Jogurt Domowy

 

Co to jest kefir domowy?

 

Oprócz jogurtu domowego możemy przyrządzić również kefir domowy. Czym jest kefir? Kefir to bardzo popularny mleczny napój fermentowany o unikalnych właściwościach, znany od wieków we Wschodniej i Środkowej Europie. Wywodzi się on z Kaukazu, gdzie był od wieków regularnie spożywany. Zwany jest tam „napojem stulatków”, ponieważ ma opinię napoju o właściwościach prozdrowotnych, zapewniającego długowieczność.

Kefir zawiera liczne szczepy szlachetnych i przyjaznych bakterii mlekowych oraz ogromną liczbę bioaktywnych składników, których nie znajdziemy w jogurcie.

Bakterie kefirowe, które zakupić można tutaj stanowią unikalny produkt zawierający naturalnie liofilizowane ziarno kefirowe złożone z bakterii kwasu mlekowego i drożdży kefirowych. Gwarantują one charakterystyczny orzeźwiający i lekko musujący smak domowego kefiru oraz zapewniają, że ma on tradycyjną konsystencję.

Skład bakterii startera do przyrządzenia domowego kefiru: mikroflora ziaren kefiru i drożdży kefirowych: Lactococcus lactis, Streptococcus thermophilus, Leuconostoc mesenteroides, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactococcus lactis ssp. lactis

Jeden starter umożliwia produkcję 1-3 litrów świeżego, naturalnego kefiru, w 100% naturalnego, uzyskanego przy użyciu tradycyjnych bakterii i drożdży, bez żadnych substancji dodatkowych.

Startery do zrobienia kefiru – kup teraz