Jogurt Domowy

Chcesz zrobić domowy jogurt migdałowy?

Zapraszamy do lektury przepisu na wegański jogurt z migdałów kliknij tutaj
jogurt_migdaowy_orzechowy

Dowiedź się więcej – czytaj nasze artykuły

Żyj zdrowo i naturalnie

Dotykają Cię częste infekcje? Wzmocnij odporność

Biegunki, zaparcia, dysbakterioza? Rozwiąż swój problem

Jak zrobić jogurt w domu w kilka minut?

Kup teraz startery z probiotycznymi bakteriami

banner_w_prawej_sprzedazowy_3
jogurt_domowy_srodek_bannera

jogurt_domowy_dol_bannera

Napój odchudzający na bazie kefiru domowego

Kefir domowy

Jeśli jesteś na diecie lub dopiero planujesz zrzucenie nadmiaru kilogramów, prosty przepis Doktora Leszka Marka Krześniaka na napój odchudzający powinien Cię zainteresować. Napój ten przygotowuje się na bazie kefiru domowego i jest to bardzo proste. Jego działanie polega na zmniejszeniu apetytu oraz uczucia łaknienia.

Przepis jest bardzo prosty:

Do przygotowania napoju ułatwiającego odchudzanie użyj 1 szklanki kefiru, dodaj 1 łyżeczkę zmielonego cynamonu i 1-2 łyżeczki świeżo utartego korzenia imbiru oraz szczyptę sproszkowanej papryki (słodkiej lub ostrej). Po wymieszaniu całości, wypij ½ porcji 20 minut przed jedzeniem a pozostałą ½ porcji po jedzeniu. Dla jeszcze większego efektu można kefirem zastąpić jeden posiłek w ciągu dnia.

Skąd wziąć kefir domowy? To również bardzo proste.

Kefir przygotujesz samodzielnie w domu przy pomocy mleka pasteryzowanego, które możesz kupić w dowolnym sklepie (nie polecamy jednak mleka tzw. UHT, które w sklepach jest poza lodówkami). Mleko powinno mieć 2% zawartości tłuszczu. Do przygotowania kefiru mleko 3,2 % jest zbyt tłuste – można je zastosować, jednak smak kefiru jest lepszy na mleku nieco mniej tłustym. Jednocześnie nie polecamy mleka o zawartości 0,5 % tłuszczu. Zawiera ono tak mało tłuszczu, że ograniczy to przyswajanie się witamin, które powstaną w trakcie procesu fermentacji.

Do przygotowania kefiru użyj np. Zakwaski do Kefiru, czyli startera zawierające ziarna kefiru oraz bakterie probiotyczne. Za jego pomocą możesz zaszczepić nawet 3 litry mleka (lub mniej, jeśli tyle kefiru nie jest Ci potrzebne). A następnie, po ukwaszeniu możesz jeszcze gotowym kefirem, zaszczepić mleko kolejne 2-3 razy. Finalnie uzyskasz od 4 do 12 litrów kefiru.

Kefir ukwasza się w warunkach pokojowych. Dlatego wystarczy podgrzać mleko do temperatury pokojowej (22 do 28 stopni), i dodać zawartość startera, a następnie naczynie z mlekiem i bakteriami, odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów. Kefir ukwasza się od 12 do 24 godzin. Dłuższe ukwaszanie może dać bardziej kwaśny i wytrawny smak. Czasem ukwaszania możemy sterować samodzielnie.

Gotowy kefir włóż do lodówki i wypij go w ciągu 5 dni. W tym czasie możesz również zaszczepić kolejną porcję mleka przy użyciu gotowego kefiru – około pół szklanki kefiru należy wlać do 2 litrów mleka.