Jogurt Domowy

 

Chcesz zrobić domowy jogurt migdałowy?

Zapraszamy do lektury przepisu na wegański jogurt z migdałów kliknij tutaj
jogurt_migdaowy_orzechowy

Dowiedź się więcej – czytaj nasze artykuły

Żyj zdrowo i naturalnie

Dotykają Cię częste infekcje? Wzmocnij odporność

Biegunki, zaparcia, dysbakterioza? Rozwiąż swój problem

Jak zrobić jogurt w domu w kilka minut?

Kup teraz startery z probiotycznymi bakteriami

banner_w_prawej_sprzedazowy_3
jogurt_domowy_srodek_bannera

jogurt_domowy_dol_bannera

Przepis Agnieszki Kręglickiej na jogurt domowy

W „Wysokich Obcasach” (dodatek do sobotnio-niedzielnej Gazety Wyborczej) z 7 lipca 2012 r. w artykule „Naturalnie jogurt” Agnieszka Kręglicka opisała swoje doświadczenia z przygotowaniem jogurtu domowego z saszetek z bakteriami Vital.

Autorka – znana krytyk kulinarny i właścicielka wielu warszawskich restauracji – podaje też swój szybki i prosty przepis na przygotowanie jogurtu domowego. Zamieszczamy go, ponieważ twórczo rozwija on podawany przez nas przepis na jogurt domowy.

Przepis na przygotowanie jogurt domowy według Agnieszki Kręglickiej

Agnieszka Kręglicka zaleca, by codziennie wieczorem, przed położeniem się do łóżka, wstawić jogurt, tak by na rano był gotowy.

W tym celu wieczorem otwieramy saszetkę z bakteriami i wrzucamy jej zawartość do garnka z ciepłym mlekiem. Po lekkim wymieszaniu wstawiamy garnek do piekarnika „nastawionego na minimum, coś pomiędzy 40 a 50 st. C”.

Dzięki temu rano wyjmiemy z piekarnika garnek „garnek gęstego, gładkiego jogurtu”.

– Zachwyty, jakie to proste i niezajmujące – pisze autorka – brzmią podejrzanie, póki samemu się nie zacznie. A to naprawdę jest banalne”. Więcej opinii Agnieszki Kręglickiej o jogurcie domowym znaleźć można tutaj.

Kup bakterie i zrób jogurt domowy