Blog

Blog

banner_w_prawej_sprzedazowy_3 jogurt_domowy_srodek_bannera

jogurt_domowy_dol_bannera

Testujemy mleka PREMIUM z Lidla i Biedronki

W ostatnim czasie testujemy popularne, bo dostępne w wielkich sieciach handlowych mleka premium. Wiele osób kwestionuje, że można kupić dobre mleko w sklepach? Nie zgadzamy się z tym. Owszem, porównywanie mleka prosto od krowy, z mlekiem oferowanym przez duże firmy nie ma sensu. Z drugiej strony, również w popularnych sklepach można za mleko zapłacić więcej, i otrzymać wyższej jakości produkt. Właśnie takie mleka postanowiliśmy tym razem przetestować.

(więcej…)

Jogurt islandzki skyr – jogurt brodatych Wikingów

zrób domowy jogurt islandzki skyr

Jogurt islandzki skyr to tradycyjny produkt mleczarski, który pochodzi z kraju Wikingów – Islandii. Jest to gęsty jogurt o delikatnym smaku i kremowej konsystencji. Skyr to tradycyjny produkt mleczny, który można byłoby zaliczyć zarówno do jednego z typów jogurtów naturalnych jak i do serów. Jest wytwarzany z krowiego, odtłuszczonego mleka. W procesie przygotowania Skyru mleko zostaje poddane procesom pasteryzacji i wzbogacone zawartością żywych kultur bakterii, dzięki czemu jogurt może mieć działanie probiotyczne, wspierając mikroflorę jelitową. Skyr jest popularnym produktem eksportowym Islandii i uwielbianym m.in. w Stanach Zjednoczonych.

(więcej…)

Czy różnorodna mikroflora jelit chroni przed demencją?

Czy to możliwe, że żyjące w naszych jelitach mikroorganizmy mają wpływ na kondycję naszego mózgu i naszej psychiki? Dziś wydaje się, że nie ma co do tego już wątpliwości. Naukowcy badają teraz m.in. jak daleko sięga ten wpływ, jakie mechanizmy rządzą tym związkiem, i jak wygląda kondycja psychiczna i zdolności poznawcze u osób z silną i słabą florą bakteryjną. Co ostatnio odkryli naukowcy?

(więcej…)

Zakwaski w hipermarketach AUCHAN!

Stało się! Zakwaski Vivo, czyli najpopularniejsze w Polsce startery do domowego przygotowania jogurtów trafiły do hipermarketów AUCHAN.

Gdzie je znajdziecie? Oczywiście w lodówkach tuż obok mleka pasteryzowanego i mikrofiltrowanego.

Gdybyście ich tam nie znaleźli zapytajcie kogoś z obsługi. Zakwaski z pewnością będą w lodówkach. W zależności od sklepu ich ekspozycja może być nieco inna.

Auchan wspiera Ukrainę

Po tym jak poinformowaliśmy klientów, że Zakwaski będą do kupienia w Auchan dostaliśmy kilka informacji, że sieć Auchan ciągle handluje z Rosją! Tak, wiemy to. Ale wydaje się nam, że tym bardziej świetnie, że namówiliśmy właśnie sieć Auchan do sprzedawania Zakwasek marki Vivo, produkowanych na Ukrainie.

Jakie Zakwaski?

Auchan wprowadziło do oferty 4 typy Zakwasek do jogurtu, i jeden do kefiru. Są to:

Zakwaska do Vegurtu – do przygotowywania vegurtów z napojów roślinnych oraz jogurtów z mleka, o bardzo bogatym składzie kultur bakterii.
Zakwaska Probio Jogurt – do wzmocnionego probiotycznego jogurtu,
Zakwaska IMU jogurt – tzw. „przyjaciel odporności”. Idealny starter w okresie jesienno-zimowym,
Zakwaska do Jogurtu – klasyczny jogurt domowy,
Zakwaska do Kefiru – świetna propozycja dla osób na diecie, lub lubiących smak delikatnego kefiru.

Jaki koszt

W tej chwili Zakwaski są do kupienia w sieci Auchan za 13,99 zł za kartonik dwóch starterów. To naprawdę dobra cena!

Jogurt dobry na inflację

Warto przypomnieć, że Zakwaski to świetna propozycja dla oszczędnych, przy bardzo wysokim poziomie jakości. Z jednej fiolki można uzyskać od 1 do 3-4 litrów jogurtu, które dzięki ponownemu namnażaniu można uzyskać 9-12 litrów jogurtu. Zakwaski to produkt bardzo ekonomiczny, a co nawet ważniejsze – stale dostarczają do naszego organizmu żywej, probiotycznej mikroflory kultur bakterii. Jak wiemy, silna flora bakteryjna jelit to podstawa odporności naszego organizmu.

Zapraszamy do zakupów Zakwasek w hipermarketach Auchan. A jeśli nie jest tam Tobie po drodzę, zamów w naszym sklepie internetowym.

Jogurt wegański: jak zrobić?

jogurt wegański na mleku sojowym
A właściwie nie jogurt a vegurt. Słowo jogurt odnosi się bowiem tylko do ukwaszania mleka odzwierzęcego. Dlatego w przypadku mleka roślinnego lepszą nazwą jest słowo vegurt. Teraz jego zrobienie jest proste dzięki nowej Zakwasce do VEGURTU

Wielu fanów Zakwasek od dawna już przygotowywało vegurty, czyli wegańskie jogurty korzystając z dostępnych Zakwasek (przede wszystkim z najbardziej podstawowej Zakwaski DO JOGURTU, którą polecaliśmy do tego rodzaju prób, choć oczywiście wszystkie Zakwaski ze względu na swój skład i właściwości nadają się do robienia takiego wegańskiego vegurtu).

Efekty były uzależnione od kilku czynników – takich jak wybrany napój roślinny, używanie lub nie zagęszczaczy (jak agar) czy dodawania cukru. Dlatego można powiedzieć, że przygotowanie takiego wegańskiego jogurtu było trudniejsze i obarczone mogło być większym ryzykiem błędu. Wymagało też większej inwencji i indywidualnego podejścia. Obecnie wszystko stało się jednak znacznie prostsze!

(więcej…)

Jogurt inny niż wszystkie – fotorelacja

Najbardziej gęsty domowy jogurt

Jogurt tak gęsty, że nie chce wyjść z garnka czy słoika? W dodatku o niespotykanym smaku? Dziś chcemy przedstawić Wam efekty pewnego eksperymentu, który możecie powtórzyć we własnym zakresie – zapraszamy do obejrzenia foto relacji. A dodatkowo przypominamy kilka ważnych zasad przygotowania jogurtu, gdy szczególnie zależy nam większej gęstości.

Domowo ukwaszany jogurt, np. z Zakwasek, przygotowywany wg przepisu, o ile trafimy na dobrej jakości mleko (świeże i nie zawierające utrudniających fermentację dodatków), wychodzi stosunkowo gęsty. Jest to jednak nieco inna gęstość niż gęstość jogurtów dostępnych w sklepach. W przeważającej większości przypadków jogurty w sklepach są gęstsze, bo zawierają dodatek mleka w proszku. To typowy składnik jogurtów produkowanych przemysłowo.

(więcej…)

Co niszczy mikroflorę jelit i naszą odporność?

Druga część wywiadu z dr Leszkiem Markiem Krześniakiem, specjalistą chorób wewnętrznych. Rozmawiamy o czynnikach, które niszczą naszą mikroflorę jelitową i naszą odporność.

(więcej…)

Dlaczego chorujesz częściej niż inni?

Rozmawiamy z doktorem nauk medycznych, specjalistą chorób wewnętrznych Leszkiem Markiem Krześniakiem, który od lat promuje ideę wzmacniania własnej odporności poprzez odpowiednią dietę i styl życia, i zwolennikiem maksymy „Zamiast leczyć, lepiej zapobiegać. Jeśli leczyć, to przyczyny, a nie objawy.” 

