Dowiedź się więcej - czytaj nasze artykuły

Żyj zdrowo i naturalnie

Dotykają Cię częste infekcje? Wzmocnij odporność

Biegunki, zaparcia, dysbakterioza? Rozwiąż swój problem

Jak zrobić jogurt w domu w kilka minut?

Kup teraz startery z probiotycznymi bakteriami

Banner sprzedażowy landing page - środek

Banner sprzedażowy landing page - dół

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chcesz zrobić domowy jogurt migdałowy? 

Zapraszamy do lektury przepisu na wegański jogurt z migdałów - kliknij tutaj 
jogurt wegański migdałowy

Dowiedź się więcej - czytaj nasze artykuły

Żyj zdrowo i naturalnie

Dotykają Cię częste infekcje? Wzmocnij odporność

Biegunki, zaparcia, dysbakterioza? Rozwiąż swój problem

Jak zrobić jogurt w domu w kilka minut?

Kup teraz startery z probiotycznymi bakteriami

Banner sprzedażowy landing page - środek

Banner sprzedażowy landing page - dół

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Co to jest dysbakterioza?

Dysbakterioza to rodzaj zaburzenia polegającego na niedoborze w organizmie mikroorganizmów bakteryjnych niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Pomocny w tym problemie może okazać się jogurt probiotyczny.

Co mamy w jelitach?

W prawidłowo funkcjonującym przewodzie pokarmowym obecne są różne bakterie. W współodpowiadającym za odporność organizmu jelicie cienkim znajdują się bakterie tlenowe, takie jak Streptococcus, Lactobacillus, Veillonella, Clostridium i Neisseria, a ich ilość jest stosunkowo niewielka. Bakteriom nie sprzyja budowa oraz funkcje tego fragmentu układu pokarmowego, i np. mocno kwaśne środowisko. Inna sytuacja ma miejsce w jelicie grubym, gdzie bakterie mają dużo pożywki i występują w sporych ilościach. Również skład bakterii w jelicie grubym różni się, a przeważają w nim takie bakterie jak Escherichia coli, głównie beztlenowe, które nie powinny osiedlać się w jelicie cienkim. U zdrowego człowieka, w zdrowym i właściwie odżywianym organizmie te niekorzystne bakterie nie przedostają się wyżej do jelita cienkiego.

Częste infekcje, biegunki, wzdęcia - to znak ostrzegawczy

O dysbakteriozie możemy mówić właśnie gdy do jelita cienkiego zaczną dostawać się bakterie z jelita grubego lub osiądą tam spożyte z zanieczyszczoną wodą albo pokarmami. Najczęstszą przyczyną dysbakteriozy jest przewlekła antybiotykoterapia lub brak zachowania higieny spożywanych pokarmów. Mogą temu także sprzyjać wady anatomiczne (wady wrodzone) przewodu pokarmowego jak i zmiany powstałe wskutek poważnych operacji przewodu pokarmowego. Wiele silnych leków np. przeciwnowotworowych, przeciwzapalnych, przeciwbólowych, niedożywienie, potrawy zawierające duże ilości konserwantów żywności czy dodatków zapobiegających jej psuciu się powoduje wtórne osłabienie prawidłowej flory bakteryjnej jelita. Łatwym do zaobserwowania wskaźnikiem, że są problemy z florą bakteryjna w jelitach, zwłaszcza u dzieci jest skłonność do częstego zaziębiania się, przewlekłe katary, częste zapalenia oskrzeli, zapalenia zatok, przykry zapach z ust, zgagi, odbijania się, wzdęcia brzucha, nieprzyjemne gazy. Wszystkie te objawy mogą także występować także u dorosłych.

Zaawansowana dysbakterioza objawia się może także: biegunkami albo uporczywymi zaparciami, wzdęciami, niedoborami witaminy D (osteoporoza, krzywica) i B12 (niedokrwistość), rumieniami na skórze czy zapaleniami stawów. Charakterystyczny może być również spadek masy ciała.

Dysbakterioza a antybiotykoterapia

Często chorujące na infekcje dróg oddechowych dzieci i osoby dorosłe są leczone antybiotykami i chociaż uzyskuje się krótkotrwały efekt zmniejszenia objawów infekcji to prowadzi to często do dalszego osłabienia odporności, a przede wszystkim do zniszczenia flory jelitowej.

Pomocne bakterie probiotyczne z Jogurtu Domowego

Zarówno dla zapobiegania jak i leczenia dysbakteriozy zaleca się stosowanie probiotyków, czyli szczepów bakterii, których pozytywne działanie na układ pokarmowy zostało udowodnione naukowo. Bardzo dobrym naturalnym probiotykiem jest Jogurt Domowy, który wyhodowany w warunkach domowych, zawiera pożądane w układzie pokarmowym szczepy bakterii takie jak: Steptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis.

U osób o osłabionej odporności oraz osób, u których rozpoznano dysbakteriozę wprowadzenie do codziennej diety probiotycznego Jogurtu Domowego może być wsparciem w leczeniu. Apożywanie Jogurtu czy Kefiru domowego jest dobrym sposobem zapobiegania rozwojowi dysbakteriozy.
Gdy profilaktyka nie wystarczy

W poważnych przypadkach dysbakteriozy samo zażywanie probiotyków nie wystarczy. Przy obecności bardzo dużej ilości nieprawidłowych bakterii „chwastów" może okazać się konieczna krótkotrwała antybiotykoterapia lub zastosowanie alternatywnych metod zwalczania tych drobnoustrojów np. przy wykorzystaniu sorbentów (Enterosgel). Czasem potrzebna jest interwencja chirurga, aby przywrócić prawidłowe stosunki anatomiczne w przewodzie pokarmowym. W w/w przypadkach trzeba zasięgać porady i pomocy lekarza. Ale po przeprowadzeniu w/w zabiegów dla przywrócenia flory jelitowej Jogurt Domowy i Kefir Domowy są nieocenione. Regularne ich spożywanie to sposób wspomagania leczenia także zaawansowanej dysbakteriozy.

Kup bakterie probiotyczne i zrób jogurt lub kefir domowy -> kliknij tutaj