Jogurt Domowy
Jeśli postępujemy zgodnie instrukcją, nie powinno być żadnych problemów, a jogurt powinien być idealny. Jeśli coś poszło nie tak i jogurt nie jest taki, jaki powinien, możemy wspólnie spróbować namierzyć przyczynę. Stworzenie jogurtu nie jest oczywiście bardzo łatwe, i właśnie dlatego jogurt ten ma tak cenne właściwości prozdrowotne. Jego domowe przygotowanie umożliwia nam spożywania jogurtu nie poddanego skomplikowanemu procesowi produkcji masowej, w którym stosuje się liczne środki wydłużające jego przydatność do spożycia.
Oto najczęstsze przyczyny i sposób rozwiązania problemów z przygotowaniem.

 

Problem

Prawdopodobna przyczna

Co zrobić?

Jogurt jest zbyt płynny
  • temperatura fermentacji była zbyt niska,
  • czas fermentacji był zbyt krótki,
  • użyte bakterie nie były w stanie przeprowadzić fermentacji
1. Sprawdź, czy na pewno przestrzegasz instrukcji, zwłaszcza odnośnie temperatury i czasu fermentacji.

2. Sprawdź, czy naczynia, których używasz są czyste i czy w trakcie procesu przygotowania jogurtu zachowane zostały elementarne warunki higieniczne.

3. Można dodać również kilka łyżek mleka w proszku do mleka przed wrzuceniem zawartości saszetki z bakteriami.

4. Sprawdź, czy użyte bakterie były przechowywane w odpowiedni sposób i w odpowiedniej temperaturze.

Jogurt jest zbyt kwaśny
  • Kultury bakterii fermentowały zbyt długo i zdążyły wyprodukować zbyt dużą ilość kwasu mlekowego.
Postępuj ściśle według instrukcji odnośnie temperatury i czasu fermentacji. Po 6-8 godzinach wstaw jogurt do lodówki.
Podane probelmy dotyczą także kefiru.