Jogurt Domowy

 

Jogurty probiotyczne

Jogurtem probiotycznym nazywamy jogurt, który zawiera w sobie probiotyczne bakterie a więc takie, które dobroczynnie wpływają na funkcjonowanie naszego układu pokarmowego. Dlaczego warto je regularnie spożywać i dlaczego najlepiej przygotować je we własnym domu? Zapraszamy do lektury.
 

Biegunki, zaparcia, osłabienie odporności?

Regularne spożywanie jogurtów probiotycznych jest zalecane przez wielu lekarzy i dietetyków opisujących w swoich publikacjach pozytywny wpływ produktów probiotycznych na florę bakteryjną układu pokarmowego.

Skąd te zalecenia, i co w praktyce oznacza ten pozytywny wpływ? Aby to wyjaśnić, w tym miejscu musimy odwołać się do wiedzy z zakresu budowy i funkcjonowania układu pokarmowego. W jelicie cienkim każdego z nas znajdują się szczepy bakterii, których obecność jest ważnym elementem prawidłowego działania układu pokarmowego. W jelicie grubym znajdują się natomiast bakterie, których nie powinno być (w nadmiarze) w jelicie cienkim. Zachwianie równowagi flory bakteryjnej w tym układzie może wywoływać wiele niekorzystnych objawów, takich jak biegunki, zaparcia, osłabienia odporności, dysbakterioza i wiele innych, w zależności od stopnia problemu, mniej lub bardziej dokuczliwych.

Przyczyn takiego zachwiania może być bardzo wiele i piszemy o tym w innych artykułach na tej stronie.

Wsparcie dla flory bakteryjnej

Aby do takiego zachwiania równowagi nie dopuścić wiele osób wprowadza do swojej diety jogurty probiotyczne, które są naturalnym wsparciem dla pozytywnej flory bakteryjnejznajdującej się w jelicie cienkim. Spożywanie jogurtów probiotycznych jest szczególnie istotne przy antybiotykoterapii, kiedy to w wyniku działania antybiotyków niszczone są zarówno chorobotwórcze bakterie jak i te pozytywne dla organizmu.

Oferowane na tej stronie saszetki do przygotowania Jogurtu Domowego zawierająpożyteczne dla układu pokarmowego szczepy bakterii probiotycznych, takich jak Steptococcusthermophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis.

Ze sklepu czy z domu?

Czym różni się jednak probiotyczny Jogurt Domowy od jogurtów ze sklepu? Przede wszystkim tym, że mamy pewność iż w jogurcie samodzielnie przygotowanym w domu na pewno są bakterie probiotyczne, i nie zostały w żaden przemysłowy sposób usunięte w tym celu aby jogurt mógł stać wiele tygodni na półce sklepowej. Długie terminy ważności na produktach sklepowych wzbudzają wątpliwości, w jaki sposób producenci powstrzymali naturalny proces fermentacji.

Inaczej jest z oferowanym przez nas produktem. Jogurt Domowy jest produktem w 100 procentach naturalnym i jak każda żywność naturalna, nie może stać w lodówce całymi tygodniami. W dobrze chłodzącej lodówce Jogurt Domowy może stać do 7 dni, jednak najsmaczniejszy jest świeży i najlepiej spożyć go w ciągu 2-5 dni.

Jogurt bez przemysłowych dodatków

Dodatkową zaletą probiotycznego Jogurtu Domowego jest jego skład. W przeciwieństwie do większości produktów ze sklepu nie zawiera on mleka w proszku i jest tak zdrowy jak mleko, które użyjemy do jego zrobienia. Zrobienie Jogurtu Domowego jest bardzo proste, i wymaga od nas tylko przypilnowania gotującego się mleka.

Zachęcamy do zapoznania się z innymi artykułami na temat zalet Jogurtu Domowego oraz zachęcamy do zakupu w zakładce Kup Teraz„.