Jogurt domowy

To tradycyjny jogurt, który przygotowujemy samodzielnie we własnej kuchni. Do jego zrobienia w warunkach domowych potrzebujemy specjalnych, probiotycznych bakterii jogurtowych, zwykłego garnka i dosłownie kilku minut na przygotowanie gotującego się mleka. 

Jogurty, które kupujemy w sklepach, ze względu na długi okres przechowywania, nigdy nie będą równie wartościowe jak jogurty naturalne, które przygotowujemy w domu. Dzięki pożytecznym szczepom bakterii jogurty domowe mają działanie prozdrowotne. Nieprzypadkowo są zalecane przez wielu lekarzy, dietetyków i tych, którzy już wypróbowali ich działania.

Jogurt w domu? To takie proste!

Jogurt domowy może przygotować każdy z nas, bez żadnych dodatkowych urządzeń, wystarczy garnek i około 5 minut na przypilnowanie gotującego się mleka! Jogurt domowy ma właściwości probiotyczne i nie musi być przystosowany do wielomiesięcznego oczekiwania na półce na klienta. Po jego zrobieniu od razu trafia do spożycia, dzięki czemu spożywamy bardzo świeży jogurt, z bardzo aktywnymi kulturami bakterii.

Żywe kultury bakterii

Do uzyskania jogurtu probiotycznego potrzebujemy tylko odpowiednich szczepów bakterii. Tego typu przebadane bakterie, zapakowane w specjalne opakowania, możemy kupić w niektórych sklepach ze zdrową żywnością (patrz dział Sklepy) oraz w specjalistycznych mleczarskich sklepach internetowych (takich jak nasz serwis). Gdy już mamy startery z bakteriami, podgrzewamy mleko do odpowiedniej temperatury (ok. 40 stopni), następnie rozpuszczamy w nim bakterie i odstawiamy szczelnie przykryte naczynie okrywając je czymś ciepłym na kilka godzin. Bakterie w tym czasie przetwarzają nasze mleko w jogurt. Uzyskujemy w ten sposób niepowtarzalny, zdrowy jogurt zawierający prawdziwie żywe i aktywne kultury bakterii. (Więcej na temat przygotowania jogurtu tutaj).

Zakwaski i Vital

Takie certyfikowane i przebadane bakterie możne kupić tutaj, należą do serii Zakwaski (fiolki) oraz serii Vital (saszetki) i zawierają m.in. następujące probiotyczne szczepy: Steptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis.

A jogurt przygotowany w domu z ich użyciem wygląda jak na poniższym zdjęciu. Jest idealnie ścięty, często bardzo gęsty lub kremowy, o znakomitym smaku. Na zdjęciu jogurt z Zakwaski do JOGURTU VIVO.

Garnek_z_jogurtem

Dlaczego warto zrobić jogurt domowy?

Teraz każdy może w warunkach domowych 
przygotować prawdziwy jogurt. Warto zrobić jogurt domowy ponieważ:

  • jest smaczny,
  • jest probiotyczny,
  • nie zawiera mleka w proszku, zagęstników, barwników, cukru, polepszaczy smaku itd.
  • do jego zrobienia nie potrzebujemy jogurtownicy (choć jeśli ją mamy możemy z niej skorzystać),
  • jest on w 100 proc. naturalny i nie musi być przystosowany do wielomiesięcznego oczekiwania na półce na klienta,
  • ponieważ robimy go sami, mamy pewność, że nie zawiera żadnych środków poprawiających wygląd czy sztucznie przedłużających czas przydatności do spożycia,
  • jest jedną z najbardziej niskokalorycznych i niskotłuszczowych potraw, dobrą dla osób odchudzających się,
  • rozwiązuje wielu osobom problem z przygotowaniem śniadania (szybkie, lekkie, proste śniadanie, urozmaicone dzięki rozmaitym dodatkom, równie chętnie jedzone zarówno przez przez dzieci jak i dorosłych),
  • zwykle bardzo dobrze tolerowany przez osoby z nietolerancją laktozy (umożliwiając im ponowne włączenie nabiału do diety)
  • jest tańszy niż jogurt ze sklepu (litr kosztuje średnio ok. 5 zł, litr jogurtu ze sklepu to ok. 10 zł),

Częste pytania i odpowiedzi

Co to jest jogurt domowy?

