Opinie

Prezentujemy opinie i doświadczenia z jogurtem domowym.

 

 

 

Dowiedź się więcej - czytaj nasze artykuły

Żyj zdrowo i naturalnie

Dotykają Cię częste infekcje? Wzmocnij odporność

Biegunki, zaparcia, dysbakterioza? Rozwiąż swój problem

Jak zrobić jogurt w domu w kilka minut?

Kup teraz startery z probiotycznymi bakteriami

 
Banner sprzedażowy landing page - środek

Banner sprzedażowy landing page - dół

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jogurt domowy





Jogurt domowy

To tradycyjny jogurt, który przygotowujemy samodzielnie we własnej kuchni. Do jego zrobienia w warunkach domowych potrzebujemy specjalnych, probiotycznych bakterii jogurtowych, zwykłego garnka i dosłownie kilku minut na przygotowanie gotującego się mleka. 

Jogurty, które kupujemy w sklepach, ze względu na długi okres przechowywania, nigdy nie będą równie wartościowe jak jogurty naturalne, które przygotowujemy w domu. Dzięki pożytecznym szczepom bakterii jogurty domowe mają działanie prozdrowotne. Nieprzypadkowo są zalecane przez wielu lekarzy, dietetyków i tych, którzy już wypróbowali ich działania.

Jogurt w domu? To takie proste!

Jogurt domowy może przygotować każdy z nas, bez żadnych dodatkowych urządzeń, wystarczy garnek i około 5 minut na przypilnowanie gotującego się mleka! Jogurt domowy ma właściwości probiotyczne i nie musi być przystosowany do wielomiesięcznego oczekiwania na półce na klienta. Po jego zrobieniu od razu trafia do spożycia, dzięki czemu spożywamy bardzo świeży jogurt, z bardzo aktywnymi kulturami bakterii.

Żywe kultury bakterii

Do uzyskania jogurtu probiotycznego potrzebujemy tylko odpowiednich szczepów bakterii. Tego typu przebadane bakterie, zapakowane w specjalne opakowania, możemy kupić w niektórych sklepach ze zdrową żywnością (patrz dział Sklepy) oraz w specjalistycznych mleczarskich sklepach internetowych (takich jak nasz serwis). Gdy już mamy startery z bakteriami, podgrzewamy mleko do odpowiedniej temperatury (ok. 40 stopni), następnie rozpuszczamy w nim bakterie, i odstawiamy szczelnie przykryte naczynie okrywając je czymś ciepłym na kilka godzin. Bakterie w tym czasie przetwarzają nasze mleko w jogurt. Uzyskujemy w ten sposób niepowtarzalny, zdrowy jogurt zawierający prawdziwie żywe i aktywne kultury bakterii. (Więcej na temat przygotowania jogurtu tutaj).

Zakwaski i Vital

Takie certyfikowane i przebadane bakterie możne kupić tutaj, należą do serii Zakwaski (fiolki) oraz serii Vital (saszetki) i zawierają m.in. następujące probiotyczne szczepy: Steptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis.

A jogurt przygotowany w domu z ich użyciem wygląda jak na poniższym zdjęciu. Jest idealnie ścięty, często bardzo gęsty lub kremowy, o znakomitym smaku. Na zdjęciu jogurt z Zakwaski Jogurt Vivo. 

Jogurt Domowy

Dlaczego warto zrobić jogurt domowy?

Teraz każdy może w warunkach domowych 
przygotować prawdziwy jogurt. Warto zrobić jogurt domowy ponieważ:

  • jest smaczny,
  • jest probiotyczny,
  • nie zawiera mleka w proszku, zagęstników, barwników, cukru, polepszaczy smaku itd.
  • do jego zrobienia nie potrzebujemy jogurtownicy (choć jeśli ją mamy możemy z niej skorzystać),
  • jest on w 100 proc. naturalny i nie musi być przystosowany do wielomiesięcznego oczekiwania na półce na klienta,
  • ponieważ robimy go sami, mamy pewność, że nie zawiera żadnych środków poprawiających wygląd czy sztucznie przedłużających czas przydatności do spożycia,
  • jest jedną z najbardziej niskokalorycznych i niskotłuszczowych potraw, dobrą dla osób odchudzających się,
  • jest tańszy niż jogurt ze sklepu (litr kosztuje średnio ok. 5 zł, litr jogurtu ze sklepu to ok. 10 zł),

 

Najczęściej zadawane pytania:

Co to jest jogurt domowy?

To naturalny i ekologiczny jogurt, który możemy stworzyć sami, w warunkach domowych. Jest to bardzo proste, wystarczy tylko postępować zgodnie z przedstawioną tutaj instrukcją.

Czy taki jogurt jest smaczny?

Jesli jogurt jest dobrze zrobiony (zgodnie z instrukcją), smak jest nieporównywalny do jogurtów kupowanych w sklepie. Właśnie tak dawniej smakowały jogurty. Tego typu jogurty można też zjeść w wielu krajach, gdzie wciąż robi się je w sposób naturalny (np. w Grecji). Jeśli lubimy urozmaicenia można dodawać do niego owoce, miód, musli itp. oraz podawać w różny sposób. Oto kilka pomysłów na jogurt.

