Oprócz jogurtu domowego możemy przyrządzić również kefir domowy. Czym jest kefir? Kefir to bardzo popularny mleczny napój fermentowany o unikalnych właściwościach, znany od wieków we Wschodniej i Środkowej Europie. Wywodzi się on z Kaukazu, gdzie był od wieków regularnie spożywany. Zwany jest tam „napojem stulatków”, ponieważ ma opinię napoju o właściwościach prozdrowotnych, zapewniającego długowieczność.
Kefir zawiera specyficzną mikroflorę, której nie znajdziemy w jogurcie. Bakterie kefirowe, które zakupić można tutaj stanowią unikalny produkt zawierający naturalnie liofilizowane ziarno kefirowe. Gwarantują one charakterystyczny orzeźwiający i lekko musujący smak domowego kefiru oraz zapewniają, że ma on tradycyjną konsystencję.
Więcej na temat Zakwaski do kefiru możesz przeczytać tutaj.
Jeden starter umożliwia produkcję 1-3 litrów świeżego, naturalnego kefiru, w 100% naturalnego, uzyskanego przy użyciu tradycyjnych bakterii i drożdży, bez żadnych substancji dodatkowych.