Jak wzmocnić odporność?

Gdy nas lub nasze dzieci męczą częste infekcje może być to znak trwałego osłabienia odporności. Jak wzmocnić odporność by powracające problemy zdrowotne przestały nas dotykać? Jednym z najważniejszych czynników jest zadbanie o prawidłowy skład flory bakteryjnej w jelitach. Jak to osiągnąć i kiedy powinniśmy się martwić?

Kłopotliwe infekcji

Osłabiona odporność u wielu dzieci i dorosłych sprzyja częstym infekcjom bakteryjnym zwłaszcza górnych dróg oddechowych, nosa, gardła, zatok obocznych nosa, oskrzeli. Jedną z przyczyn takiego stanu upatruje się w zachwianiu równowagi flory bakteryjnej w jelitach.

Warto wiedzieć, że odpowiedni skład flory bakteryjnej jest ważnym czynnikiem przy utrzymaniu prawidłowej odporności organizmu. Tak zwane „dobre bakterie” w przewodzie pokarmowym sprawiają, że na błonach śluzowych jest wytwarzana immunoglobulina A, która chroni błony śluzowe przed osadzaniem się chorobotwórczych drobnoustrojów (bakterii i wirusów). U osób które często zapadają na choroby przeziębieniowe, na infekcje dróg oddechowych obserwuje się najczęściej dysbakteriozę w jelitach, czyli brak tych „pożytecznych” bakterii.

Problematyczne antybiotyki

Ostre infekcje bakteryjne leczy się najczęściej za pomocą antybiotyków. Niestety stosowanie tych środków, choć jest w takich przypadkach zazwyczaj bardzo skuteczne, powoduje także upośledzenie flory bakteryjnej w jelitach. Antybiotyki niszcząc chorobotwórcze bakterie zwalczają również korzystne bakterie znajdujące się w jelicie cienkim, co w konsekwencji przyczynia się do osłabienia własnej odporności organizmu.

Zniszczenie tej „pożytecznej” flory bakteryjnej w wyniku długotrwałej antybiotykoterapii  (np. 10-dniowej) w konsekwencji sprzyja kolejnym infekcjom, czego doświadcza wiele osób z nawracającymi infekcjami układu oddechowego. Aby temu zaradzić, zarówno w trakcie leczenia antybiotykami jak i po jego zakończeniu korzystne jest wzbogacanie naszej diety o bakterie probiotyczne (np. przez spożywanie jogurtów i kefirów domowych) lub dodatkowo podawanie kapsułek zawierających bakterie probiotyczne. Oczywiście w czasie przyjmowania antybiotyku nie popijamy tabletek jogurtem czy kefirem, a spożywamy te produkty dopiero po 2 godzinach od przyjęciu leku.

Oferowane na polskim rynku różne startery do przygotowania Jogurtu Domowego zawierają probiotyczne bakterie ze szczepów np.: Lactobacillus acidophilus Lactobacillus bulgaricus, Bifidobacterium lactis Steptococcus thermophilus. Wprowadzenie do diety jogurtu domowego w trakcie antybiotykoterapii jest więc sposobem na ograniczenie negatywnych skutków stosowania antybiotyków.

Wzdęcia, refluks, kolki, gazy?

Częste zapadanie na infekcje bakteryjne i wirusowe dróg oddechowych najczęściej świadczy, że człowiek taki ma trwałe uszkodzenie flory bakteryjnej, która w okresach pomiędzy zachorowaniami nie jest w stanie odbudować się w jelitach. Dysbakterioza jest jedną z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego, która prowadzi także do niedoborów witamin i minerałów oraz zaburzeń wchłaniania substancji ważnych dla życia i zdrowia człowieka. Objawia się ona często przykrymi wzdęciami brzucha, bólami o charakterze kolki (co często zdarza się nawet u bardzo małych dzieci), wytwarzaniem nieprzyjemnie pachnących gazów, odbijaniem (refluksem) i zarzucaniem treści pokarmowej z żołądka do przełyku, a w nocy zdarza się, że i do dróg oddechowych.

Odbuduj florę

Przywrócenie prawidłowego składu flory bakteryjnej w jelitach jest bardzo skutecznym sposobem zapobiegania nawracającym chorobom dróg oddechowych oraz służy poprawie zdrowia i odporności całego organizmu. Uzupełnienie diety w zdrowy, domowo kwaszony nabiał jest dobrym przykładem, jak przy pomocy diety można korzystnie wpływać na odporność organizmu. Zarówno w czasie antybiotykoterapii jak i po jej zakończeniu minimum przez 2 miesiące, dorosły człowiek powinien wypijać ok. ½ litra jogurtu domowego czy kefiru domowego. Korzystnie jest także dodawać do tych napojów bezpośrednio przed spożyciem rozdrobnione świeże warzywa czy owoce.

Domowy czy sklepowy?

Dla osób lubiących produkty mleczne, nic nie stoi na przeszkodzie by na stałe wprowadzić Jogurt lub Kefir domowy do swojego jadłospisu. Jogurty i kefiry domowe, w przeciwieństwie do tych dostępnych w sklepach, nie zawierają bowiem żadnych sztucznych dodatków i niepoddawane są procesom obróbki, w celu wydłużenia terminów ważności. I co ważne, ich przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie.

Kup bakterie probiotyczne i zrób jogurt lub kefir domowy -> kliknij tutaj