Przepisy

Przepisy

banner_w_prawej_sprzedazowy_3 jogurt_domowy_srodek_bannera

jogurt_domowy_dol_bannera

Jogurt wegański: jak zrobić?

jogurt wegański na mleku sojowym
A właściwie nie jogurt a vegurt. Słowo jogurt odnosi się bowiem tylko do ukwaszania mleka odzwierzęcego. Dlatego w przypadku mleka roślinnego lepszą nazwą jest słowo vegurt. Teraz jego zrobienie jest proste dzięki nowej Zakwasce do VEGURTU

Wielu fanów Zakwasek od dawna już przygotowywało vegurty, czyli wegańskie jogurty korzystając z dostępnych Zakwasek (przede wszystkim z najbardziej podstawowej Zakwaski DO JOGURTU, którą polecaliśmy do tego rodzaju prób, choć oczywiście wszystkie Zakwaski ze względu na swój skład i właściwości nadają się do robienia takiego wegańskiego vegurtu).

Efekty były uzależnione od kilku czynników – takich jak wybrany napój roślinny, używanie lub nie zagęszczaczy (jak agar) czy dodawania cukru. Dlatego można powiedzieć, że przygotowanie takiego wegańskiego jogurtu było trudniejsze i obarczone mogło być większym ryzykiem błędu. Wymagało też większej inwencji i indywidualnego podejścia. Obecnie wszystko stało się jednak znacznie prostsze!

(więcej…)

Kefir z jajkiem sadzonym i ziemniaczkami

Domowy kefir z jajkiem sadzonym i ziemniaczkami na obiad

SKŁADNIKI:

  • Kefir domowy
  • ziemniaki, polecamy odmiany Belarosa, Satina
  • jajka
  • kiszonki wg uznania

 

Publikujemy nie przepis a propozycję jak można wprowadzić domowo ukwaszony kefir do diety. Czy przyszło Ci do głowy, że kefir może być świetnym dodatkiem do obiadu bezmięsnego? Połączenie kefiru, z ziemniakami i jajkiem sadzonym to świetna propozycja na lekki, pożywny, odżywczy i jednocześnie bardzo zdrowy obiad. Tak skomponowany obiad warto urozmaicić kiszonkami, które wzmocnią pozytywny wpływ na naszą florę bakteryjną.

Sernik na zimno na jogurcie domowym

Absolutnie rewelacyjny sernik na jogurcie domowym inspirowany przepisem od Agnieszki Maciąg. Idealne ciasto na Wielkanoc! Waniliowe szaleństwo!

Przed Świętami szukaliśmy przepisu, w którym będzie można wykorzystać domowo przygotowany jogurt. Padło na  sernik na zimno i to nie tylko dlatego, że jest to szybki sposób na przygotowanie smacznego ciasta, ale przede wszystkim dlatego, że dzięki temu, iż nie używamy piekarnika żywe kultury bakterii znajdujące się w jogurcie pozostają nadal ŻYWE!

(więcej…)

Placki jogurtowe

placki jogurtowe z jogurtu domowego
Szybki przepis na placki jogurtowe z użyciem jogurtu domowego robionego z Zakwasek. Sposób na smaczne śniadanie.

Uzyskamy ładnie zarumienione, delikatne placki o lekkim posmaku jogurtu. Jeśli zrobimy z jogurtu nieco bardziej kwaśnego (np. kilkudniowego), to placki będą bardziej wytrawne niż słodkie.

Do przygotowania placków potrzebujemy:

(więcej…)

Przepis na ciasto jogurtowe

Ciasto z jogurtu domowego? Tak, to możliwe! Przedstawiamy dokładny przetestowany przepis. Ciasto oczywiście wyszło bardzo dobre i zniknęło w jeden wieczór.

Przygotowanie ciasta jogurtowego jest bardzo proste i szybkie. Uzyskujemy ciasto bardzo delikatne z lekkim posmakiem jogurtu.

Na wstępie weź szklankę lub kubek, który posłuży do odmierzania składników. Ok 200-220 ml.