(więcej…)

Dlaczego kefir odchudza? Idealny napój na redukcji

Domowy kefir z jajkiem sadzonym i ziemniaczkami na obiad

Zalecają go dietetycy, polecają lekarze, z powodzeniem stosują sportowcy i osoby aktywne fizycznie. Jest nieoceniony dla osób odchudzających się na diecie redukcyjnej. Kefir – powstał w wyniku przypadku, prawdopodobnie w starożytności, gdy hodowcy kóz wpadli na pomysł przechowywania mleka w skórzanych workach. Tam sfermentował, i do dziś ten lekko musujący, ukwaszony napój mleczny jest naszym sprzymierzeńcem w walce o zdrowie i długie życie. 

(więcej…)

Mleko w proszku a jogurt domowy

Wielokrotnie podkreślaliśmy, że robiąc jogurt domowy mamy pewność, że nie będzie w nim niepotrzebnych dodatków takich jak mleko w proszku. A co jeśli jednak chcemy je dodać?

Zaletą jogurtu przygotowywanego w domu z liofilizowanych bakterii takich jak Zakwaski jest to, że jogurt zawiera tylko to, co chcemy. Nie ma w nim ulepszaczy, cukru, mleka w proszku. W pewnych jednak przypadkach mleko w proszku może się przydać. Wypróbowaliśmy robienie jogurtu domowego z jego dodatkiem. 

(więcej…)

Badania: COVID a flora bakteryjna

Czy warto dbać o florę bakteryjną jelit? Zdecydowanie tak! Jak się okazuje, silna i zdrowa flora może mieć istotny wpływ przy przebiegu infekcji wywołanej koronawirusem.

Coraz więcej naukowców bada związek między stanem flory jelitowej, a intensywnością przebiegu choroby COVID-19. W październiku 2020 r. dr Jarosław Biliński z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego rozpoczął nabór do badania klinicznego, który sprawdzi wpływ prawidłowej mikrobioty jelitowej na przebieg choroby. Badanie potrwa cały 2021 rok. 

(więcej…)

Przepis na ciasto jogurtowe

Ciasto z jogurtu domowego? Tak, to możliwe! Przedstawiamy dokładny przetestowany przepis. Ciasto oczywiście wyszło bardzo dobre i zniknęło w jeden wieczór.

Przygotowanie ciasta jogurtowego jest bardzo proste i szybkie. Uzyskujemy ciasto bardzo delikatne z lekkim posmakiem jogurtu.

Na wstępie weź szklankę lub kubek, który posłuży do odmierzania składników. Ok 200-220 ml.

Do przygotowania ciasta potrzebujemy następujące składniki

(więcej…)

Rozliczamy z obietnic przedstawiciela Thermomixa – wsparcie celów charytatywnych

W ubiegłym roku nasz zaprzyjaźniony przedstawiciel firmy Vorwerk, dystrybuującej słynne urządzenie kuchenne Thermomix TM6, zobowiązał się, że uzyskaną prowizję ze sprzedanych za naszym pośrednictwem urządzeń przeznaczy na cele charytatywne. Czy dotrzymał obietnicy?

(więcej…)

Testujemy Thermomix TM6

Czy tata trójki małych dzieci, który czuje się niepewnie w kuchni poradzi sobie z popularnym Thermomixem? Zapraszamy do lektury testu. 

Nigdy nie gotowałem. Wychowałem się w domu gdzie to mama, która lubi i potrafi świetnie gotować skutecznie zniechęciła mnie do podjęcia własnych prób (po co próbować, skoro wszystko co robi mama jest świetne?). Dobrze gotująca i lubiąca gotować żona, również nie skłoniła mnie do podjęcia poważniejszych kulinarnych testów. Mimo wszystko przy trójce dzieci zdarza się, że to ja muszę coś w kuchni zrobić. I to coś, co wszyscy muszą zjeść (samym zmywaniem garów nie udaje mi się wykpić). Ograniczam się jednak do najprostszych rzeczy (jajka w każdej formie), bo dzieciaki akurat jajka lubią prawie w każdej formie.