To naturalny i ekologiczny jogurt, który możemy stworzyć sami, w warunkach domowych. Jest to bardzo proste, wystarczy tylko postępować zgodnie z przedstawioną tutaj instrukcją.

Czy taki jogurt jest smaczny?

Jeśli jogurt jest dobrze zrobiony (zgodnie z instrukcją), smak jest nieporównywalny do jogurtów kupowanych w sklepie. Właśnie tak dawniej smakowały jogurty. Tego typu jogurty można też zjeść w wielu krajach, gdzie wciąż robi się je w sposób naturalny (np. w Grecji). Jeśli lubimy urozmaicenia można dodawać do niego owoce, miód, musli itp. oraz podawać w różny sposób. Oto kilka pomysłów na jogurt.

Czy jogurt robiony w domu jest zdrowy?

Tak. Naturalny jogurt ma zalety, których nie posiadają jogurtu ze sklepu. Po pierwsze jest on naturalny, a więc nie zawiera zagęszczaczy, konserwantów czy innych składników, które muszą posiadać produkty przeznaczone do stania na półce przez dłuższy czas. Jogurt, po przygotowaniu, można przechowywać w lodówce maksymalnie tydzień. Najlepszy jest oczywiście wtedy, gdy jest świeży.

Po drugie bakterie zawarte w jogurcie domowym przygotowanym z rekomendowanych przez nas starterów do jogurtu, należą do szczepów probiotycznych i są przebadane. Więcej na temat właściwości tego rodzaju jogurtów naturalnych czytaj w dziale: Działanie.

Czy to prawda, że jogurty należy spożywać zwłaszcza po chorobie?

Lekarze powszechnie zalecają uzupełnianie flory bakteryjnej po chorobach. Jogurty są zwykle zalecane zwłaszcza po antybiotykoterapii. Jest to o tyle słuszne, że jak wiadomo podczas zażywania antybiotyków zniszczeniu ulegają w naszym organizmie duże ilości naturalnej mikroflory bakteryjnej.  Przy czym udowodniono, że obecność prawidłowej flory w jelitach jest istotna dla zdrowia i odporności organizmu. Dlatego jogurt stworzony z probiotycznych szczepów bakterii jest wskazany dla osób, które chorowały, rekonwalescentów, dzieci (zwłaszcza tych często chorujących), a także osób chorych na dysbakteriozę czy wybierających się w podróż w bardziej egzotyczne kraje (aby uniknąć na miejscu problemów żołądkowych).

Jogurt domowy można jeść każdego dnia, żeby zachować optymalną dla naszego organizmu florę bakteryjną w jelitach, co wzmocni naszą odporność przy okazji smacznego posiłku. Im więcej jogurtu jemy, tym bardziej zwiększamy możliwość osadzenia się prawidłowych szczepów w jelitach.

Czy jogurt domowy nadaje się dla dzieci?

Tak, jogurty tego typu są jak najbardziej wskazane dla dzieci, także tych najmłodszych (od 6 miesiąca życia). Więcej: dzieci zwykle bardzo lubią domowy jogurt (i to bez dosładzania). W przypadku starterów z serii Zakwaski polecamy robienie jogurtu z Zakwaski BIFIVIT, w której składzie obecne są bifidobakterie (czyli kultury obecne w mleku matki karmiącej). Zauważyliśmy, że dzieci też szczególnie lubią ten typ jogurtu.

Czy takie jogurty są na pewno bezpieczne? Czy te bakterie nie powodują chorób?

Bakterie, które wykorzystuje się do przygotowania jogurtu domowego są jak najbardziej bezpieczne. Są one produkowane do celów spożywczych przez duże, międzynarodowe firmy z zachowaniem wszelkich standardów oraz posiadają zaświadczenia o pochodzeniu i czystości szczepów bakterii, za co firmy te biorą odpowiedzialność.

Skąd wziąć bakterie do stworzenia domowego jogurtu?

Bakterie z odpowiednimi szczepami, które wykorzystuje się do stworzenia jogurtu domowego, sprzedawane są w fiolkach oraz saszetkach. Zakupić można  je m.in. tutaj lub w ponad 300 sklepach stacjonarnych w całej Polsce (np. w sieciach Organic Farma Zdrowia). Bakterie są w formie proszku, który należy rozpuścić w mleku (mówiąc językiem bardziej technicznym – bakterie są w formie liofilizowanej). Niektórzy używają bakterii ze zwykłych, sklepowych jogurtów, ale efekty w postaci smaku oraz wartości probiotycznych są w najlepszym razie nieporównywalne. Często tak robione jogurty po prostu nie wychodzą, dlatego uważamy, że jeśli chcemy rzeczywiście zacząć robić prawdziwy jogurt, lepiej zaopatrzyć w zestawy bakterii specjalnie przeznaczone do użytku domowego. Oczywiście na rynku są dostępne również startery innych firm, jednak uważamy, że nasza oferta, zarówno pod względem ceny, jakości, prostoty przygotowania, jak i różnorodności szczepów, jest po prostu najlepsza z dostępnych w Polsce (kto nie wierzy, zachęcamy do sprawdzenia i porównania).

Wiele osób uważa, że w zwyczajnych jogurtach, dostępnych w sklepach nie może być żywych bakterii (ze względu na pasteryzację i konieczność długiego oczekiwania na półce na klienta). Że tym samym nie różnią się one przez to od słodzonych deserów. Jak jest naprawdę?

Trudno nam jednoznacznie odnieść się do tej kwestii. Jest prosty sposób na sprawdzenie, czy jakieś żywe bakterie rzeczywiście znajdują się w danym jogurcie: weźmy łyżeczkę jogurtu i wrzućmy ja do mleka. Jeśli mleko w ciągu kilku godzin skwaśnieje, znaczy to, że jakieś bakterie są obecne w wybranym jogurcie i zaczęły się namnażać (osobną kwestią, która wymagałby specjalnych badań, jest to, jakie właściwie szczepy się namnożyły). Dobre, zdrowe i aktywne bakterie ukwaszają mleko w przeciągu kilku godzin (z kultur linii Vital lub Zakwaski jogurt ukwasza się w 6-8 godzin). Gdy dodamy do mleka jogurt ze sklepu i  jogurt nie zrobi się w ogóle lub ukwaszać się będzie baaaardzo długo (co zresztą – na marginesie pisząc – takie długie ukwaszanie grozi zawsze zanieczyszczeniem hodowli), zyskamy wówczas pewność, że w jogurcie tym w ogóle nie ma lub jest bardzo mało żywych kultur bakterii.

Zupełnie inną sprawą jest jeszcze gatunek bakterii i ich walory probiotyczne. Nie każdy szczep bakterii podawany przez producentów produktów mlecznych dostępnych w sklepach ma właściwości probiotyczne. Warto o tym pamiętać, i wybierać szczepy bakterii o prozdrowotnych właściwościach. Aby je rozpoznać można zapoznać się z certyfikatem, który zaświadcza o właściwościach konkretnego szczepu np. na stronie internetowej producenta.

Wiemy oczywiście o tym, ze istnieją dobre jogurty gotowe. Sami kupowaliśmy takie na ekobazarach i w sklepach ze zdrową żywnością czy zagranicą. Niemniej uważamy, że jogurt domowy zapewnia tak dużo walorów, że w ogóle jego porównywanie ze sklepowymi nie ma większego sensu. Oczywiście łatwość zakupu jogurtu w sklepie (zwłaszcza takiego przemysłowo wytworzonego) powoduje, że prawdopodobnie zawsze będzie on dominował, ale jogurt domowy z pewnością dominuje pod względem jakości, ceny, różnorodności szczepów i smaku. Nieprzypadkowo wiele osób, które nie jadają sklepowych jogurtów, zajada się jogurtem domowym (np. na codzienne śniadanie).

Jak należy przygotowywać jogurt domowy?

Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Dokładną instrukcję znaleźć można tutaj. Najlepiej zrobić sobie od razu większy zapas na kilka dni i mieć na ten czas z głowy problem przygotowania śniadania.

Czy z takich starterów można zrobić „jogurt roślinny”?

Owszem, za pomocą starterów, które są w naszej ofercie, można ukwasić tak zwane mleka roślinne (nie jest to „jogurt” w znaczeniu formalnym, bo słowo to przynależy do ukwaszonych produktów pochodzenia zwierzęcego). Ukwaszanie mleka migdałowego czy kokosowego jest nieco trudniejsze, ale jak najbardziej możliwe. Instrukcję można przeczytać tutaj. W tym kontekście trzeba zwrócić uwagę na jedną rzecz -w ostatnich latach bardzo wiele osób rezygnuje w ogóle ze spożywania mleka i jego przetworów. Jeśli także źle się czujesz po produktach mlecznych i masz lub podejrzewasz u siebie nietolerancję laktozy, powinna Cię zainteresować informacja, że osoby tego typu zwykle BARDZO dobrze tolerują jogurt robiony w domu. Oczywiście należy taki jogurt wprowadzić do diety stopniowo i obserwować, czy po jego zjedzeniu nie pojawiają się jakieś objawy. Jest to proste do wytłumaczenia: wszak jogurt powstaje właśnie poprzez przerobienie LAKTOZY (czyli cukru mlekowego) z mleka w jogurt. Jeśli z jakiegoś powodu chcemy mieć pewność, że w jogurcie jest jak najmniej laktozy, ukwaszajmy jogurt nieco dłużej niż to jest zalecane (np. 10 godzin + dodatkowe 24 godziny w lodówce). Jogurt będzie nieco bardziej kwaskowaty, ale zawartość laktozy obniży się jeszcze bardziej. Dla osób, które mimo wszystko nie chcą lub nie mogą wrócić do produktów z mlekiem, istnieje specjalny produkt w linii Zakwaski. Zakwaska do KWASU pozwala zrobić na bazie wody specjalny, delikatnie gazowany napój, który poza smakiem, ma tę zaletę, że dostarcza do organizmu bakterie kwasu mlekowego brakujących w diecie osób nie spożywających mleka i jego przetworów.

Ile kosztuje zrobienie takiego domowego jogurtu?

Koszty są niewielkie. Do zrobienia 2 litrów jogurtu potrzebujemy: 2 litry mleka i 1 fiolkę/saszetkę bakterii. Koszt mleka to ok. 2,50 zł. Jeśli kupiliśmy produkt w opakowaniu z 10 fiolkami/saszetkami, to koszt jednej fiolki/saszetki wyniósł dla nas 7,2 zł. Łączny koszt to więc: 5 + 7,2 = 12,20 zł, co daje koszt jedynie 6,10 zł za litr jogurtu. Dla porównania jogurt bez dodatków kupiony w sklepie to zwykle koszt ok. 3 – 3,5 zł za tzw. „duże” opakowanie 370 g (niekiedy 350 g)!

W tym przykładzie posłużyliśmy się przykładem 7,2 zł za fiolkę. Koszt pojedynczej fiolki to 8 zł (natomiast 1 saszetki to 9 zł). Uwaga: przy zamówieniu większych zestawów tj. po 5, 10, 20 i 30 sztuk, koszt pojedynczej fiolki/saszetki wydatnie zmniejsza się.

  • 5 sztuk – 7,80 zł za saszetkę/fiolkę
  • 10 sztuk – 7,20 zł za saszetkę/fiolkę
  • 20 sztuk – 5,45 zł za saszetkę/fiolkę
  • 30 sztuk – 4,96 zł za saszetkę/fiolkę

Nie wspominamy już o tym, że startery można niekiedy kupić w okresowych promocjach.

Przy okazji: Jeśli chcesz kupić bakterie do zrobienia jogurt domowego – kilknij tutaj

Ale przecież to nie koniec: zanim użyjesz nowej fiolki, jogurt możesz przeszczepić jeszcze 2-3 razy (czyli z odrobiny jogurtu zrobić kolejny jogurt). Zakładając, że zrobisz jogurt jeszcze 3 razy, to uśredniona cena Twojego jogurtu spada nagle do 3,40 zł za litr (wyliczenie: 5+7,2+5+5+5 = 27,20 zł za 8 litrów jogurtu). W wersji maksymalistycznej, gdybyś robił za każdym razem 3 litry jogurtu, cena spadnie nawet do 3,10 zł za litr jogurtu (7,5+7,2+7,5+7,5+7,5 = 37,20 zł za 12 litrów jogurtu)

Jak widać, koszt śniadania z jogurtem domowym jest bardzo niski. Jeśli zjesz nawet 2 duże miski jogurtu (czyli prawie litr jogurtu), to koszt naszego śniadania wyniesie ok. 3 zł. Nawet po dodania do niego musli, owoców (np. banana), płatków owsianych czy miodu lub dżemu trudno żeby średni koszt takiego posiłku przekroczył 5 zł.

Naturalnie powyższe wyliczenie jest ciut zawyżone. Z obserwacji praktyki naszej i klientów zauważyliśmy, że na tego typu śniadanie z jogurtem dziecko zwykle zjada jedną dużą miskę jogurtu, podobnie jak jego mama, natomiast mężczyźni dają radę zjeść nawet 2 takie miski. Oczywiście jogurt można jeść nie tylko na śniadanie.

Dlaczego startery z bakteriami mogą być przysyłane przez pocztę, skoro powinny przebywać w lodówce?

Dla zachowania swych właściwości przez cały okres przydatności, startery powinny przez większość czasu być trzymane w lodówce, jednak zgodnie z deklaracją producenta nie szkodzi im nawet 10 dniowy transport poza lodówką (zwykle zresztą przesyłka dociera w ciągu 1-2 dni). Opakowania chronią zawartość przed wilgocią i wpływem innych czynników. Dodatkowo produkty wysyłamy w kopertach termoizolacyjnych, które chronią je przed temperaturą z zewnątrz. Po odebraniu przesyłki powinniśmy produkt schować do lodówki, jednak nie powinniśmy się martwić o jakoś produktów. W przypadku problemów z przygotowaniem jogurtu zawsze służymy radą, a gdyby nie udało się ustalić przyczyny niepowodzenia, gwarantujemy zwrot pieniędzy. 

Jak należy przechowywać fiolki i saszetki ze szczepami bakterii?

Po otrzymaniu przesyłki powinniśmy włożyć produkty do lodówki. Kultury bakterii można przechowywać w lodówce do 12 miesięcy od daty produkcji lub w zamrażarce do 18 miesięcy od daty produkcji. Fiolki i saszetki są niewielkie i zmieszczą się w każdej, nawet najmniejszej lodówce.

Czy po otworzeniu saszetki/fiolki mogę zostawić część bakterii na później?

Niestety nie. Opakowania są przygotowane do jednorazowego użycia. Do bakterii tak pozostawionych mogłyby się dostać inne bakterie, przez co nasz jogurt zostałby zanieczyszczony (np. zacząłby „brzydko” pachnieć).

Jak wygląda starter z bakteriami do produkcji domowego jogurtu?

Bakterie znajdują się w niewielkiej saszetce lub fiolce. Jedno opakowanie pozwala na stworzenie ok. 1-3 litrów jogurtu. Do każdego produktu dołączona jest ulotka z instrukcją jogurtu. Ponadto wiele ciekawych porad i instrukcji znaleźć można na niniejszej stronie internetowej jogurt-domowy.pl, zwłaszcza w dziale: Przepisy czy Blog.

Warto pamiętać, że na każdym opakowaniu musi być nazwa produktu oraz data produkcji/ważności. Termin ważności saszetek to 18 miesięcy od daty produkcji, w przypadku fiolek to 12 miesięcy przy przechowywaniu w chłodziarce, i 18 miesięcy przy przechowywaniu w zamrażarce.

Co to jest jogurtownica?

Jogurtownica to specjalne urządzenie do produkcji jogurtu w warunkach domowych. Ułatwia ona stworzenie jogurtu, ale nie jest niezbędna. Jak zrobić jogurt bez jogurtownicy? To wyjaśni film na nasze stronie z przepisem na jogurt https://www.jogurt-domowy.pl/jak-zrobic-jogurt-domowy Więcej na temat użyteczności jogurtownicy czytaj w artykule „Jogurtownica – zbędny wydatek?”.

Jak wygląda starter z bakteriami do domowego jogurtu?

Bakterie znajdują się w niewielkiej saszetce lub fiolce. Jedno opakowanie pozwala na stworzenie ok. 1-3 litrów jogurtu. Do każdego produktu dołączona jest ulotka z instrukcją jogurtu. Ponadto wiele ciekawych porad i instrukcji znaleźć można na niniejszej stronie internetowej jogurt-domowy.pl, zwłaszcza w dziale: Przepisy czy Blog.

Warto pamiętać, że na każdym opakowaniu musi być nazwa produktu oraz data produkcji/ważności. Termin ważności saszetek to 18 miesięcy od daty produkcji, w przypadku fiolek to 12 miesięcy przy przechowywaniu w chłodziarce, i 18 miesięcy przy przechowywaniu w zamrażarce.

Co to jest dysbakterioza?

W najbardziej ogólnym sensie jest to rodzaj zaburzenia polegającego na niedostatku w organizmie mikrobów niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania.

Definiując bardziej szczegółowo – jest to sytuacja, gdy w jelicie cienkim następuje przerost bakterii charakterystycznych dla jelita grubego. Skutkuje to upośledzeniem wchłaniania witamin, minerałów i innych substancji. Pojawiają się niedobory witamin, wapnia i innych składników niezbędnych do życia. Następuje upośledzenie odporności i pojawiają się inne choroby.

Dysbakterioza objawia się uporczywymi biegunkami, zaparciami, wzdęciami, niestrawnościami i zapaleniami błon śluzowych w układzie pokarmowym, a także nawracającymi infekcjami i różnymi procesami zapalnymi (np. zapalenia zatok).

Główną przyczyną dysbakteriozy jest długotrwałe używania antybiotyków. Warto wiedzieć, że spożywanie jogurtu naturalnego z bakteriami probiotycznymi jest sposobem na pokonanie dysbakteriozy poprzez umożliwienie zasiedlenia się w jelicie odpowiednich bakterii

Przygotowując jogurty w domu masz szansę spożywać w pełni naturalny i zdrowy produkt, zawierający w dużych ilościach pożyteczne i probiotyczne kultury bakterii, które dzięki najwyższej świeżości zachowują wysoką aktywność (jogurt spożywasz tuż po zrobieniu, nie czeka na Ciebie wiele dni w sklepie).

Wypróbuj i sprawdź, jak smakuje prawdziwie naturalny jogurt. Możesz też dobrać produkt najlepszy do Twoich potrzeb i oczekiwań. Wejdź na: https://sklep.jogurt-domowy.pl/

Jogurt_z_bananami_i_zurawin

Kim jesteśmy?

Od ponad 10 lat propagujemy ideę robienia jogurtu w domu. Sami jesteśmy tez zapalonymi jogurtomaniakami 🙂 Nasza działalność rozpoczęła się dość przypadkowo, kiedy w życiu prywatnym odkryliśmy zalety domowego ukwaszania produktów mlecznych. Od początku inspiracją był dla nas też dr Krześniak, który wielokrotnie w różnych miejscach podkreślał wartość bakterii probiotycznych dla zachowania zdrowia i zwalczania rozmaitych chorób oraz propagował ideę domowej produkcji nabiału. Ponieważ domowe wyroby smakowały nam i naszym bliskim, postanowiliśmy wypromować ideę zdrowego jedzenia bez pośpiechu i wypełnić lukę na rynku, dostarczając odpowiednich starterów, których sami nie mogliśmy nigdzie kupić. W ten sposób narodziła się strona www.jogurt-domowy.pl, która opisywała zalety i sposoby na zrobienie takiego jogurt, oraz sklep internetowy, który rozpoczął  sprzedaż pierwszych starterów. Byliśmy jedną z pierwszych firm, która zaczęła tworzyć rynek tych produktów w Polsce. Po kilku latach działalności obsłużyliśmy już kilkanaście tysięcy zamówień. Udało nam się wprowadzić produkty do ponad 300 sklepów stacjonarnych w całym kraju oraz licznych hurtowni spożywczych. Nasz profil na Facebooku śledzi blisko 40 tys. obserwujących, a nasze produkty testowało i polecało wielu znanych blogerów np. Anna Lewandowska czy Olga Smile. Uczestniczyliśmy też w różnego rodzaju imprezach (targi, jarmarki). Cały czas staramy się rozwijać i doskonalić, chociaż wciąż jesteśmy tylko kilkuosobową, rodzinną firmą.

Naszym mottem jest: Zrób w domu – powoli, ale smacznie i zdrowo.

Naszą misją jest:

Chcemy zbudować powszechną świadomość korzyści płynących ze zdrowej, domowo przygotowanej, i nieprzetworzonej żywności. Pragniemy by w drodze do tego celu spełnić oczekiwania każdego naszego Klienta

Pobierz darmowego e-booka
„Robię domowy jogurt”



Wystąpił jakiś błąd, spróbuj ponownie.



Dziękujemy. Teraz koniecznie POTWIERDŹ adres mail, klikają w link w wiadomości, którą wysłaliśmy na Twojego maila.

Poznaj szczegółowe przepisy (w tym na jogurty mleczne i roślinne), korzyści, zalety domowo przygotowywanego jogurtu. W naszym e-booku znajdziesz odpowiedzi na wiele najczęściej zadawanych pytań. Podaj: