Absolutnie rewelacyjny sernik na jogurcie domowym inspirowany przepisem od Agnieszki Maciąg. Idealne ciasto na Wielkanoc! Waniliowe szaleństwo!
Przed Świętami szukaliśmy przepisu, w którym będzie można wykorzystać domowo przygotowany jogurt. Padło na sernik na zimno i to nie tylko dlatego, że jest to szybki sposób na przygotowanie smacznego ciasta, ale przede wszystkim dlatego, że dzięki temu, iż nie używamy piekarnika żywe kultury bakterii znajdujące się w jogurcie pozostają nadal ŻYWE!
Co najzabawniejsze – sernik można tak przygotować, że nawet nie czuć specjalnie jogurtu! Tak przynajmniej było w przypadku naszego sernika. Trzeba było wszystkim mówić, na czym był robiony 😁
Jako inspirację wybraliśmy prosty przepis na truskawkowy sernik na zimno od Agnieszki Maciąg, który dla własnych potrzeb dość mocno zmodyfikowaliśmy. Przepis jest na tyle ogólny, że wręcz prosi się o to, by każdy przygotowywał go w taki sposób, jaki mu najbardziej odpowiada, zwłaszcza pod względem ilości cukru, zawartości aromatów czy użytych owoców. To, do czego zdecydowanie zachęcamy miłośników domowego jogurtu, jest za to taki sposób przygotowania, żeby zachować właściwości żywych kultur bakterii.
Do zrobienia sernika użyliśmy specjalnie przygotowanego jogurtu. Otóż chcieliśmy uzyskać sernik jak najbardziej waniliowy! Stąd wniosek, że jogurt powinien też być bardzo waniliowy. Nic nie stałoby na przeszkodzie, żeby zrobić jogurt o jakimś innym smaku np. kakaowym (jak zrobić jogurt kakaowy można przeczytać tutaj). Wtedy nasz sernik będzie kakaowy. My jednak byliśmy nastawieni na wanilię i to w dużej ilości!
Żeby zrobić jogurt o smaku waniliowym po prostu dodaliśmy do mleka 1/4 laski wanilii. Zgodnie z obecnymi zalecaniami przed zrobieniem jogurtu z Zakwasek całość mleka zagotowaliśmy (a dokładnie mówiąc podgrzewamy do 80 °C) i właśnie do takiego podgrzewanego mleka dodaliśmy laskę wanilii. Być może warto byłoby dodać jeszcze większą część laski wanilii, by jej smak był wyraźniejszy, ponieważ w naszym przypadku okazał się on ostatecznie dość delikatny w samym jogurcie. Oczywiście bakterie dodaliśmy do mleka dopiero, gdy temperatura mleka spadła do ok. 43°C. Gdybyśmy zrobili to za wcześniej, bakterie zginęłyby i jogurt nie wyszedłby.
Do wyhodowania nowego jogurtu waniliowego użyliśmy już wcześniej zrobionego jogurtu z Zakwaski VITALAKT. Dla porządku dodajmy, że również z innych typów Zakwasek można zrobić jogurt będący podstawą tego rodzaju sernika na zimno. Oczywiście też jogurt bez dodatku wanilii będzie odpowiednim składnikiem.
Jogurt robiliśmy dzień wcześniej, więc do przygotowania był on już dobrze schłodzony w lodówce. Tę część jogurtu, której nie zużyliśmy do sernika, zjedliśmy potem ze smakiem na śniadanie! 😁
Potrzebne składniki
Potrzebny czas: ok. 30 minut.
I to już wszystko! Sernik wyjmujemy z foremki i można podawać.
Nazywamy nasze ciasto z przyzwyczajenia sernikiem, ale prawdę mówiąc w przepisie tym nie ma w ogóle sera. Zastępują go jogurt i śmietanka! Dlatego być może lepszą nazwa dla tego ciasta byłaby nazwa jogurtownik albo jogurtowe ciasto na zimno.
Jeśli masz jakiekolwiek pytania lub wątpliwości, zapraszamy do kontaktu poprzez formularz kontaktowy lub telefonicznie na numer 600-58-99-79. Postaramy się odpowiedzieć na wszystkie pytania. Pod tym numerem możesz złożyć zamówienie na startery lub dokonać tego na sklep.jogurt-domowy.pl.