Do przygotowania ciasta potrzebujemy następujące składniki

(więcej…)

Jogurt z orzechów nerkowca

Kolejna propozycja z bloga Zielonawsrodludzi.pl

Jak przygotować pyszny, kwaszony jogurt na bazie orzechów nerkowca? Zawarty na blogu przepis odrobinę zmodyfikowaliśmy. Przepis krok, po kroku:

  • namocz w wodzie szklankę orzechów nerkowca przez 4 godziny
  • dodaj łyżkę cukru
  • zmiksuj całość na gładką masę.
  • podgrzej masę do 40-43 stopni.
  • dodaj starter z kulturami bakterii, polecamy np. Zakwaskę Probio Jogurt
  • okryj naczynie grubym kocem i odstaw naczynie z masą w ciepłe miejsce na 24-48 godziny.

Zapraszamy do lektury całości wpisu: tutaj

Zdjęcie: zielonawsrodludzi.pl

Jogurt sojowy z owocami i płatkami migdałów

Domowo przygotowany jogurt sojowy, to najprostsza w przygotowaniu propozycja dla osób, które nie mogą spożywać produktów mlecznych. Napój sojowy, przy pomocy Zakwasek, ukwasza się bez większych problemów, o czym piszę autorka bloga Zielonawsrodludzi.pl

Jak wypadł test naszej Zakwaski oraz jak autorce udało się przygotować pięknie wyglądający jogurt sojowy, o tym można przeczytać: tutaj

Zdjęcie: zielonawsrodludzi.pl

Jogurt na zaparcia

Jedną z naturalnych metod radzenia sobie z zaparciami może być spożywanie jogurtów probiotycznych, najlepiej właśnie takich, które przygotowujemy samodzielnie.

(więcej…)

Koktajl jogurtowy z bananem i malinami

Sympatyczny pomysł na koktajl znaleziony na stronie Dibloguje.pl – opis wraz z zdjęciami można znaleźć tutaj.

Jogurt z bakaliami

SKŁADNIKI:

  • płatki migdałowe
  • rodzynki
  • miska jogurtu domowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jogurt wlewamy do miski i posypujemy rodzynkami i oraz płatkami.
  2. I to w sumie tyle 🙂 

Smacznego!

Miodowy jogurt z płatkami

SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki musli (lub inne płatki)
  • szklanka jogurtu domowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jogurt mieszamy z miodem, można także zmiksować.
  2. Następnie dodajemy musli lub inne płatki.

Smacznego!

(więcej…)

Jogurt z borówkami

SKŁADNIKI:

  • miska jogurtu domowego
  • borówki amerykańskie
  • inne dodatki np. orzechy ziemne

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do jogurt wrzuć borówki
  2. Dodaj inne dodatki. I to tyle 🙂

Smacznego!

Jogurt z żurawiną i melonem

SKŁADNIKI:

  • miska jogurtu domowego
  • suszona żurawina
  • 1/4 melon
  • dodatki np. ziarna

PRZYGOTOWANIE:

  1. Melona pokrój na kawałki
  2. Następnie dodaj go do jogurtu i posyp suszoną żurawiną
  3. Możesz też dodać inne dodatki, które wzbogacą smak i sprawią, że będzie bardziej pożywny

Smacznego!

Jogurt z domowym musli

SKŁADNIKI:

  • Ulubione domowo skomponowane musli (nasza propozycja):
  • 1 łyżka pestek dyni i 1 słonecznika
  • 6-8 sztuk orzechów włoskich lub laskowych
  • wypiekane płatki owsiane lub żytnie (opcjonalnie z 1 łyżką miodu)
  • suszone owoce wg. uznania
  • szklanka jogurtu domowego
  • kilka owoców dla udekorowania np. truskawki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wpierw musimy skomponować własne, ulubione musli. Płatki owsiane, i opcjonalnie ziarenka oraz orzechy wypiekamy w piekarniku w temperaturze 160 st. C przez 15-25 minut. Możemy dla smaku pokryć je 1 łyżką miodu.
  2. Następnie wszystkie składniki (nasiona słonecznika, pestki dyni, orzechy, morele i jabłka) wrzucamy do miseczki z jogurtem i dekorujemy ulubionym owocem np. truskawką.

Smacznego!