Czy jogurt robiony w domu jest zdrowy?

Tak. Naturalny jogurt ma zalety, których nie posiadają jogurtu ze sklepu. Po pierwsze jest on naturalny, a więc nie zawiera zagęszczaczy, konserwantów czy innych składników, które muszą posiadać produkty przeznaczone do stania na półce przez dłuższy czas. Jogurt, po przygotowaniu, można przechowywać w lodówce maksymalnie tydzień. Najlepszy jest oczywiście wtedy, gdy jest świeży.

Po drugie bakterie zawarte w Jogurcie Domowym należą do szczepów probiotycznych. Więcej na temat właściwości tego rodzaju jogurtów naturalnych czytaj w dziale: Działanie.

Czy to prawda, że tego typu jogurty należy spożywać zwłaszcza po chorobie?

Lekarze powszechnie zalecają uzupełnianie flory bakteryjnej po chorobach. Jogurty są zwykle zalecane zwłaszcza po antybiotykoterapii. Jest to o tyle słuszne, że jak wiadomo w czasie zażywania antybiotyków zniszczone zostają w naszym organizmie duże ilości naturalnej flory bakteryjnej. Dlatego jogurt stworzony z probiotycznych szczepów bakterii jest wskazany dla osób, które chorowały, rekonwalescentów, a także osób chorych na dysbakteriozę, czy wybierających się w podróż w bardziej egzotyczne kraje (aby uniknąć na miejscu problemów żołądkowych). Gwarantuje on to, że dostarczymy naszemu organizmowi bakterie probiotyczne.

Jogurt domowy można jeść każdego dnia, żeby zachować optymalną dla naszego organizmu florę bakteryjną w jelitach, co wzmocni naszą odporność przy okazji smacznego posiłku.

Czy jogurt domowy nadaje się dla dzieci?

Tak, jogurty tego typu są jak najbardziej wskazane dla dzieci, także tych najmłodszych.

Czy takie jogurty są na pewno bezpieczne? Czy te bakterie nie powodują chorób?

Bakterie, które wykorzystuje się do przygotowania jogurtu domowego są jak najbardziej bezpieczne. Są one produkowane do celów spożywczych przez duże, międzynarodowe firmy z zachowaniem wszelkich standardów oraz posiadają zaświadczenia o pochodzeniu i czystości szczepów bakterii, za co firmy te biorą odpowiedzialność.

Skąd wziąć bakterie do stworzenia domowego jogurtu?

Bakterie z odpowiednimi szczepami, które wykorzystuje się do stworzenia jogurtu domowego, sprzedawane są w fiolkach oraz saszetkach, które zakupić można  m.in. tutaj. Bakterie są w formie proszku, który należy rozpuścić w mleku. Niektórzy używają bakterii ze zwykłych, sklepowych jogurtów, ale efekty w postaci smaku oraz wartości probiotycznych są w najlepszym razie nieporównywalne. Często tak robione jogurty po prostu nie wychodzą, dlatego warto zaopatrzyć się w torebki bakterii przeznaczone specjalnie do użytku domowego.

Wiele osób uważa, że w zwyczajnych jogurtach, dostępnych w sklepach nie może być żywych bakterii i nie różnią się one przez to od słodzonych deserów, co bierze się z tego, że jogurty takie muszą stać na półkach przez wiele miesięcy. Jak jest naprawdę?

Jest prosty sposób na sprawdzenie, czy bakterie rzeczywiście są w jogurcie. Weźmy łyżeczkę jogurtu i wrzućmy ja do mleka. Jeśli mleko w ciągu kilku godzin skwaśnieje, znaczy to, że bakterie są obecne w wybranym jogurcie i zaczęły się namnażać. Dobre, zdrowe i aktywne bakterie ukwaszają mleko w kilka godzin (z kultur linii Vital lub Zakwaski jogurt ukwasza się w 6-8 godzin). Gdy dodamy do mleka jogurt ze sklepu, jogurt nie zrobi się w ogóle lub ukwaszać się będzie bardzo długo, co grozi zanieczyszczeniem hodowli.

Zupełnie inną sprawą jest jeszcze gatunek bakterii i ich walory probiotyczne. Nie każdy szczep bakterii podawany przez producentów produktów mlecznych dostępnych w sklepach ma właściwości probiotyczne. Warto o tym pamiętać, i wybierać szczepy bakterii o prozdrowotnych właściwościach. Aby je rozpoznać można zapoznać się z certyfikatem, który zaświadcza o właściwościach konkretnego szczepu np. na stronie internetowej producenta.

Jak należy przygotowywać jogurt domowy?

Przygotowanie jest bardzo proste. Dokładną instrukcję znaleźć można tutaj.

Ile kosztuje zrobienie takiego domowego jogurtu?

