Desery

Desery

Jogurt z bakaliami

SKŁADNIKI:

  • płatki migdałowe
  • rodzynki
  • miska jogurtu domowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jogurt wlewamy do miski i posypujemy rodzynkami i oraz płatkami.
  2. I to w sumie tyle 🙂 

Smacznego!

Miodowy jogurt z płatkami

SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki musli (lub inne płatki)
  • szklanka jogurtu domowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jogurt mieszamy z miodem, można także zmiksować.
  2. Następnie dodajemy musli lub inne płatki.

Smacznego!

(więcej…)

Deser jogurtowy z migdałami

SKŁADNIKI:

  • Szklanka jogurtu domowego
  • Łyżka miodu płynnego
  • 1/3 opakowania płatków migdałowych
  • 2 szczypty cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jogurt wymieszaj ze wszystkimi składnikami
  2. Przelej do miseczki
  3. Wstaw do lodówki na godzinę
  4. Udekoruj płatkami migdałowymi i cynamonem

Jogurt z rozprużonymi jabłkami

SKŁADNIKI:

  1. Rozprużone jabkła (przepis obok)
  2. Miska jogurtu domowego
  3. Ewentualne dodatki jak np.płatki, musili, ziarna, cynamon, bita śmietana itp.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Najpierw musisz zadbać o rozpurożone jabłka: jabłka obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. 
  2. Stawiamy na kuchni i gotujemy do czasu rozpadnięcia się jabłek na jednolitą masę (zależnie od jabłek, przykładowo ok. 40 minut – godzinę). Niekiedy można jabłka nieco podlać wodą.
  3. Rozprużone jabłka – najlepiej jeszcze ciepłe – warto położyć na jogurcie lub z nim zmieszać. Dla smaku można posypać je cynamonem lub dodać inne pasujące składniki.
  4. Jabłka, których nie zjesz, włóż do słoików i trzymaj w lodówce przez maksymalnie kilka tygodni.

Smacznego!

Jogurt ze śliwkami

SKŁADNIKI:

  • kilka pokrojonych śliwek
  • miska jogurtu domowego
  • dodatki np. pestki dyni, migdały

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do miski z jogurtem wkładamy kawałki śliwek. 
  2. Całość przystrajamy dodatkami. 

Śniadanie (a może podwieczorek) gotowe!

Jogurt kakaowy (z dodatkiem kakao)

SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 2 kostki czekolady
  • 250 ml jogurtu domowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czekoladę trzemy na tarce z drobnymi oczkami.
  2. Do jogurtu wsypujemy 2 łyżki słodkiego kakao i wiórki czekolady.
  3. Delikatnie mieszamy. 
  4. Możemy też jogurt posypać z wierzchu czekoladą. 
  5. Jogurt kakaowy jest gotowy do spożycia.

Jogurtowe lody owocowe

SKŁADNIKI:

  • 10 sztuk truskawek
  • 1 banan
  • pół szklanki czerwonych porzeczek lub borówek lub jeżyn
  • szklanka jogurtu domowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Owoce płuczemy, usuwamy szypułki truskawek i ogonki porzeczek i wrzucamy do blendera.
  2. Banana kroimy w cząstki i dodajemy do reszty składników.
  3. Owocem miksujemy do postaci musu. Następnie dolewamy mus do jogurtu i delikatnie mieszamy (tak by konsystencja wciąż była gęsta).
  4. Następnie przekładamy do pojemniczków i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.

Smacznego!