Jogurt z malinami, orzechami i ziarnami słonecznika

jogurt domowy z malinami orzechami i pestkami dyni

SKŁADNIKI:

  • maliny (ok. pół szklanki)
  • orzeszki ziemne (2 łyżki)
  • ziarna słonecznika (2 łyzki)
  • miska jogurtu domowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do miski z jogurtem wrzucamy kolejno maliny, pestki i orzeszki..
  2. Możemy ewentualnie dodać miodu, dzięki czemu uzyskamy ciekawe połączenie słodkiego miodu ze słonymi orzeszkami.

Smacznego!

Deser jogurtowy z migdałami

SKŁADNIKI:

  • Szklanka jogurtu domowego
  • Łyżka miodu płynnego
  • 1/3 opakowania płatków migdałowych
  • 2 szczypty cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jogurt wymieszaj ze wszystkimi składnikami
  2. Przelej do miseczki
  3. Wstaw do lodówki na godzinę
  4. Udekoruj płatkami migdałowymi i cynamonem

Jogurt z bananem

SKŁADNIKI:

  • banan
  • miska jogurtu domowego
  • dodatki np. pestki dyni, rodzynki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do miski z jogurtem wkładamy kawałki banana. 
  2. Całość przystrajamy dodatkami. 

Śniadanie gotowe!

Przepis na jogurt z mleka kokosowego

Czy można zrobić pyszny jogurt z napoju/mleka kokosowego dostępnego w większości supermarketów? Swój test Zakwaski oraz napoju kokosowego wraz ze zdjęciem efektów przesłała nam jedna z naszych Klientek, Pani Agnieszka.

Domowy jogurt kokosowy to marzenie wielu osób, szczególnie tych, które nie mogą spożywać lub nie przepadają za mlekiem krowim. Ale jak go przygotować?

Oto przepis naszej Klientki:

„Żelatynę należy rozpuścić w zagotowanym mleku, dokładnie wymieszać, ostudzić mleko do 40 stopni i dopiero wtedy dodać starter z bakteriami. Po rozlaniu całości płynu do słoiczków, ukwaszał się przez noc w garnku z ciepłą wodą (ok 40 st.) na kaloryferze. Po tym czasie gotowy jogurt dojrzewał w lodówce 1 dzień. Konsystencja: jak w jogurcie typu greckiego (taki był cel 🙂” – napisała Pani Agnieszka.

SKŁADNIKI:

(więcej…)

Jogurt z bananem i awokado

SKŁADNIKI
  • ½ awokado
  • 1 banan
  • łyżeczka rodzynek
  • szklanka jogurtu domowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Miąższ awokado i banana miksujemy w blenderze.
  2.  Następnie wlewamy jogurt i delikatnie go mieszamy z miąższem.
  3. Przed spożyciem dodajemy rodzynki.

Smacznego!

Jogurt z rozprużonymi jabłkami

SKŁADNIKI:

  1. Rozprużone jabkła (przepis obok)
  2. Miska jogurtu domowego
  3. Ewentualne dodatki jak np.płatki, musili, ziarna, cynamon, bita śmietana itp.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Najpierw musisz zadbać o rozpurożone jabłka: jabłka obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. 
  2. Stawiamy na kuchni i gotujemy do czasu rozpadnięcia się jabłek na jednolitą masę (zależnie od jabłek, przykładowo ok. 40 minut – godzinę). Niekiedy można jabłka nieco podlać wodą.
  3. Rozprużone jabłka – najlepiej jeszcze ciepłe – warto położyć na jogurcie lub z nim zmieszać. Dla smaku można posypać je cynamonem lub dodać inne pasujące składniki.
  4. Jabłka, których nie zjesz, włóż do słoików i trzymaj w lodówce przez maksymalnie kilka tygodni.

Smacznego!

Zielony miks jogurtowy

SKŁADNIKI:

  • 1 banan
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 250 ml domowego jogurtu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do blendera wrzucamy pokrojonego w cząstki banana oraz łyżkę posikanej natki pietruszki.
  2. Wszystko razem miksujemy.
  3. Uzyskujemy przepyszny jogurt do picia o zielonym kolorze – bogaty w żelazo.

Smacznego!

Jogurt z malinami, bananem i dodatkami

SKŁADNIKI:

  • pół szklanki malin
  • jeden banan 
  • pestki dyni, midały

PRZYGOTOWANIE:

  1. Banana pokrój na plasterki 
  2. Wszystkie owoce wrzuć do jogurtu..
  3. Posyp pestkami dyni i migdałami.

Smacznego!

Jogurt kakaowy

SKŁADNIKI

  • 2 litry mleka
  • 8 łyżek kakao
  • sterter do jogurtu
  • banany (jako dodatek)
  1. Wpierw musisz zrobić kakao: mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. W osobnej szklance rozrabiany kakao z odrobiną mleka (pół szklanki).
  2. Następnie do gotującego się w garnku mleka wlewamy całą zawartość szklanki i dokładnie mieszamy.
  3. Czekamy aż kakao ostygnie do ok. 40-45°C i następnie dodajemy starter z bakteriami. Zostawiamy do ukwaszenia zgodnie z instrukcją przygotowania jogurtu (pod nakryciem, ok. 6-8h).
  4. Jogurt kakaowy moze być odrobinę bardziej płynny niż jogurt bez kakao.

Jogurt z truskawkami

SKŁADNIKI:

  1. Truskawki (w całości lub pokrojone).
  2. Miska jogurtu domowego
  3. Ewentualne dodatki jak np. pestki dyni, płatki, musili.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do miski wrzuć truskawki i zalej je jogurtem. 
  2. Z wierzchu przystrój truskawkami i posyp innymi dodatkami: np. musli, migdałami, ziarnami itp.

Smacznego!

Jogurt brzoskwiniowy z siemieniem lnianym

SKŁADNIKI:

  • 3 suszone morele
  • ½ brzoskwini
  • łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 250 ml domowego jogurtu

PRZYGOTOWANIE:

Powyższy jogurt możemy przygotować w postaci do picia oraz z kawałkami owoców.

Płynna konsystencja. Do blendera wlewamy jogurt, wrzucamy suszone morele i brzoskwinie pokrojoną w drobniejsze cząstki. Wszystko razem miksujemy, na koniec dodajemy łyżeczkę mielonego siemienia lnianego.

Jogurt z kawałkami owoców. Dla osób, które lubią czuć kawałki owoców. W tym celu należy pokroić na drobne cząstki suszone morele oraz brzoskwinie. Dodajemy do jogurtu i dosypujemy łyżeczkę siemienia lnianego.Smacznego!

Jogurt z morelą

jogurt domowy z morelami

SKŁADNIKI:

  • miska jogurtu domowego
  • morela
  • inne dodatki np. banan, pestki dyni

PRZYGOTOWANIE:

  1. Morelę pokrój na kawałki i wrzuć do jogurtu
  2. Dodaj pozostałe dodatki.

Smacznego!

Jogurt z borówkami, malinami i płatkami

SKŁADNIKI:

  • pół szklanki borówek amerykańskich
  • pół szklanki malin
  • łyżka płatków owsianych
  • szklanka jogurtu domowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Owoce wrzucamy w całości do jogurtu (lub miksujemy, jesli chcemy mieć płynną wersję zdatną raczej do wypicia).
  2. Dodajemy płatki owsiane.
  3. Można dodać np. miodu. Posiłek gotowy.

Smacznego!

Jogurt ze śliwkami

SKŁADNIKI:

  • kilka pokrojonych śliwek
  • miska jogurtu domowego
  • dodatki np. pestki dyni, migdały

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do miski z jogurtem wkładamy kawałki śliwek. 
  2. Całość przystrajamy dodatkami. 

Śniadanie (a może podwieczorek) gotowe!

Mrożony jogurt jabłkowy

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka jogurtu domowego
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • Szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na drobnej tarce.
  2. Do miksera wlać jogurt, stare jabłko, cynamon i cukier.
  3. Przelać do miseczki, wstawić do zamrażalnika na 2-3 godziny.

Smacznego

Jogurt z truskawkami i żurawiną

SKŁADNIKI:

  • miska jogurtu domowego
  • truskawki
  • inne dodatki np. suszona żurawina, ziarna

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do miski z jogurtem wrzuć pokrojone truskawki
  2. Dodaj inne dodatki. 
  3. Alternatywny przepis: możesz zmiksować truskawki i dodać mus do jogurtu. Możesz go lekko wymieszać z jogrtem.

Smacznego!

Jogurt z żurawiną (miksowaną)

domowy jogurt polany mieloną żurawiną

Bardzo ciekawy i polecany przez nas przepis ze świeżą miksowaną żurawiną, która jest bogatym źródłem witaminy C (dzięki temu, że nie jest podgrzewana w żaden sposób). Naszym zdaniem – idealne połączenie – zarówno pod względem smakowym jak i zdrowotnym.

