Jogurt Domowy

Chcesz zrobić domowy jogurt migdałowy?

Zapraszamy do lektury przepisu na wegański jogurt z migdałów kliknij tutaj
jogurt_migdaowy_orzechowy

Dowiedź się więcej – czytaj nasze artykuły

Żyj zdrowo i naturalnie

Dotykają Cię częste infekcje? Wzmocnij odporność

Biegunki, zaparcia, dysbakterioza? Rozwiąż swój problem

Jak zrobić jogurt w domu w kilka minut?

Kup teraz startery z probiotycznymi bakteriami

banner_w_prawej_sprzedazowy_3
jogurt_domowy_srodek_bannera

jogurt_domowy_dol_bannera

 

Przepis na jogurt z mleka kokosowego

Czy można zrobić pyszny jogurt z napoju/mleka kokosowego dostępnego w większości supermarketów? Swój test Zakwaski oraz napoju kokosowego wraz ze zdjęciem efektów przesłała nam jedna z naszych Klientek, Pani Agnieszka.

Domowy jogurt kokosowy to marzenie wielu osób, szczególnie tych, które nie mogą spożywać lub nie przepadają za mlekiem krowim. Ale jak go przygotować? Oto przepis naszej Klientki: „Żelatynę należy rozpuścić w zagotowanym mleku, dokładnie wymieszać, ostudzić mleko do 40 stopni i dopiero wtedy dodać starter z bakteriami. Po rozlaniu całości płynu do słoiczków, ukwaszał się przez noc w garnku z ciepłą wodą (ok 40 st.) na kaloryferze. Po tym czasie gotowy jogurt dojrzewał w lodówce 1 dzień. Konsystencja: jak w jogurcie typu greckiego (taki był cel 🙂” – napisała Pani Agnieszka.

SKŁADNIKI:

Jak widać przygotowanie takiego jogurtu nie różni się od przygotowania zwykłego jogurtu domowego (przepis na tradycyjny jogurt znajdziesz TUTAJ), z wyjątkiem dodania dodatku żelatyny (może być też wegańska), która pełni rolę zagęszczacza. Jogurt ukwasza się od 8 do 12 godzin w stabilnych warunkach. Można ukwaszać w naczyniu otulonym kocem, w termosie, w naczyniu w piekarniku, w termomixie – celem jest podtrzymanie temperatury. Drobne rozwarstwienie się jogurtu kokosowego jest normalne. – Jest delikatny w smaku i bez dodatku cukru – napisała o swoich wrażeniach Pani Agnieszka.

Składniki do wersji wegańskiej: