Czy jogurt domowy można zrobić na „mleku” sojowym?

Wielu Klientów pisało do nas z pytaniem, czy można zrobić jogurt domowy na mleku sojowym. Jedna z naszych Klientek – Pani Iga – postanowiła zrobić taki jogurt na mleku sojowym. Udał się on znakomicie. Oto opinia Pani Igi:

Kilka dni temu zrobiłam swój pierwszy jogurt domowy bazując na mleku sojowym i zakupionych tutaj starterach. Użyłam do tego 1 litra mleka sojowego i połowę startera bakterii. Nie miałam jogurtownicy ani termometru i robiłam wszystko 'na oko’ a mimo wszystko jogurt wyszedł znakomity! Jestem zaskoczona! Najpierw, po całej nocy leżakowania słoika z jogurtem pod kocami, otworzyłam go i zobaczyłam konsystencję gęstego jogurtu pitnego, bez żadnych grudek o zbyt intensywnym zapachu jak dla mnie. Na tyle intensywnym, że bałam się spróbować. Natomiast, gdy włożyłam go do lodówki i spróbowałam dziś rano (dodając świeże owoce) po dwóch dniach, był przepyszny! O wiele lepszy od tych sklepowych. Serdecznie polecam.

Jogurt domowy można też oczywiście robić na mleku krowim, kozim, a nawet wielbłądzim.

Aktualizacja: dzisiejsze przepisy zabraniają producentom pisać zarówno o mleku jak i o jogurcie sojowym, jednak pozostawiamy oryginalną wypowiedź Pani Igi, nie zmieniając jej. W dzisiejszych sklepach musimy poszukiwać napojów sojowych, a sojowe jogurty prawdopodobnie zmieniły w sklepach nazwy na „desery” lub coś w tym guście. Jednak domowe ukwaszanie napojów np. sojowych nadal jest możliwe, mimo unijnych zakazów 🙂

Z naszych doświadczeń wynika, że jogurty sojowe mogą wychodzić mniej gęste – dużo zależy od jakości napoju. Im bardziej treściwe, mniej wodniste, tym „jogurt” sojowy jest gęstszy. Można również zagęszczać go agarem, pektynami lub żelatyną – jeżeli nie ma przeciwskazań. Wielu klientów poleca napój sojowy firmy Natumi. Do poprawnego rozpoczęcia fermentacji może też być potrzebna odrobina np. cukru, które bakterie kwasu mlekowego rozłożą w procesie fermentacji.

Do jogurtów sojowych polecamy Zakwaskę DO JOGURTU, Zakwaskę PROBIO JOGURT, lub starter wegański w saszetce ZRÓB JOGURT DOMOWY.

Pobierz darmowego e-booka
„Robię domowy jogurt”



Wystąpił jakiś błąd, spróbuj ponownie.



Dziękujemy. Teraz koniecznie POTWIERDŹ adres mail, klikają w link w wiadomości, którą wysłaliśmy na Twojego maila.

Poznaj szczegółowe przepisy (w tym na jogurty mleczne i roślinne), korzyści, zalety domowo przygotowywanego jogurtu. W naszym e-booku znajdziesz odpowiedzi na wiele najczęściej zadawanych pytań. Podaj: