Jogurt z rozprużonymi jabłkami

SKŁADNIKI:

  1. Rozprużone jabkła (przepis obok)
  2. Miska jogurtu domowego
  3. Ewentualne dodatki jak np.płatki, musili, ziarna, cynamon, bita śmietana itp.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Najpierw musisz zadbać o rozpurożone jabłka: jabłka obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. 
  2. Stawiamy na kuchni i gotujemy do czasu rozpadnięcia się jabłek na jednolitą masę (zależnie od jabłek, przykładowo ok. 40 minut – godzinę). Niekiedy można jabłka nieco podlać wodą.
  3. Rozprużone jabłka – najlepiej jeszcze ciepłe – warto położyć na jogurcie lub z nim zmieszać. Dla smaku można posypać je cynamonem lub dodać inne pasujące składniki.
  4. Jabłka, których nie zjesz, włóż do słoików i trzymaj w lodówce przez maksymalnie kilka tygodni.

Smacznego!

0 Udostępnień