Miodowy jogurt z płatkami

SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki musli (lub inne płatki)
  • szklanka jogurtu domowego


PRZYGOTOWANIE:

Jogurt mieszamy z miodem, można także zmiksować. Następnie dodajemy musli lub inne płatki.
 
Smacznego!

Jogurt z bananem i avokado

SKŁADNIKI:

  • ½ awokado
  • 1 banan
  • łyżeczka rodzynek
  • szklanka jogurtu domowego


PRZYGOTOWANIE:

Miąższ awokado i banana miksujemy wraz z jogurtem w blenderze. Przed spożyciem dodajemy rodzynki.

Smacznego!

Deser jogurtowy z migdałami

SKŁADNIKI:

  • Szklanka jogurtu domowego
  • Łyżka miodu płynnego
  • 1/3 opakowania płatków migdałowych
  • 2 szczypty cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jogurt wymieszaj ze wszystkimi składnikami
  2. Przelej do miseczki
  3. Wstaw do lodówki na godzinę
  4. Udekoruj płatkami migdałowymi i cynamonem

Sałatka owocowa z sosem jogurtowo - waniliowym

SKŁADNIKI:

  • 2 banany
  • 1 pomarańcza
  • 1 szklanka jogurtu
  • Łyżka rumu
  • Odrobina startej wanilii
  • Cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Owoce obrać, pokroić na cząstki
  2. Przygotować sos: szklankę jogurtu wymieszać z rozdrobnioną wanilią, dodać rum
  3. Do salaterki wypełnionej owocami dodać sos
  4. Podawać dobrze schłodzone

Jogurt brzoskwiniowy z siemieniem lnianym

SKŁADNIKI:

  • 3 suszone morele
  • ½ brzoskwini
  • łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 250 ml domowego jogurtu

PRZYGOTOWANIE:

Powyższy jogurt możemy przygotować w postaci kremowej oraz z kawałkami owoców.

1.    Kremowa konsystencja

Do blendera wlewamy jogurt, wrzucamy suszone morele i brzoskwinie pokrojoną w drobniejsze cząstki. Wszystko razem miksujemy, na koniec dodajemy łyżeczkę mielonego siemienia lnianego.

2.    Jogurt z kawałkami owoców

Dla osób, które lubią czuć kawałki owoców. W tym celu należy pokroić na drobne cząstki suszone morele oraz brzoskwinie. Dodajemy do jogurtu i dosypujemy łyżeczkę siemienia lnianego. 

Smacznego!

Zielony miks jogurtowy

SKŁADNIKI:

  • 1 banan
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 250 ml domowego jogurtu

PRZYGOTOWANIE:

Do blendera wrzucamy pokrojonego w cząstki banana oraz łyżkę posikanej natki pietruszki. Wszystko razem miksujemy. Uzyskujemy przepyszny jogurt o zielonym kolorze bogaty w żelazo.

Smacznego!

Jogurt kakaowy

SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 2 kostki czekolady
  • 250 ml jogurtu domowego

PRZYGOTOWANIE:

Czekoladę trzemy na tarce z drobnymi oczkami. Do jogurtu wsypujemy 2 łyżki słodkiego kakao i wiórki czekolady. Mieszamy i jogurt kakaowy gotowy jest do spożycia.

Jogurt z ziarenkami

SKŁADNIKI:

  • 1 łyżeczka nasion słonecznika
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 5- 6 sztuk orzechów włoskich
  • 5 sztuk suszonych moreli
  • kilka sztuk jabłek suszonych
  • szklanka jogurtu domowego

PRZYGOTOWANIE:

Morele i suszone jabłka kroimy na drobne kawałki. Następnie wszystkie składniki (nasiona słonecznika, pestki dyni, orzechy, morele i jabłka) dodajemy do jogurtu i delikatnie mieszamy.

Smacznego!

