Jogurt Domowy

 

Sposób na zaparcia

Zaparcia to problem wielu osób, dotykają tak dzieci jak i dorosłych, nie oszczędzają nawet kobiet w ciąży czy osób starszych. Jak poradzić sobie z nimi przy pomocy domowej i zdrowej diety?

Problemy z wypróżnieniem należą do bardzo częstych i kłopotliwych dolegliwości wielu z nas. Ich przyczyna leży często w zaburzeniach wydzielania enzymów trawiennych, co jest często wzmagane przez niewłaściwą dietę.Jedną z najczęstszych przyczyn zaparć przede wszystkim jest dysbakterioza, czyli brak w jelitach odpowiednich szczepów bakterii tzw. pałeczek kwasu mlekowego. Co zrobić aby domowymi sposobami rozwiązać ten problem?

Wielu osobom ulgę przynosi wprowadzenie do codziennej diety probiotycznego jogurtu lub kefiru domowego, czyli takiego, który przygotowujemy samodzielnie w domu za pomocą saszetek z probiotycznymi szczepami bakterii. To właśnie te bakterie, mają dobroczynny wpływ w przypadku problemów przy zaparciach.

Niedobór enzymów

Skąd ten pozytywny wpływ? Mechanizm działania jest bardzo prosty. Po dostaniu się jogurtu lub kefiru probiotycznego do żołądka, część z bakterii probiotycznych ulega zniszczeniu przez znajdujący się w nim kwas solny. Z powstałych w wyniku tej reakcji komórek uwalniają się enzymy, które są bardzo potrzebne w procesie prawidłowego trawienia. To właśnie niedobór tych enzymów u wielu osób powoduje zaparcia. Te bakterie, które przeżyją, osiadają i rozmnażają się w jelitach. A ponieważ wytwarzają kwas mlekowy, niszczą w świetle przewodu pokarmowego inne niekorzystne dla człowieka bakterie oraz nie pozwalają rozwijać się grzybom i drożdżakom.

Nie każdy pomoże

Trzeba jednak pamiętać, że nie każdy jogurt i kefir może zawierać pozytywne dla organizmu bakterie. Produkty dostępne w sklepach często zaskakują długimi terminami przydatności do spożycia, osiągniętymi dzięki przemysłowej obróbce. Ale czy zawierają one odpowiednie bakterie? Pewności nie ma. Produkt naturalny, zawierający żywe bakterie i nie obrobiony przemysłowo nie byłby w stanie tak długo stać na półkach sklepowych.

czeste_przyczyny_zaparc

Jogurt lub kefir domowy nie podlega takiej obróbce, jak przemysłowo wytwarzane jogurty, które są dostarczane do sklepów. Jogurt i kefir domowy przygotowujemy samodzielnie we własnej kuchni, przy użyciu saszetek z probiotycznymi szczepami bakterii takimi jak: Lactobacillus acidophilus Lactobacillus bulgaricus, Bifidobacterium lactis i Steptococcus thermophilus. Nikomu też nie przychodzi do głowy, aby dodawać do niego mleko w proszku czy inne dodatki konserwujące. Jest smaczny bez nich.

Właśnie dlatego, aby mieć pewność, że faktycznie spożywamy probiotyczny jogurt lub kefirwarto przygotować go sobie samodzielnie w domu. Jest to bardzo proste, a przygotowany w ten sposób napój mleczny jest niezwykle smaczny.

Jogurt lub kefir na zaparcia

Wielu z naszych klientów dzięki wprowadzenie jogurtu lub kefiru domowego pozbywa się problemów z zaparciami.

Czy wiesz, że?

Przyczyną zaparć mogą być zaburzenia w wydzielaniu enzymów trawiennych.

