Jogurt Domowy

 

Ile kosztuje zrobienie takiego domowego jogurtu?

 

Koszty nie są wielkie. Do zrobienia 2 litrów jogurtu potrzebujemy: 2 litry mleka i 1 starter. Koszt mleka to ok. 4 do 5 zł za 2 litry. Jeśli kupiliśmy starter w zestawie, to koszt jednego startera jest niewielki (cena za sztukę od 9 do 5,50 w zależności, czy kupimy na sztukę – wtedy jest drożej, czy w zestawie – wtedy jest najtaniej nawet 5,50) .

Przykładowy koszt jogurtu domowego: to 4,60 mleko + 6,80 starter w zestawie = 11,40 zł, co daje koszt 5,70 zł za litr jogurtu.

Dla porównania przykładowa cena jogurtów w sklepie. Np. Jogurt znanej firmy na literę D – 165 gram, to koszt 1,59 zł za opakowanie, czyli aż 9,64 zł za litr. Inny jogurt, znanej firmy na literę B 🙂 ma koszt 1,17 zł za 150 gram, co daje 7,80 zł za litr. Pozornie niska cena małego opakowania, okazuje się dużo wyższa, gdy chcielibyśmy jogurtem nakarmić 4 osobową rodzinę. Oczywiście są jogurty, najczęściej marek własnych wielu sklepów, które kosztują i 3,30 zł za kilogram. Jednak ich walory smakowe pozostawiają wiele do życzenia, a na liście składników znajdziemy tylko napis: mleko, kultury bakterii, i często „mleko w proszku”.

Koszt jogurtu robionego w domu, jest pozornie wyższy ponieważ trzeba kupować i startery, i dodatkowo mleko. Jednak wydatek ten zwraca się z nawiązką, jeżeli przynajmniej raz użyjemy jogurtu, który uzyskamy ze startera do przygotowania jogurtu ponownie – pierwszy jogurt spełni więc rolę zaszczepki.

W takiej sytuacji, nawet starter kupiony za najwyższą kwotę, 9 zł daje bardzo niski koszt uzyskania niezwykle świeżego, i bogatego w żywe kultury bakterii jogurtu.

Koszt startera 9 zł + koszt 4 litrów mleka = 2,50 *4 = 10 zł. Łączny koszt 19 zł za 4 litry jogurtu, co daje 4,75 zł za litr jogurtu probiotycznego.

Jeżeli rozmnożymy jogurt co najmniej 2 razy za pomocą jogurtu, to koszt wyniesie:

Koszt startera 9 zł + koszt 4 litrów mleka = 2,50 *6 = 15 zł. Łączny koszt 24 zł za 6 litry jogurtu, co daje 4 zł za lit jogurtu probiotycznego.

Wg. producentów starterów do domowego jogurtu, można kontynuować hodowlę 1-2 razy od uzyskania pierwszego jogurtu. Daje to więc wymierne oszczędności oraz pozwala uzyskać produkt bardzo wysokiej jakości, za niewielką cenę.

Przykładowy starter do jogurtu np. Zakwaska PROBIO-JOGURT zawiera następującą florę bakteryjną: Bifidobacterium lactis (2 szczepy), Bifidobacterium longum, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis, Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus lactis, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus gasseri, Lactobacillus brevis, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus plantarum, Streptococcus thermophilus, Propionibacterium freudenreichii.

Czy jakikolwiek jogurt gotowy posiada taką florę kultur bakterii? Nie! Ponieważ producenci jogurtów nie widzą potrzeby wydawania dużych środków na szczepy bakterii probiotycznych. Zwykły jogurt ukwasi się za pomocą dwóch podstawowych szczepów bakterii, czyli Streptococcus thermophilus oraz Lactobacillus bulgaricus. Szczepy probiotyczne nie są więc potrzebne producentom sklepów, to tylko zbędny wydatek, ponieważ zakup takiego surowca nie jest tani.

Dzięki idei jogurtu domowego, który przygotowujemy w domu, możemy na powrót mieć produkty niepasteryzowane u siebie w domu. Startery z mikroflorą odwracają procesy pasteryzacji, i pozwalają dostarczyć w diecie żywy nabiał, z bogatą florą kultur bakterii.

Ktoś powie, ale do kosztów trzeba doliczyć też przesyłkę? Niekoniecznie. Startery z kulturami bakterii są dostępne w wielu sklepach ze zdrową żywnością, a ponadto w wielu sklepach internetowych kupując za większą kwotę, przesyłka jest bezpłatna. Także w sklepie.jogurt-domowy.pl