(więcej…)

Jak oceniają jogurt domowy jego użytkownicy?

jogurt domowy recenzje dwa słoiczki z jogurtem i owocami
Musimy przyznać się do jednego błędu: przez wiele lat zaniedbaliśmy nieco temat recenzji Zakwasek. Owszem, spływały do nas z różnych stron raczej pozytywne, a czasem nawet entuzjastyczne opinie i mieliśmy wiele głosów, że nasi klienci są zadowoleni z produktów, które dostarczamy, z jogurtu czy kefiru, który udaje im się wyhodować, ale jednocześnie brakowało nam jakiegoś spojrzenia całościowego, które pozwalałoby wyciągnąć ogólniejsze wnioski.

Niekiedy więc zastanawialiśmy się, czy może nie jest tak, że wielu Klientów, a może nawet większość jest średnio zadowolonych z Zakwasek.

Wiedzieliśmy jednocześnie, że część Klientów miewa na początku problem z uzyskaniem jogurtu. Liczyliśmy wprawdzie, że wszyscy oni w takim przypadku dzwonią do nas, a my im wtedy pomagamy znaleźć błąd, ale też nie byliśmy pewni, czy tak rzeczywiście jest. Być może części zwłaszcza nowych Klientów nic nie wychodzi, ale wcale nie dzwonią? Machają po prostu ręką i zapominają o temacie?

(więcej…)

Czy wybór marki mleka ma znacznie – wielki test mleka – część II

Odpowiadamy na wątpliwości wielu osób, czy mleko ze sklepu nadaje się do przygotowania jogurtu w domu. Publikujemy drugą część naszego wielkiego testu marek mleka. W pierwszym artykule, przetestowaliśmy pięć rodzajów mleka. O tym jakie zastosowaliśmy kryteria, przeczytasz tutaj.

(więcej…)

Przepis na jogurt z mleka kokosowego

Czy można zrobić pyszny jogurt z napoju/mleka kokosowego dostępnego w większości supermarketów? Swój test Zakwaski oraz napoju kokosowego wraz ze zdjęciem efektów przesłała nam jedna z naszych Klientek, Pani Agnieszka.

Domowy jogurt kokosowy to marzenie wielu osób, szczególnie tych, które nie mogą spożywać lub nie przepadają za mlekiem krowim. Ale jak go przygotować?

Oto przepis naszej Klientki:

„Żelatynę należy rozpuścić w zagotowanym mleku, dokładnie wymieszać, ostudzić mleko do 40 stopni i dopiero wtedy dodać starter z bakteriami. Po rozlaniu całości płynu do słoiczków, ukwaszał się przez noc w garnku z ciepłą wodą (ok 40 st.) na kaloryferze. Po tym czasie gotowy jogurt dojrzewał w lodówce 1 dzień. Konsystencja: jak w jogurcie typu greckiego (taki był cel 🙂” – napisała Pani Agnieszka.

SKŁADNIKI:

(więcej…)

Czy wybór marki mleka ma znaczenie? Wielki test mleka

Wielki test różnych marek mleka użytych do zrobienia jogurtu domowego.
Mleko jakiej firmy powinienem wybrać? Czy mleko ze sklepu nadaje się do jogurtu? Czy musi to być mleko niepasteryzowane? Pytania o dobór mleka, to jedne z najczęstszych pytań od osób, które zaczynają swoją przygodę z domowym wyrobem jogurtu czy kefiru. Postanowiliśmy rozwiać wątpliwości dot. jakości mleka ze sklepów i przetestowaliśmy produkty popularnych i kilku mniejszych mleczarni.

Łącznie sprawdziliśmy jedenaście marek mleka (część z tej samej mleczarni). W tym tekście przedstawimy wyniki testu pięciu z nich – na koniec, po opublikowaniu całego tekstu, stworzymy subiektywny ranking mleka wraz z komentarzem, który mamy nadzieję, udzieli odpowiedzi na wiele pytań dot. jakości mleka i jego przydatności do domowego wyrobu jogurtu.

(więcej…)

Napój odchudzający na bazie kefiru domowego

Jeśli jesteś na diecie lub dopiero planujesz zrzucenie nadmiaru kilogramów, prosty przepis Doktora Leszka Marka Krześniaka na napój odchudzający powinien Cię zainteresować. Napój ten przygotowuje się na bazie kefiru domowego i jest to bardzo proste. Jego działanie polega na zmniejszeniu apetytu oraz uczucia łaknienia.

