Co w jogurtach odkrył Ilia Miecznikow?

Ilia Miecznikow - rosyjski mikrobiolog, zdobywca Nagrody Nobla żył w latach 1845-1916
 
Tajemnica długiego i zdrowego życia przez całe wieki fascynowała wielu badaczy. Jednym z nich był noblista Ilia Miecznkow. Co udało mu się odkryć?

Ilia Miecznikow, słynny mikrobiolog, odkrywca fagocytozy, współpracownik Ludwika Pasteura w swoich badaniach, które przeprowadził ponad 100 lat temu postanowił ustalić m.in. przyczynę długowieczności stulatków z Bałkanów i dalekiej Rosji. Mieszkańcy tych regionów cieszyli się bowiem ponadprzeciętną długością życia, co ciekawiło wielu ówczesnych badaczy, w tym Miecznikowa.

W wyniku prowadzonych przez siebie badań Miecznikow wywnioskował, iż źródłem długowieczności mieszkańców tych regionów jest dieta, obfita w fermentowane napoje mleczne, takie jak jogurty, kefiry czy zsiadłe mleko, bogate w pałeczki kwasu mlekowego, takie jak Lactobacillus acidophilus. Dalsze badania Miecznikowa i innych naukowców potwierdziły pozytywny wpływ pałeczek kwasu mlekowego. Ale na czym ten wpływ właściwie polega?

Antagonista Acidophilus

Nasz organizm na co dzień narażony jest na działanie niekorzystnych mikrobów czy toksyn. Jednak takie kultury jak Lactobacillus acidophilus hamują namnażanie się bakterii patogennych w jelitach, ograniczając jednocześnie wytwarzanie przez nich toksyn. Kultury tedziałają antagonistycznie na pałeczki Gram-ujemne, takie jak: Shigella, Salmonella, Klebsiella, Escherichia colli oraz na ziarenkowce Gram-dodatnie, np. gronkowiec złocisty i grzyby np. Candida albicans. Doświadczenia medyczne wykazały również, że szczepy Lactobacillus mają działania antagonistyczne wobec bakterii Helicobacter pylori, która może powodować wrzody żołądka i dwunastnicy.

Sposób na zakażenia

Naukowe obserwacje potwierdzają, że ludzie jak i zwierzęta mające florę bakteryjną jelit ubogą w pałeczki kwasu mlekowego są bardziej narażeni na zakażenia jelitowe, zakażenia równowagi drobnoustrojów przewodu pokarmowego, i wiążące się z tym liczne konsekwencje takie jak: dysbakterioza i dolegliwości jej towarzyszące, zapalenia jelita grubego, niedobór witamin z grupy B i K. Według badań Madsena zmniejszenie się liczby pałeczek Lactobacillus i Bifidobacterium w przewodzie pokarmowym może przyczyniać się do rozwoju nieswoistego zapalenia jelit. Inne badania wykazały skuteczność bakterii probiotycznych w leczeniu i zapobieganiu remisji różnych stanów zapalnych jelit.

Wzmocnienie odporności

Udokumentowano wpływ Lactobacillus acidophilus na układ odpornościowy. Kultury te zwiększają aktywność makrofagów i limfocytów, a tym samym zwiększają siłę odpowiedzi układu. Udowodniono również, że żywe drobnoustroje skuteczniej działają na układ immunologiczny niż bakterie martwe, co premiuje świeżo przygotowywane jogurty i kefiry, w których dzięki procesowi fermentacji jest znacznie większa liczba kultur, a co równie istotne, dzięki świeżości produktów domowych ich aktywność jest wysoka.

Nieocenione jest również działanie usprawniające procesy trawienia, co wpływa na stan odżywienia organizmu. Lactobacillus acidophilus poprawia trawienie i absorpcję białek, tłuszczów, fosforu, wapnia, żelaza oraz syntezuje Witaminę B.

Człowiek współzależny

Badania wpływu na zdrowie bakterii kwasu mlekowego, takich jak L. acidophilus trwają już drugi wiek, jednak wraz z upływem czasu przybywają kolejne dowody, iż zdrowa flora bakteryjna jelit, jak również obecność w organizmie pozytywnych mikroorganizmów działa prozdrowotnie i korzystnie, a nasza odporność i zdrowie są od nich współzależne. Kolejne, wciąż potwierdzane badania wskazują wpływ kultur probiotycznych (różnych szczepów, w zależności od badań) na przeciwdziałanie alergiom, nowotworom, celiakii oraz odnotowują obniżenie ciśnienia krwi czy cholesterolu (badania Naruszewicza).

Dowody naukowe są znakomitym potwierdzeniem na to, co tradycyjnie wiedziano od wieków. Dobroczynne działanie napojów mlecznych takich jak jogurty i kefiry oraz innych naturalnych produktów kwaszonych znano przecież od dawna. Warto z tej tradycyjnej mądrości korzystać, np. przygotowując domowe jogurty i kefiry z użyciem przebadanych kultur bakterii, takich jak te oferowane w naszym sklepie.

Sprawdź na: https://sklep.jogurt-domowy.pl/

Źródło: Postępy Fitoterapii 1/2009, Wymienione badania:

– Gill HS. Stimulation of the immune system by lactic cultures. Int Dairy J 1998;

– Kruis W, Schultz E, Fixa P i wsp. Double-blind comparison of an oral Escherichia coli preparation and mesalazine in maintaining remission of ulcerative colitis. Aliment Pharmacol Ther 1997;

– Gionchetti P, Rizzello F, Venturi A i wsp. Oral bacteriotherapy as maintenance treatment in patients with chronic pouchiris. A double-blind, placebo-controlled trial. Gastroenterology 2000;

– Madsen KL, Doye JS, Jewell D i wsp. Lactobacillus species prevent colitis in interleukin 10 gene-deficient mice. Gastroenterology 1999;

– Naruszewicz M, Johansson ML, Zapolska-Downar D i wsp. Effect of Lactobacilius plantarum 299v on cardiovascular risk factors in smokers. Czynniki Ryzyka 2001;

Pobierz darmowego e-booka
„Robię domowy jogurt”



Wystąpił jakiś błąd, spróbuj ponownie.



Dziękujemy. Teraz koniecznie POTWIERDŹ adres mail, klikają w link w wiadomości, którą wysłaliśmy na Twojego maila.

Poznaj szczegółowe przepisy (w tym na jogurty mleczne i roślinne), korzyści, zalety domowo przygotowywanego jogurtu. W naszym e-booku znajdziesz odpowiedzi na wiele najczęściej zadawanych pytań. Podaj: