Jogurt z żurawiną (miksowaną)

domowy jogurt polany mieloną żurawiną

Bardzo ciekawy i polecany przez nas przepis ze świeżą miksowaną żurawiną, która jest bogatym źródłem witaminy C (dzięki temu, że nie jest podgrzewana w żaden sposób). Naszym zdaniem – idealne połączenie – zarówno pod względem smakowym jak i zdrowotnym.

SKŁADNIKI:

  • miska jogurtu domowego
  • miksowana żurawina (z cukrem)
  • inne dodatki np. banan, orzechy, pestki itp.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Najpierw przygotuj żurawinę. Dokładnie ją umyj i oddziel wszelkie gałązki itp. 
  2. Następnie wrzuć żurawinę do miksera i zmiksuj. Dodaj ok. 1 szklankę cukru na 1 kg żurawiny (białego lub ciemnego). 
  3. Zmiksowaną żurawinę przelej do słoików. Przechowuj ją w lodówce przez maksymalnie kilka tygodni.
  4. Tak przyrządzoną żurawinę dodawaj do jogurtu: na wierzch lub wymieszaj z jogurtem.

Smacznego!

0 Udostępnień