Przepis jest bardzo prosty:

Do przygotowania napoju ułatwiającego odchudzanie użyj 1 szklanki kefiru, dodaj 1 łyżeczkę zmielonego cynamonu i 1-2 łyżeczki świeżo utartego korzenia imbiru oraz szczyptę sproszkowanej papryki (słodkiej lub ostrej).

(więcej…)

Przepis Agnieszki Kręglickiej na jogurt domowy

W „Wysokich Obcasach” (dodatek do sobotnio-niedzielnej Gazety Wyborczej) z 7 lipca 2012 r. w artykule „Naturalnie jogurt” Agnieszka Kręglicka opisała swoje doświadczenia z przygotowaniem jogurtu domowego ze starterów z bakteriami Vital.

Autorka – znana krytyk kulinarny i właścicielka wielu warszawskich restauracji – podaje też swój szybki i prosty przepis na przygotowanie jogurtu domowego. Zamieszczamy go, ponieważ twórczo rozwija on podawany przez nas przepis na jogurt domowy.

Przepis na przygotowanie jogurtu domowego Agnieszki Kręglickiej

Agnieszka Kręglicka zaleca, by codziennie wieczorem, przed położeniem się do łóżka, wstawić jogurt, tak by na rano był gotowy.

W tym celu wieczorem otwieramy saszetkę z bakteriami i wrzucamy jej zawartość do garnka z ciepłym mlekiem. Po lekkim wymieszaniu wstawiamy garnek do piekarnikanastawionego na minimum, coś pomiędzy 40 a 50 st. C”.

Dzięki temu rano wyjmiemy z piekarnika: „garnek gęstego, gładkiego jogurtu”.

Zachwyty, jakie to proste i niezajmujące – pisze autorka – brzmią podejrzanie, póki samemu się nie zacznie. A to naprawdę jest banalne.

Więcej opinii Agnieszki Kręglickiej o jogurcie domowym znaleźć można tutaj.

Kup bakterie i zrób prawdziwy jogurt domowy

Przewlekły stan zapalny

W naszej codziennej diecie jest ich niezwykle mało. W dodatku, trudno znaleźć produkt, który byłby ich pewnym, bezpiecznym źródłem. Pestycydy, metale ciężkie, nieprawidłowe przechowywanie i proces produkcji – ograniczają ich podaż. O czym piszemy? Chodzi oczywiście o Kwasy Omega 3, których niedobory ma większość z nas, i których stałą suplementację zaleca się np. kobietom w ciąży i karmiącym, bo praktyczny pewny jest ich niedobór z normalnej diety. 

(więcej…)

Dlaczego polecają jogurt domowy?

Jogurt domowy zyskuje coraz większą popularność. Mówi się o nim już w radio i telewizji oraz pisze w gazetach.

Od pewnego czasu obserwujemy błyskawiczny wzrost popularności jogurtów przygotowywanych w domu. O jogurcie domowym pisała ostatnio w „Wysokich Obcasach” znana krytyk kulinarna i właścicielka wielu restauracji Agnieszka Kręglicka. W swoich przepisach uwzględniła go także blogerka Olga Smile.

Dlaczego warto robić jogurt domowy?

Jak wiadomo, jogurt zrobiony w domu jest tańszy niż jogurt ze sklepu.

„Nie o oszczędność jednak chodzi – pisze w swoim artykule Agnieszka Kręglicka – tylko o to, że inaczej niż przemysłowi producenci jogurtu naturalnego rozumiem słowo naturalny.

(więcej…)

Jogurt w diecie SCD u dziecka z podejrzeniem autyzmu – historia Pani Magdaleny

„Chętnie to z siebie wyrzucę” – napisała nam Pani Magdalena, gdy zapytaliśmy o okoliczności, w których oferowany przez nas produkt (Zakwaska do Jogurtu VIVO) okazał się bardzo ważną częścią diety, która wpłynęła na zdecydowaną poprawę stanu zdrowia syna Pani Magdy. Ponad 2 lata temu postawiono mu wstępną diagnozę – całościowe zaburzenia rozwojowe (w dalszej konsekwencji – podejrzenie AUTYZMU), którym towarzyszyły liczne dolegliwości. Dziś 3-letni Mateusz czuję się zdecydowanie lepiej.

