Autorka – znana krytyk kulinarny i właścicielka wielu warszawskich restauracji – podaje też swój szybki i prosty przepis na przygotowanie jogurtu domowego. Zamieszczamy go, ponieważ twórczo rozwija on podawany przez nas przepis na jogurt domowy.
Agnieszka Kręglicka zaleca, by codziennie wieczorem, przed położeniem się do łóżka, wstawić jogurt, tak by na rano był gotowy.
W tym celu wieczorem otwieramy saszetkę z bakteriami i wrzucamy jej zawartość do garnka z ciepłym mlekiem. Po lekkim wymieszaniu wstawiamy garnek do piekarnika „nastawionego na minimum, coś pomiędzy 40 a 50 st. C”.
Dzięki temu rano wyjmiemy z piekarnika: „garnek gęstego, gładkiego jogurtu”.
– Zachwyty, jakie to proste i niezajmujące – pisze autorka – brzmią podejrzanie, póki samemu się nie zacznie. A to naprawdę jest banalne.
Więcej opinii Agnieszki Kręglickiej o jogurcie domowym znaleźć można tutaj.