Nadesłane przez Was

Nadesłane przez Was

Jogurt z borówkami

SKŁADNIKI:

  • miska jogurtu domowego
  • borówki amerykańskie
  • inne dodatki np. orzechy ziemne

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do jogurt wrzuć borówki
  2. Dodaj inne dodatki. I to tyle 🙂

Smacznego!

Jogurt z malinami, orzechami i ziarnami słonecznika

jogurt domowy z malinami orzechami i pestkami dyni

SKŁADNIKI:

  • maliny (ok. pół szklanki)
  • orzeszki ziemne (2 łyżki)
  • ziarna słonecznika (2 łyzki)
  • miska jogurtu domowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do miski z jogurtem wrzucamy kolejno maliny, pestki i orzeszki..
  2. Możemy ewentualnie dodać miodu, dzięki czemu uzyskamy ciekawe połączenie słodkiego miodu ze słonymi orzeszkami.

Smacznego!

Przepis na jogurt z mleka kokosowego

Czy można zrobić pyszny jogurt z napoju/mleka kokosowego dostępnego w większości supermarketów? Swój test Zakwaski oraz napoju kokosowego wraz ze zdjęciem efektów przesłała nam jedna z naszych Klientek, Pani Agnieszka.

Domowy jogurt kokosowy to marzenie wielu osób, szczególnie tych, które nie mogą spożywać lub nie przepadają za mlekiem krowim. Ale jak go przygotować?

Oto przepis naszej Klientki:

„Żelatynę należy rozpuścić w zagotowanym mleku, dokładnie wymieszać, ostudzić mleko do 40 stopni i dopiero wtedy dodać starter z bakteriami. Po rozlaniu całości płynu do słoiczków, ukwaszał się przez noc w garnku z ciepłą wodą (ok 40 st.) na kaloryferze. Po tym czasie gotowy jogurt dojrzewał w lodówce 1 dzień. Konsystencja: jak w jogurcie typu greckiego (taki był cel 🙂” – napisała Pani Agnieszka.

SKŁADNIKI:

(więcej…)

Jogurt z truskawkami i żurawiną

SKŁADNIKI:

  • miska jogurtu domowego
  • truskawki
  • inne dodatki np. suszona żurawina, ziarna

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do miski z jogurtem wrzuć pokrojone truskawki
  2. Dodaj inne dodatki. 
  3. Alternatywny przepis: możesz zmiksować truskawki i dodać mus do jogurtu. Możesz go lekko wymieszać z jogrtem.

Smacznego!

Jogurt z żurawiną (miksowaną)

domowy jogurt polany mieloną żurawiną

Bardzo ciekawy i polecany przez nas przepis ze świeżą miksowaną żurawiną, która jest bogatym źródłem witaminy C (dzięki temu, że nie jest podgrzewana w żaden sposób). Naszym zdaniem – idealne połączenie – zarówno pod względem smakowym jak i zdrowotnym.

SKŁADNIKI:

  • miska jogurtu domowego
  • miksowana żurawina (z cukrem)
  • inne dodatki np. banan, orzechy, pestki itp.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Najpierw przygotuj żurawinę. Dokładnie ją umyj i oddziel wszelkie gałązki itp. 
  2. Następnie wrzuć żurawinę do miksera i zmiksuj. Dodaj ok. 1 szklankę cukru na 1 kg żurawiny (białego lub ciemnego). 
  3. Zmiksowaną żurawinę przelej do słoików. Przechowuj ją w lodówce przez maksymalnie kilka tygodni.
  4. Tak przyrządzoną żurawinę dodawaj do jogurtu: na wierzch lub wymieszaj z jogurtem.

Smacznego!

Jogurt z melonem

SKŁADNIKI:

  1. Melon (ok. 1/4 owoca)
  2. Miska jogurtu domowego
  3. Ewentualne dodatki np. pestki dyni, płatki, musili.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Melona pokrój w kawałki i wrzuć do jogurtu. 
  2. Z wierzchu możesz posypać dodatkami np. musli lub ziarnami.

Proste, szybkie i smaczne.

Smacznego!