Nieustępliwość Pani Magdy w poszukiwaniu pomocy dla Mateusza bardzo zaprocentowała. Nam jest niezmiernie miło, że nasza działalność mogła choć trochę przyczynić się do poprawy zdrowia Mateusza. Zapraszamy do lektury historii, którą opisała nam Pani Magdalena, która jak podkreśla – nie jest lekarzem, a jej relacja to tylko historia rodzica jednego z chorych dzieci.

(więcej…)

Jogurtownica – zbędny wydatek?

Jeśli planujesz zakup jogurtownicy przeczytaj nasz tekst. Czy jej posiadanie naprawdę jest konieczne aby przygotować zdrowy, domowy i probiotyczny jogurt? Jakie są wady stosowania jogurtownicy?

Zdrowe odżywianie wymaga nieco wysiłku. Aby uniknąć żywności wysoko przetworzonej i sztucznie utrwalanej, musimy wiele produktów przygotować sami. Jednym z produktów, które szybko (wymaga to od nas zaledwie kilku minut) i bez problemowo można przygotować w domu jest jogurt, i to jogurt probiotyczny, czyli taki, który zawiera bakterie o wysokiej aktywności i korzystnych dla naszego organizmu właściwościach.

(więcej…)

Sposób na zaparcia

Zaparcia to problem wielu osób, dotykają tak dzieci jak i dorosłych, nie oszczędzają nawet kobiet w ciąży czy osób starszych. Jak poradzić sobie z nimi przy pomocy domowej i zdrowej diety?
 

Problemy z wypróżnieniem należą do bardzo częstych i kłopotliwych dolegliwości wielu z nas. Ich przyczyna leży często w zaburzeniach wydzielania enzymów trawiennych, co jest często wzmagane przez niewłaściwą dietę.Jedną z najczęstszych przyczyn zaparć przede wszystkim jest dysbakterioza, czyli brak w jelitach odpowiednich szczepów bakterii tzw. pałeczek kwasu mlekowego. Co zrobić aby domowymi sposobami rozwiązać ten problem?

(więcej…)

Co w jogurtach odkrył Ilia Miecznikow?

Ilia Miecznikow - rosyjski mikrobiolog, zdobywca Nagrody Nobla żył w latach 1845-1916
 
Tajemnica długiego i zdrowego życia przez całe wieki fascynowała wielu badaczy. Jednym z nich był noblista Ilia Miecznkow. Co udało mu się odkryć?

Ilia Miecznikow, słynny mikrobiolog, odkrywca fagocytozy, współpracownik Ludwika Pasteura w swoich badaniach, które przeprowadził ponad 100 lat temu postanowił ustalić m.in. przyczynę długowieczności stulatków z Bałkanów i dalekiej Rosji. Mieszkańcy tych regionów cieszyli się bowiem ponadprzeciętną długością życia, co ciekawiło wielu ówczesnych badaczy, w tym Miecznikowa.

(więcej…)

Jak wzmocnić odporność?

Gdy nas lub nasze dzieci męczą częste infekcje może być to znak trwałego osłabienia odporności. Jak wzmocnić odporność by powracające problemy zdrowotne przestały nas dotykać? Jednym z najważniejszych czynników jest zadbanie o prawidłowy skład flory bakteryjnej w jelitach. Jak to osiągnąć i kiedy powinniśmy się martwić?

Kłopotliwe infekcji

Osłabiona odporność u wielu dzieci i dorosłych sprzyja częstym infekcjom bakteryjnym zwłaszcza górnych dróg oddechowych, nosa, gardła, zatok obocznych nosa, oskrzeli. Jedną z przyczyn takiego stanu upatruje się w zachwianiu równowagi flory bakteryjnej w jelitach.

(więcej…)

Probiotyki dla dzieci

Rodzice i opiekunowie często chorujących dzieci powinni zainteresować się stanem ich odporności. Infekcje, osłabienia, biegunki i inne problemy zdrowotne u dzieci, często spowodowane są niewłaściwym składem flory bakteryjnej w jelitach. W takim przypadku pomocne mogą być probiotyki, najlepiej np. w postaci probiotycznego Jogurtu lub Kefiru Domowego, który warto na stałe wprowadzić do diety dziecka.

Wsparcie dla odporności

Probiotyki to wyselekcjonowane szczepy bakterii, których obecność w układzie pokarmowym jest bardzo pożądana i wpływa na odporność organizmu dziecka.

(więcej…)

Jogurty probiotyczne

Jogurtem probiotycznym nazywamy jogurt, który zawiera w sobie probiotyczne bakterie a więc takie, które dobroczynnie wpływają na funkcjonowanie naszego układu pokarmowego. Dlaczego warto je regularnie spożywać i dlaczego najlepiej przygotować je we własnym domu? Zapraszamy do lektury.

Biegunki, zaparcia, osłabienie odporności?

Regularne spożywanie jogurtów probiotycznych jest zalecane przez wielu lekarzy i dietetyków opisujących w swoich publikacjach pozytywny wpływ produktów probiotycznych na florę bakteryjną układu pokarmowego.

(więcej…)

Jogurt domowy na zaparcia

Zaparcia są jednym z najczęściej występujących problemów przewodu pokarmowego współczesnego człowieka. W naszym kraju zaparcia dotyczą prawie co trzeciej osoby, poczynając od dzieci do ludzi w wieku podeszłym.

Jedną z najczęstszych przyczyn zaparć jest dysbakterioza, czyli brak odpowiedniego składu flory bakteryjnej w jelitach.

(więcej…)

Jak zrobić kwas cytrynowy? Foto-przepis

Jak zrobić domowy kwas cytrynowy, pełny smaku i wspaniałych żywych kultur bakterii? To bardzo proste! W tym foto-przepisie pokazujemy jak wygląda przygotowanie tego zdrowego, fermentowanego napoju. Przepis można zastosować do przygotowania kwasu z buraków, kapusty, selera, chleba lub innych ulubionych warzyw lub owoców.
(więcej…)

Chorwacka przygoda – czyli wakacje z kefirem

Czy można w podróży, bez dostępu do kuchni i lodówki, robić domowy jogurt lub kefir? Nasz redakcyjny kolega postanowił to sprawdzić w praktyce.

Wraz z narzeczoną w zeszłym roku ruszył w niskobudżetową wyprawę do Chorwacji zaopatrzony w kilka fiolek do jogurtu i kefiru, które jak się okazało, przydały się częściej niż się na to zapowiadało.

Zachęcamy do lektury reportażu, w którym znaleźć można znacznie więcej ciekawostek na temat Chorwacji i przygotowania podróży w tym kierunku.

(więcej…)

5 powodów dla których warto zrobić kefir domowy?

Oprócz jogurtu domowego można w warunkach domowych zrobić także kefir domowy. Pod pewnymi względami jest to nawet łatwiejsze niż przygotowanie jogurtu. Kefir ma silną grupę fanów, którzy nawet wolą go od jogurtu domowego.

(więcej…)

Dlaczego polecają jogurt domowy?

Jogurt domowy zyskuje coraz większą popularność. Mówi się o nim już w radio i telewizji oraz pisze w gazetach.

Od pewnego czasu obserwujemy błyskawiczny wzrost popularności jogurtów przygotowywanych w domu. O jogurcie domowym pisała ostatnio w „Wysokich Obcasach” (7 lipca 2012) znana krytyk kulinarna i właścicielka wielu restauracji Agnieszka Kręglicka. W swoich przepisach uwzględniła go także Olga Smile.

(więcej…)

Pobierz darmowego e-booka
„Robię domowy jogurt”



Wystąpił jakiś błąd, spróbuj ponownie.



Dziękujemy. Teraz koniecznie POTWIERDŹ adres mail, klikają w link w wiadomości, którą wysłaliśmy na Twojego maila.

Poznaj szczegółowe przepisy (w tym na jogurty mleczne i roślinne), korzyści, zalety domowo przygotowywanego jogurtu. W naszym e-booku znajdziesz odpowiedzi na wiele najczęściej zadawanych pytań. Podaj: