Jogurt Domowy

Jak zrobić jogurt z „mleka” roślinnego?

Żywe kultury bakterii są generalnie przeznaczone do mleka ssaków: krowiego, koziego ale wiele osób przygotowuje jogurty na mlekach roślinnych np. sojowym, migdałowym, kokosowym.

Jogurt z domowego mleka roślinnego, migdałowego zrobiła np. zawodniczka karate i popularyzatorka zdrowego stylu życia Pani Anna Lewandowska, o czym napisała na swoim blogu (link poniżej). Wiemy, że wiele osób robi „jogurty” roślinne również z innych pożywek roślinnych, tak więc jest to możliwe – jednak smak i konsystencja takich jogurtów może być różna, w zależności od tego jakie dodatki się zastosuje.

Przepis Anny Lewandowskiej na jogurt migdałowy.

W przypadku ukwaszania mleka roślinnego należy pamiętać, że:

– takie „mleko” nie ma laktozy, na której namnażają się kultury bakterii. Warto więc je nieco dosłodzić – zwykły cukier jest dla nich dobrą pożywką. Cukier zostanie przerobiony przez bakterie, więc nie należy obawiać się, że taki produkt będzie słodzony. Można oczywiście spróbować ukwasić napój roślinny bez cukru. Pamiętajmy, że pożywkę dla bakterii stanowi glukoza – dlatego np. stewia czy ksylitot nie nadaje się do namnażania kultur bakterii.
– gęstość jogurtów roślinnych może być mniejsza, dlatego warto je czymś zagęszczać np. agarem lub pektynami, albo odsączać nadmiar płynu.

– Odn. ukwaszania bardziej stałych mas (jak np. kaszy), to należy pamiętać, że kultury bakterii wymagają aby masa ukwaszana była nieco płynna, tak aby mogły się po niej przemieszczać. Np. niektóre osoby przygotowują jogurty jaglane.

Do własnych eksperymentów nad jogurtami z mleka roślinnego polecamy podstawowy jogurt probiotyczny Zakwaskę Jogurt Vivo.

Nasi Klienci dzielą się swoimi przepisami na domowe jogurty roślinne.  Linki do przepisów poniżej:

Przepis na domowy jogurt migdałowy.

Przepis na domowy jogurt kokosowy.