Przepis na jogurt z mleka kokosowego

Czy można zrobić pyszny jogurt z napoju/mleka kokosowego dostępnego w większości supermarketów? Swój test Zakwaski oraz napoju kokosowego wraz ze zdjęciem efektów przesłała nam jedna z naszych Klientek, Pani Agnieszka.

Domowy jogurt kokosowy to marzenie wielu osób, szczególnie tych, które nie mogą spożywać lub nie przepadają za mlekiem krowim. Ale jak go przygotować?

Oto przepis naszej Klientki:

„Żelatynę należy rozpuścić w zagotowanym mleku, dokładnie wymieszać, ostudzić mleko do 40 stopni i dopiero wtedy dodać starter z bakteriami. Po rozlaniu całości płynu do słoiczków, ukwaszał się przez noc w garnku z ciepłą wodą (ok 40 st.) na kaloryferze. Po tym czasie gotowy jogurt dojrzewał w lodówce 1 dzień. Konsystencja: jak w jogurcie typu greckiego (taki był cel 🙂” – napisała Pani Agnieszka.

SKŁADNIKI:

Jak widać przygotowanie takiego jogurtu nie różni się od przygotowania zwykłego jogurtu domowego (przepis na tradycyjny jogurt znajdziesz TUTAJ), z wyjątkiem dodania dodatku żelatyny (może być też wegańska), która pełni rolę zagęszczacza. Jogurt ukwasza się od 8 do 12 godzin w stabilnych warunkach. Można ukwaszać w naczyniu otulonym kocem, w termosie, w naczyniu w piekarniku, w termomixie – celem jest podtrzymanie temperatury.

Drobne rozwarstwienie się jogurtu kokosowego jest normalne.

Jest delikatny w smaku i bez dodatku cukru – napisała o swoich wrażeniach Pani Agnieszka.

Składniki do wersji wegańskiej:

Chcesz zrobić domowy jogurt? Masz pytania?

Jeśli masz jakiekolwiek pytania lub wątpliwości, zapraszamy do kontaktu poprzez formularz kontaktowy lub telefonicznie na numer 600-58-99-79. Postaramy się odpowiedzieć na wszystkie pytania. Pod tym numerem możesz złożyć zamówienie na startery lub dokonać tego na sklep.jogurt-domowy.pl.

6 Udostępnień