SKŁADNIKI:

  • miska jogurtu domowego
  • miksowana żurawina (z cukrem)
  • inne dodatki np. banan, orzechy, pestki itp.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Najpierw przygotuj żurawinę. Dokładnie ją umyj i oddziel wszelkie gałązki itp. 
  2. Następnie wrzuć żurawinę do miksera i zmiksuj. Dodaj ok. 1 szklankę cukru na 1 kg żurawiny (białego lub ciemnego). 
  3. Zmiksowaną żurawinę przelej do słoików. Przechowuj ją w lodówce przez maksymalnie kilka tygodni.
  4. Tak przyrządzoną żurawinę dodawaj do jogurtu: na wierzch lub wymieszaj z jogurtem.

Smacznego!

Dip jogurtowy do warzyw

SKŁADNIKI:

  • Ogórek świeży- około ½ sztuki
  • Natka pietruszki
  • Koperek
  • Sól, pieprz
  • Szklanka jogurtu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ogórek i zieleninę miksujemy blenderem
  2. Dodajemy jogurt i przyprawy
  3. Mieszamy wszystkie składniki delikatnie z jogurtem.
  4. Można spożywać ze świeżymi warzywami np. jako sos.

Jogurt z melonem

SKŁADNIKI:

  1. Melon (ok. 1/4 owoca)
  2. Miska jogurtu domowego
  3. Ewentualne dodatki np. pestki dyni, płatki, musili.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Melona pokrój w kawałki i wrzuć do jogurtu. 
  2. Z wierzchu możesz posypać dodatkami np. musli lub ziarnami.

Proste, szybkie i smaczne.

Smacznego!

Jak zrobić jogurt na mleku migdałowym?

Jogurt orzechowy, na przykład z migdałów, to znakomite rozwiązanie dla osób z nietolerancjami na mleko, laktozę czy białka mleka np. kazeinę. Przygotowanie takiego jogurtu jest proste, choć wymaga nieco więcej wysiłku niż przygotowanie jogurtu na mleku krowim, lub kozim. 

Przepis na wspaniały jogurt migdałowy przesłała nam nasza stała Klientka, Pani Magdalena, która od wielu miesięcy przygotowuje jogurt migdałowy za pomocą Zakwaski Jogurt Vivo.

Przed przygotowaniem jogurtu migdałowego, należy przygotować domowe mleko migdałowe.

Przepis na mleko migdałowe:

(więcej…)

Napój odchudzający na bazie kefiru domowego

Jeśli jesteś na diecie lub dopiero planujesz zrzucenie nadmiaru kilogramów, prosty przepis Doktora Leszka Marka Krześniaka na napój odchudzający powinien Cię zainteresować. Napój ten przygotowuje się na bazie kefiru domowego i jest to bardzo proste. Jego działanie polega na zmniejszeniu apetytu oraz uczucia łaknienia.

Przepis jest bardzo prosty:

Do przygotowania napoju ułatwiającego odchudzanie użyj 1 szklanki kefiru, dodaj 1 łyżeczkę zmielonego cynamonu i 1-2 łyżeczki świeżo utartego korzenia imbiru oraz szczyptę sproszkowanej papryki (słodkiej lub ostrej).

(więcej…)

Sałatka owocowa z sosem jogurtowo – waniliowym

SKŁADNIKI:

  • 2 banany
  • 1 pomarańcza
  • ewentualnie inne ulubione owoce: kiwi, jabłko, morela, banan, brzoskwinia
  • 1 szklanka jogurtu
  • Łyżka rumu
  • Odrobina startej wanilii
  • Cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Owoce obrać, pokroić na cząstki
  2. Przygotować sos: szklankę jogurtu wymieszać z rozdrobnioną wanilią, dodać rum
  3. Do salaterki wypełnionej owocami dodać sos
  4. Podawać dobrze schłodzone

Jogurt kakaowy (z dodatkiem kakao)

SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 2 kostki czekolady
  • 250 ml jogurtu domowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czekoladę trzemy na tarce z drobnymi oczkami.
  2. Do jogurtu wsypujemy 2 łyżki słodkiego kakao i wiórki czekolady.
  3. Delikatnie mieszamy. 
  4. Możemy też jogurt posypać z wierzchu czekoladą. 
  5. Jogurt kakaowy jest gotowy do spożycia.

Mus truskawkowy z cynamonem

SKŁADNIKI

  • szklanka truskawek
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 1 szklanka jogurtu domowego
  • cynamon

PRZYGOTOWANIE:

  1. Truskawki szypułkujemy, wrzucamy do blendera i miksujemy.
  2. Następnie dodajemy jogurt i delikatnie mieszamy go z musem truskawkowym.
  3. Jeśli mamy ochotę na bardziej płynny mus, dodajmy sok pomarańczowy (lub możemy wszystko jeszcze raz zmiksować w blenderze).
  4. Przed spożyciem możemy posypać z wierzchu cynamonem.

Orzeźwiający jogurt ogórkowy

SKŁADNIKI:

  • 100 g (½ średniego) ogórka zielonego
  • 5 g (łyżka) natki pietruszki
  • 2-3 listki bazylii
  • 250 ml (szklanka) jogurtu domowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Zielonego ogórka obieramy ze skórki i kroimy w cząstki.
  2. Natkę pietruszki i listki bazylii siekamy.
  3. Ogórki delikatnie mieszamy z jogurtem . Dodajemy natkę pietruszki i przystrajamy bazylią.

Smacznego!

Jogurtowe lody owocowe

SKŁADNIKI:

  • 10 sztuk truskawek
  • 1 banan
  • pół szklanki czerwonych porzeczek lub borówek lub jeżyn
  • szklanka jogurtu domowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Owoce płuczemy, usuwamy szypułki truskawek i ogonki porzeczek i wrzucamy do blendera.
  2. Banana kroimy w cząstki i dodajemy do reszty składników.
  3. Owocem miksujemy do postaci musu. Następnie dolewamy mus do jogurtu i delikatnie mieszamy (tak by konsystencja wciąż była gęsta).
  4. Następnie przekładamy do pojemniczków i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.

Smacznego!

Sos czosnkowy

SKŁADNIKI:

  • ½ szklanki jogurtu
  • ½ szklanki majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Łyżeczka koperku (świeżego, mrożonego lub suszonego)
  • Sól
  • Pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Czosnek rozgnieść lub posiekać – odstawić na 10 minut
  2. Do jogurtu dodać majonez, czosnek, koperek, przyprawy
  3. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 20-30 minut

Koktajl śniadaniowy z sokiem pomarańczowym

SKŁADNIKI:

  • Szklanka jogurtu
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mleko podgrzać, dodać miód, ostudzić.
  2. Do miksera wlać jogurt, mleko z miodem, sok.
  3. Dokładnie wymieszać.

Dip jogurtowy do mięs

SKŁADNIKI:

  • ½ szklanki jogurtu domowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • ½ szklanki soku ananasowego
  • Łyżka soku z cytryny
  • 2 szczypty curry
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do garnka wlać sok ananasowy, dodać ketchup, przyprawy, sok z cytryny- zagotować
  2. Ostudzić
  3. Dodać jogurt
  4. Podawać jako dip do słonych przekąsek i mięs

Brokuły z jogurtem

SKŁADNIKI:

  • Brokuły – 1 mała sztuka
  • 1 pokrojona cebula
  • Ząbek czosnku
  • Ostra papryka
  • Ulubione zioła
  • Sól, pieprz
  • Szklanka jogurtu domowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Brokuły ugotować
  2. W tzw. „międzyczasie” podsmażyć cebulę, czosnek
  3. Do jogurtu dodać przyprawy
  4. Ugotowane brokuły ułożyć na talerzu, dodać cebulę, polać jogurtem

Pobierz darmowego e-booka
„Robię domowy jogurt”



Wystąpił jakiś błąd, spróbuj ponownie.



Dziękujemy. Teraz koniecznie POTWIERDŹ adres mail, klikają w link w wiadomości, którą wysłaliśmy na Twojego maila.

Poznaj szczegółowe przepisy (w tym na jogurty mleczne i roślinne), korzyści, zalety domowo przygotowywanego jogurtu. W naszym e-booku znajdziesz odpowiedzi na wiele najczęściej zadawanych pytań. Podaj: