Jogurt Domowy

 

Czy po otworzeniu startera mogę zostawić część bakterii na później?

 

Producenci nie polecają takiej praktyki, ale teoretycznie jest to możliwe. Podstawowym pytaniem jest, czy w ogóle jest co dzielić. Startery do domowego przygotowania jogurtu zawierają najczęściej tylko taką ilość kultur bakterii, która jest potrzebna aby ukwasić 1 do 3 litrów jogurtu. Starter taki może mieć np. 0,5 grama. Bardzo trudno podzielić jest taką ilość, i lepiej tego nie robić. Dzieląc taki starter możemy też zaburzyć proporcję kultur bakterii, a więc również proporcję w gotowym jogurcie. Jogurty uzyskane ze starterów z kulturami bakterii są na tyle aktywne, że można jeszcze kilka razy przy użyciu jogurtu nastawiać kolejną hodowlę. Dlatego nie warto dzielić starterów.

Oczywiście są również startery o zdecydowanie wyższej wadze np. 2 gram. Taki starter możemy podzielić, jednak powinniśmy bardzo starannie go przechowywać np. w szczelnym opakowaniu bez dostępu do powietrza, i szczególnie wilgoci. Starter po otworzeniu powinniśmy zużyć możliwie szybko.

Otworzony starter może się zanieczyścić co może skutkować np. niepowodzeniem w próbie ukwaszania jogurtu.