Aby zwiększyć jeszcze skuteczność ich przeciwko zaparciom korzystne jest przed spożyciem dodanie do szklanki czy miseczki jogurtu kilku łyżek otrąb, płatków owsianych czy świeżo zmielonego siemienia lnianego. Wszystkie te dodatki przed dodaniem do jogurtu czy kefiru dobrze jest zalać gorącą wodą, albo nawet krótko zagotować na wodzie, aby spęczniały. Bowiem duża ilość suchych otrąb czy płatków może jeszcze nasilać zaparcia.

Jogurt lub kefir domowy wraz z otrębami lub płatkami sparzonymi gorącą wodą, z dodatkiem 1-2 łyżki siemienia lnianego ułatwia znacznie oczyszczanie się przewodu pokarmowego z zalegających niestrawionych resztek i powoduje ustąpienie zaparć.

Osoby, u których ten sposób nie przynosi zadowalającej poprawy wypróżnień, powinny zasięgnąć porady lekarza oraz wykonać niezbędne badania, aby wyjaśnić przyczynę zaparć.

Prosto i zdrowo

Samo przygotowanie jogurtu domowego jest bardzo proste i trwa tyle, co zagotowanie jednego litra mleka, wymieszanie go z drugim litrem mleka zimnego i dodaniem zawartością saszetki zawierającej bakterie probiotyczne.

cytat_sposoby_jogurt_na_zaparcia

Przygotowanie kefiru domowego jest jeszcze prostsze, wystarczy tylko wymieszać zawartość saszetki z mlekiem o temperaturze pokojowej i odstawić pojemnik na kilka godzin w ciepłe miejsce (np. przy kaloryferze). Na drugi dzień możemy cieszyć się już z pysznego, naturalnego produktu, który u wielu osób pozytywnie wpływa na problemy z zaparciami.

Męczą Cię problemy z trawieniem? Wypróbuj codzienne spożywanie 2 szklanek jogurtu lub kefiru domowego aby przekonać się , jak to jest proste i skuteczne. Kup bakterie probiotyczne i zrób jogurt lub kefir domowy -> kliknij tutaj

Sposób na zaparcia

domowy_jogurt
Zaparcia to problem wielu osób, dotykają tak dzieci jak i dorosłych, nie oszczędzają nawet kobiet w ciąży czy osób starszych. Jak poradzić sobie z nimi przy pomocy domowej i zdrowej diety?

Problemy z wypróżnieniem należą do bardzo częstych i kłopotliwych dolegliwości wielu z nas. Ich przyczyna leży często w zaburzeniach wydzielania enzymów trawiennych, co jest często wzmagane przez niewłaściwą dietę.Jedną z najczęstszych przyczyn zaparć przede wszystkim jest dysbakterioza, czyli brak w jelitach odpowiednich szczepów bakterii tzw. pałeczek kwasu mlekowego. Co zrobić aby domowymi sposobami rozwiązać ten problem?

Wielu osobom ulgę przynosi wprowadzenie do codziennej diety probiotycznego jogurtu lub kefiru domowego, czyli takiego, który przygotowujemy samodzielnie w domu za pomocą saszetek z probiotycznymi szczepami bakterii. To właśnie te bakterie, mają dobroczynny wpływ w przypadku problemów przy zaparciach.

Niedobór enzymów

Skąd ten pozytywny wpływ? Mechanizm działania jest bardzo prosty. Po dostaniu się jogurtu lub kefiru probiotycznego do żołądka, część z bakterii probiotycznych ulega zniszczeniu przez znajdujący się w nim kwas solny. Z powstałych w wyniku tej reakcji komórek uwalniają się enzymy, które są bardzo potrzebne w procesie prawidłowego trawienia. To właśnie niedobór tych enzymów u wielu osób powoduje zaparcia. Te bakterie, które przeżyją, osiadają i rozmnażają się w jelitach. A ponieważ wytwarzają kwas mlekowy, niszczą w świetle przewodu pokarmowego inne niekorzystne dla człowieka bakterie oraz nie pozwalają rozwijać się grzybom i drożdżakom.

Nie każdy pomoże

Trzeba jednak pamiętać, że nie każdy jogurt i kefir może zawierać pozytywne dla organizmu bakterie. Produkty dostępne w sklepach często zaskakują długimi terminami przydatności do spożycia, osiągniętymi dzięki przemysłowej obróbce. Ale czy zawierają one odpowiednie bakterie? Pewności nie ma. Produkt naturalny, zawierający żywe bakterie i nie obrobiony przemysłowo nie byłby w stanie tak długo stać na półkach sklepowych.

czeste_przyczyny_zaparc

Jogurt lub kefir domowy nie podlega takiej obróbce, jak przemysłowo wytwarzane jogurty, które są dostarczane do sklepów. Jogurt i kefir domowy przygotowujemy samodzielnie we własnej kuchni, przy użyciu saszetek z probiotycznymi szczepami bakterii takimi jak: Lactobacillus acidophilus Lactobacillus bulgaricus, Bifidobacterium lactis i Steptococcus thermophilus. Nikomu też nie przychodzi do głowy, aby dodawać do niego mleko w proszku czy inne dodatki konserwujące. Jest smaczny bez nich.

Właśnie dlatego, aby mieć pewność, że faktycznie spożywamy probiotyczny jogurt lub kefirwarto przygotować go sobie samodzielnie w domu. Jest to bardzo proste, a przygotowany w ten sposób napój mleczny jest niezwykle smaczny.

Jogurt lub kefir na zaparcia

Wielu z naszych klientów dzięki wprowadzenie jogurtu lub kefiru domowego pozbywa się problemów z zaparciami.

Czy wiesz, że?

Przyczyną zaparć mogą być zaburzenia w wydzielaniu enzymów trawiennych.

Aby zwiększyć jeszcze skuteczność ich przeciwko zaparciom korzystne jest przed spożyciem dodanie do szklanki czy miseczki jogurtu kilku łyżek otrąb, płatków owsianych czy świeżo zmielonego siemienia lnianego. Wszystkie te dodatki przed dodaniem do jogurtu czy kefiru dobrze jest zalać gorącą wodą, albo nawet krótko zagotować na wodzie, aby spęczniały. Bowiem duża ilość suchych otrąb czy płatków może jeszcze nasilać zaparcia.

Jogurt lub kefir domowy wraz z otrębami lub płatkami sparzonymi gorącą wodą, z dodatkiem 1-2 łyżki siemienia lnianego ułatwia znacznie oczyszczanie się przewodu pokarmowego z zalegających niestrawionych resztek i powoduje ustąpienie zaparć.

Osoby, u których ten sposób nie przynosi zadowalającej poprawy wypróżnień, powinny zasięgnąć porady lekarza oraz wykonać niezbędne badania, aby wyjaśnić przyczynę zaparć.

Prosto i zdrowo

Samo przygotowanie jogurtu domowego jest bardzo proste i trwa tyle, co zagotowanie jednego litra mleka, wymieszanie go z drugim litrem mleka zimnego i dodaniem zawartością saszetki zawierającej bakterie probiotyczne.

cytat_sposoby_jogurt_na_zaparcia

Przygotowanie kefiru domowego jest jeszcze prostsze, wystarczy tylko wymieszać zawartość saszetki z mlekiem o temperaturze pokojowej i odstawić pojemnik na kilka godzin w ciepłe miejsce (np. przy kaloryferze). Na drugi dzień możemy cieszyć się już z pysznego, naturalnego produktu, który u wielu osób pozytywnie wpływa na problemy z zaparciami.

Męczą Cię problemy z trawieniem? Wypróbuj codzienne spożywanie 2 szklanek jogurtu lub kefiru domowego aby przekonać się , jak to jest proste i skuteczne. Kup bakterie probiotyczne i zrób jogurt lub kefir domowy -> kliknij tutaj