Dowiedź się więcej - czytaj nasze artykuły

Żyj zdrowo i naturalnie

Dotykają Cię częste infekcje? Wzmocnij odporność

Biegunki, zaparcia, dysbakterioza? Rozwiąż swój problem

Jak zrobić jogurt w domu w kilka minut?

Kup teraz startery z probiotycznymi bakteriami

Banner sprzedażowy landing page - środek

Banner sprzedażowy landing page - dół

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chcesz zrobić domowy jogurt migdałowy? 

Zapraszamy do lektury przepisu na wegański jogurt z migdałów - kliknij tutaj 
jogurt wegański migdałowy

Dowiedź się więcej - czytaj nasze artykuły

Żyj zdrowo i naturalnie

Dotykają Cię częste infekcje? Wzmocnij odporność

Biegunki, zaparcia, dysbakterioza? Rozwiąż swój problem

Jak zrobić jogurt w domu w kilka minut?

Kup teraz startery z probiotycznymi bakteriami

Banner sprzedażowy landing page - środek

Banner sprzedażowy landing page - dół

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Bakterie probiotyczne – czy jogurt domowy ich dostarcza?

bakterie probiotyczne probiotyki

Nie każdy jogurt czy kefir zawiera bakterie probiotyczne, a więc takie, których korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit zostało potwierdzone naukowo. Jogurt Domowy zawiera właśnie takie probiotyczne szczepy bakteryjne.

 

Oferowane na tej stronie saszetki zawierają probiotyczne szczepy bakterii, których użycie do przygotowania jogurtu zapewnia jego probiotyczność. Saszetki, które można kupić tutaj, zawierają bakterie z następujących probiotycznych szczepów Lactobacillus bulgaricusLactobacillus acidophilusBifidobacterium lactisStreptococcus thermophilus. Dzięki temu jogurt domowy przygotowany za ich pomocą ma wartości probiotyczne, jest jednocześnie smaczny i nie zawiera żadnych dodatków, które pojawiają się w jogurtach sklepowych (np. mleko w proszku).

Zagrożenia dla naszej odporności

Dlaczego warto spożywać jogurty zawierające bakterie probiotyczne? Probiotyki zaleca się m.in. w trakcie i po zażywaniu antybiotyków. Antybiotyki usuwając chorobotówrcze bakterie niszczą również naturalną florę bakteryjną organizmu, w wyniku czego grozi choremu dysbakterioza. Ponadto bakterie probiotyczne powstrzymują rozwój szkodliwych, patogennych bakterii. Wprowadzenie na stałe do diety jogurtów probiotycznych może mieć więc pozytywny wpływ na odporność organizmu i skład flory. Prawidłowy skład flory bakteryjnej w jelitach jest bowiem ważnym czynnikiem odporności.

Domowy a sklepowy

W sklepach jest wiele jogurtów, do których przygotowania zastosowano bakterie probiotyczne. Jednak wątpliwości zawsze wzbudza termin ważności takich produktów. Prawdziwy jogurt nie może zbyt długo stać w lodówce, ponieważ z każdym kolejnym dniem robi się coraz kwaśniejszy, z czasem niezdatny do spożycia. Przy długich terminach ważności jogurtów sklepowych powstaje pytanie czy długi termin ważności nie został osiągnięty dzięki obróbce przemysłowej? Taka obróbka mogła ograniczyć ilość bakterii, co automatycznie wydłuża termin przydatności produktu ale czy nie szkodzi bakteriom?

Szybko, naturalnie i zdrowo

Aby mieć pewność, że zawartość bakterii probiotycznych jest możliwie największa, najlepiej samodzielnie przygotować jogurt probiotyczny w domu. Na tej stronie można znaleźć wiele informacji na temat zalet, przepisów i sposobu przygotowania takiego jogurtu.

Przygotowanie Jogurtu Domowego jest bardzo proste i szybkie, trwa mniej więcej tyle ile zagotowanie mleka. Do przygotowania potrzebujemy tylko mleko i saszetki z bakteriami probiotycznymi, które można kupić na tej stronie w dziale "kup teraz".

Kup bakterie probiotyczne i zrób jogurt domowy