Jogurt z jagodami

SKŁADNIKI:

  • pół szklanki borówek amerykańskich
  • pół szklanki malin
  • łyżka płatków owsianych
  • szklanka jogurtu domowego


PRZYGOTOWANIE:

Owoce miksujemy z jogurtem  lub pozostawiamy w całości. Dodajemy płatki owsiane i posiłek gotowy.


Smacznego!

Mus truskawkowy z cynamonem

  • szklanka truskawek

  • ½ szklanki soku pomarańczowego

  • 1 szklanka jogurtu domowego

  • cynamon

PRZYGOTOWANIE:

Truskawki szypułkujemy i wrzucamy do blendera, dodajemy jogurt i sok pomarańczowy. Wszystkie składniki miksujemy, przed spożyciem posypujemy cynamonem.

Orzeźwiający jogurt ogórkowy

SKŁADNIKI:

  • 100 g (½ średniego) ogórka zielonego
  • 5 g (łyżka) natki pietruszki
  • 2-3 listki bazylii
  • 250 ml (szklanka) jogurtu domowego

PRZYGOTOWANIE:
Zielonego ogórka obieramy ze skórki i kroimy w cząstki. Natkę pietruszki i listki bazylii siekamy. Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy.

Smacznego!

Jogurtowe lody owocowe

SKŁADNIKI:

  • 10 sztuk truskawek
  • 1 banan
  • pół szklanki czerwonych porzeczek
  • szklanka jogurtu domowego


PRZYGOTOWANIE:

Owoce płuczemy, usuwamy szypułki truskawek i ogonki porzeczek i wrzucamy do blendera. Banana kroimy w cząstki i dodajemy do reszty składników. Do owoców wlewamy jogurt i miksujemy. Po uzyskaniu kremowej konsystencji przekładamy do pojemniczków i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.

Smacznego!

Koktajl warzywny

SKŁADNIKI:

  • Ogórek świeży- około ½ sztuki
  • Natka pietruszki
  • Koperek
  • Sól, pieprz
  • Szklanka jogurtu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ogórek i zieleninę miksujemy blenderem
  2. Dodajemy jogurt i przyprawy
  3. Miksujemy do momentu wymieszania wszystkich składników

Sos czosnkowy

SKŁADNIKI:

  • ½ szklanki jogurtu
  • ½ szklanki majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Łyżeczka koperku (świeżego, mrożonego lub suszonego)
  • Sól
  • Pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Czosnek rozgnieść lub posiekać – odstawić na 10 minut
  2. Do jogurtu dodać majonez, czosnek, koperek, przyprawy
  3. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 20-30 minut

Koktajl śniadaniowy


SKŁADNIKI:

  • Szklanka jogurtu
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mleko podgrzać, dodać miód, ostudzić
  2. Do miksera wlać jogurt, mleko z miodem, sok, dokładnie wymieszać

Mrożony jogurt jabłkowy

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka jogurtu domowego
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • Szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na drobnej tarce
  2. Do miksera wlać jogurt, stare jabłko, cynamon i cukier
  3. Przelać do miseczki, wstawić do zamrażalnika na 2-3 godziny

Dip jogurtowy do mięs

SKŁADNIKI:

  • ½ szklanki jogurtu domowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • ½ szklanki soku ananasowego
  • Łyżka soku z cytryny
  • 2 szczypty curry
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do garnka wlać sok ananasowy, dodać ketchup, przyprawy, sok z cytryny- zagotować
  2. Ostudzić
  3. Dodać jogurt
  4. Podawać jako dip do słonych przekąsek i mięs

Brokuły z jogurtem

SKŁADNIKI:

  • Brokuły - 1 mała sztuka
  • 1 pokrojona cebula
  • Ząbek czosnku
  • Ostra papryka
  • Ulubione zioła
  • Sól, pieprz
  • Szklanka jogurtu domowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Brokuły ugotować
  2. W międzyczasie podsmażyć cebulę, czosnek
  3. Do jogurtu dodać przyprawy
  4. Ugotowane brokuły ułożyć na talerzu, dodać cebulę, polać jogurtem