś poszło źle?

Sprawdź co. Oto najczęściej popełniane błędy, z których powodu nasz jogurt nie ma wymarzonego smaku.

Jak zrobić kefir domowy?

Przeczytaj tutaj jak zrobić kefir domowy.