Koszty są niewielkie. Do zrobienia 2 litrów jogurtu potrzebujemy: 2 litry mleka i 1 fiolkę/saszetkę bakterii. Koszt mleka to ok. 4-4,50 zł. Jeśli kupiliśmy produkt w opakowaniu z 10 fiolkami/saszetkami, to koszt jednej fiolki/saszetki wyniósł dla nas 7,2 zł. Łączny koszt: to 4 + 7,2 = 11,2 zł, co daje koszt jedynie 5,6 zł za litr jogurtu. Dla porównania jogurt kupiony w sklepie to zwykle koszt ok. 3 zł za tzw. "duże" opakowanie 370 g !

Koszt jednej fiolki to 8 zł, 1 saszetki to 9 zł. Przy zamówieniu zestawów po 5, 10, 20 i 30 sztuk koszt pojedynczej fiolki/saszetki zmniejsza się.

  • 5 sztuk - 7,80 zł za saszetkę/fiolkę
  • 10 sztuk - 7,20 zł za saszetkę/fiolkę
  • 20 sztuk - 5,45 zł za saszetkę/fiolkę
  • 30 sztuk - 4,96 zł za saszetkę/fiolkę

Kup bakterie do zrobienia jogurt domowego - kilknij tutaj

 

Dlaczego produkty z bakteriami mogą być przysyłane przez pocztę, skoro powinny przebywać w lodówce?

Dla zachowania swych właściwości produkty powinny być  przez większość czasu trzymane w lodówce, jednak nie szkodzi im nawet 10 dniowy transport poza lodówką. Opakowania chronią zawartość przed wilgocią i wpływem innych czynników. Dodatkowo produkty wysyłamy w kopertach termoizolacyjnych, które chronią je przed temperaturą z zewnątrz. Po odebraniu przesyłki powinniśmy produkt schować do lodówki, jednak nie powinniśmy się martwić o jakoś produktów. W przypadku problemów z przygotowaniem jogurtu zawsze służymy radą, a gdyby nie udało się ustalić przyczyny niepowodzenia, gwarantujemy zwrot pieniędzy. 

Jak należy przechowywać fiolki i saszetki ze szczepami bakterii?

Po otrzymaniu przesyłki powinniśmy włożyć produkty do lodówki. Kultury bakterii można przechowywać w lodówce do 12 miesięcy od daty produkcji, lub w zamrażarce do 18 miesięcy od daty produkcji. Fiolki i saszetki są niewielkie i zmieszczą się w każdej, nawet najmniejszej lodówce.

Czy po otworzeniu saszetki/fiolki mogę zostawić część bakterii na później?

Niestety nie. Opakowania są przygotowane do jednorazowego użycia. Do bakterii tak pozostawionych mogłyby się dostać inne bakterie, przez co nasz jogurt zostałby zanieczyszczony (np. zacząłby "brzydko" pachnieć).

Jak wygląda saszetka lub fiolka z bakteriami do produkcji domowego jogurtu?

Bakterie znajdują się w niewielkiej saszetce lub fiolce. Jedno opakowanie pozwala na stworzenie ok. 2 litrów jogurtu. Jeśli skorzystacie Państwo z zakupu na tej stronie, do produktu otrzymacie ulotkę z instrukcją jogurtu. Ponadto wiele ciekawych porad i instrukcji znaleźć można na niniejszej stronie internetowej jogurt-domowy.pl, zwłaszcza w dziale: Przepisy czy Blog.

Warto pamiętać, że na każdym opakowaniu musi być nazwa produktu oraz data produkcji/ważności. Termin ważności saszetek to 18 miesięcy od daty produkcji, w przypadku fiolek to 12 miesięcy przy przechowywaniu w chłodziarce, i 18 miesięcy przy przechowywaniu w zamrażarce.

Co to jest jogurtownica?

Jogurtownica to specjalne urządzenie do produkcji jogurtu w warunkach domowych. Ułatwia ona stworzenie jogurtu, ale nie jest niezbędna. Jak zrobić jogurt bez jogurtownicy? To wyjaśni film na nasze stronie z przepisem na jogurt http://www.jogurt-domowy.pl/jak-zrobic-jogurt-domowy

Co to jest dysbakterioza?

To rodzaj zaburzenia polegającego na niedostatku w organizmie mikrobów niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Objawia się biegunkami, zaparciami, wzdęciami, niestrawnościami i zapaleniami błon śluzowych w układzie pokarmowym. Główną przyczyną dysbakteriozy jest nadużywanie antybiotyków. Spożywanie jogurtu naturalnego z bakteriami probiotycznymi jest sposobem walki z tą chorobą.

 Przygotowując jogurty w domu masz szansę spożywać w pełni naturalny i zdrowy produkt, zawierający pożyteczne i probiotyczne kultury bakterii, które dzięki najwyższej świeżości zachowują wysoką aktywność (jogurt spożywasz tuż po zrobieniu, nie czeka na Ciebie wiele dni w sklepie).

Wypróbuj i sprawdź jak smakuje prawdziwie naturalny jogurt. Sprawdź, który produkt najbardziej spełni Twoje oczekiwania. Wejdź na: http://sklep.jogurt-domowy.pl/

 Jogurt Domowy z bananem