Przepis Agnieszki Kręglickiej na jogurt domowy

W „Wysokich Obcasach” (dodatek do sobotnio-niedzielnej Gazety Wyborczej) z 7 lipca 2012 r. w artykule „Naturalnie jogurt” Agnieszka Kręglicka opisała swoje doświadczenia z przygotowaniem jogurtu domowego ze starterów z bakteriami Vital.

Autorka – znana krytyk kulinarny i właścicielka wielu warszawskich restauracji – podaje też swój szybki i prosty przepis na przygotowanie jogurtu domowego. Zamieszczamy go, ponieważ twórczo rozwija on podawany przez nas przepis na jogurt domowy.

Przepis na przygotowanie jogurtu domowego Agnieszki Kręglickiej

Agnieszka Kręglicka zaleca, by codziennie wieczorem, przed położeniem się do łóżka, wstawić jogurt, tak by na rano był gotowy.

W tym celu wieczorem otwieramy saszetkę z bakteriami i wrzucamy jej zawartość do garnka z ciepłym mlekiem. Po lekkim wymieszaniu wstawiamy garnek do piekarnikanastawionego na minimum, coś pomiędzy 40 a 50 st. C”.

Dzięki temu rano wyjmiemy z piekarnika: „garnek gęstego, gładkiego jogurtu”.

Zachwyty, jakie to proste i niezajmujące – pisze autorka – brzmią podejrzanie, póki samemu się nie zacznie. A to naprawdę jest banalne.

Więcej opinii Agnieszki Kręglickiej o jogurcie domowym znaleźć można tutaj.

Kup bakterie i zrób prawdziwy jogurt domowy

Pobierz darmowego e-booka
„Robię domowy jogurt”



Wystąpił jakiś błąd, spróbuj ponownie.



Dziękujemy. Teraz koniecznie POTWIERDŹ adres mail, klikają w link w wiadomości, którą wysłaliśmy na Twojego maila.

Poznaj szczegółowe przepisy (w tym na jogurty mleczne i roślinne), korzyści, zalety domowo przygotowywanego jogurtu. W naszym e-booku znajdziesz odpowiedzi na wiele najczęściej zadawanych pytań. Podaj: