Zalecają go dietetycy, polecają lekarze, z powodzeniem stosują sportowcy i osoby aktywne fizycznie. Jest nieoceniony dla osób odchudzających się na diecie redukcyjnej. Kefir – powstał w wyniku przypadku, prawdopodobnie w starożytności, gdy hodowcy kóz wpadli na pomysł przechowywania mleka w skórzanych workach. Tam sfermentował, i do dziś ten lekko musujący, ukwaszony napój mleczny jest naszym sprzymierzeńcem w walce o zdrowie i długie życie.
Prawdziwy kefir przygotowywany jest na bazie ziarna kefiru, które jest skupiskiem wielu populacji symbiotycznych mikroorganizmów o korzystnych dla naszego organizmu właściwościach.
Wrzuć wyższy bieg
Jedną z nich jest jego korzystny wpływ na utratę masy ciała u osób, które regularnie spożywają kefir. Skąd takie właściwości?
Skład i bogata zawartość kultur bakterii w domowo ukwaszonym kefirze, bardzo korzystnie wpływają na procesy metaboliczne naszego organizmu. Co istotne, naszymi dodatkowymi działaniami (np. codziennym ruchem, choćby regularnie praktykowanym spacerem) możemy wzmocnić ten efekt pobudzenia metabolizmu (ruch również pobudza metabolizm). Kefir korzystnie wpływa na działanie przewodu pokarmowego, wspiera regulowanie rytmu wypróżnień, redukuje wzdęcia i wspomaga motorykę jelit.
Bakterie – nasi żywiciele
Dlaczego fermentowany napój mleczny tak korzystnie wpływa na nasz układ trawienny? Wynika to z symbiozy w jakiej żyjemy z obecną w naszych jelitach florą bakteryjną. Jak tłumaczy dr nauk medycznych Leszek Marek Krześniak – ostateczne rozbicie pokarmu jakie ma miejsce w naszym układzie pokarmowym to jest trawienie bakteryjne. My się w praktyce żywimy produktami przemiany metabolizmu bakterii, które żyją w naszych jelitach – wyjaśnia.
Dieta bogata w kefir korzystnie wpływa na obecną w naszych jelitach florę bakteryjną, i stymuluje oraz poprawia trawienie bakteryjne, o którym wspomina dr Krześniak. Im zdrowsza nasza mikroflora jelitowa, tym sprawniej przebiegają procesy trawienne, które z jej udziałem odbywają się w naszych jelitach. Nasz organizm lepiej trawi i jest też lepiej odżywiony. Sprzyja to redukcji masy ciała.
Korzystna liczba w istotnym równaniu
Wprowadzenie kefiru do diety w trakcie diety nastawionej na redukcję masy ciała, ma jeszcze jeden, istotny i praktyczny aspekt. Jak wiadomo, redukcja masy ciała następuje zawsze gdy wydatek energetyczny jest większy niż liczba spożywanych kalorii. Jeżeli każdego dnia przypilnujemy aby liczba spożywanych kalorii była mniejsza, niż ta którą zużyjemy (co da się oszacować i wyliczyć), to po prostu schudniemy.
Kefir doskonale się tu sprawdza jako produkt, który świetnie żywi, a wprowadza niską liczbę do naszego równania. 100 gram kefiru to zaledwie 50 kcal. Gdybyśmy każdego dnia wypili 1 litr kefiru, dostarczymy w ten sposób zaledwie 500 kcal. Z tego powodu część osób wybiera tzw. dietę kefirową, zastępując kefirem wszystkie posiłki w ciągu dnia. Jednak jak wszystkie mono-diety, dieta ta nie jest zalecana przez dietetyków.
Kefir może być jednak doskonałym uzupełnieniem diety odchudzającej, i stanowić jeden lub dwa posiłki w ciągu dnia.
Przykładowo, wprowadzając na stale do diety redukcyjnej 500 g kefiru domowego, dostarczymy każdego dnia:
Jednocześnie wypijając taką ilość kefiru dostarczymy taką ilość mikroelementów:
Ponadto kefir dostarczy mniejsze ilości (choć niekiedy istotne, ze względu na stosunkowo niskie dzienne zapotrzebowanie) witamin np. witaminy A, B1, B2, B6, B12, kwasu foliowego, Witaminy D, E, PP, jodu, miedzi, sodu, żelaza.
Idealny napój na redukcji
Pod wieloma względami kefir wydaje się idealnym napojem w okresie redukcji masy ciała. 500 gram kefiru to dwie szklanki, które można spożyć np. w podziale na dwa posiłki. Szklanka kefiru rano i wieczorem z wybranym przez siebie dodatkiem, ułatwi opanowanie głodu, skutecznie nasyci i zapewni spokój sumienia odn. spożytych kalorii. Przy diecie 2000 kcal dziennie, która umożliwi schudnięcie większości dorosłych osób, spożycie 500 g kefiru dziennie umożliwi wykorzystanie jeszcze ponad 1750 kcal na inne posiłki.
Skąd wziąć dobry kefir?
Na rynku nie brakuje oferty kefirów naturalnych, jednak nasza redakcja od lat propaguje najlepszą naszym zdaniem możliwość, mianowicie ukwaszenia domowego kefiru z użyciem dostępnych m. in. TUTAJ zasuszonych ziaren kefiru. Domowy kefir jest banalny w przygotowaniu. Do jego uzyskania wystarczy:
Po dodaniu startera do mleka podgrzanego do temperatury pokojowej – ok 24-28 st. C, naczynie z kefirem odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągu na 12 do 24 godzin. Im dłuższy czas ukwaszania tym bardziej wyraźny smak fermentowanego kefiru. Po tym czasie wstawiamy go do lodówki, do schłodzenia. Spożywamy do 5 dni.
Przy stałej diecie kefirowej dla 2 osób, które codziennie spożywają po 500 ml kefiru, dwa litry kefiru ukwaszonego domowo wystarczą na zaledwie 2 dni (można ukwasić jednorazowo nawet 3 litry). Co istotne, kefir można 2-3 razy ukwasić z pomocą pierwszego uzyskanego kefiru (wlewając kilka łyżek pierwszego kefiru do kolejnej porcji mleka). Następnie warto użyć kolejnego startera ze względów higienicznych.
Domowo ukwaszony kefir ma wyjątkowy smak i dużo zalet. Najważniejszą jest wyjątkowo świeżo namnożona flora kultur bakterii i nasza kontrola nad procesem ukwaszania, przechowywania a nawet nad jakością użytego mleka. Jeśli chcemy, możemy ukwaszać kefir za pomocą takiego mleka, jakie najbardziej nam odpowiada (my polecamy mleka BIO z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych bądź mleko marek deklarujących np. karmienie krów np. paszą bez GMO).
Kiedy spożywać kefir?
Niektórzy dietetycy zalecają by kefir pić wieczorem, jako ostatni posiłek. Bogaty w składniki odżywcze fermentowany napój, bogaty w dobroczynne kultury bakterii, ułatwi pracę układu pokarmowego a tym samym korzystnie wpłynie na nasz sen.
Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań aby kefir stanowił element pożywnego śniadania, czy np. deseru po obiedzie lub przed treningiem, w połączeniu z ulubionymi owocami.
Moc właściwości
Odchudzające właściwości kefiru to niejedyne bogactwo jakie kryje się w tym napoju.
Kefir dzięki zawartości kultur bakterii i produktów metabolizmu tych kultur, które powstają w procesie fermentacji, ma działanie oczyszczające. Ziarna kefiru w procesie fermentacji wytwarzają własny rodzaj antybiotyku, który eliminuje patogenną florę występującą w mleku. Ponadto wykazują właściwości przeciwzapalne.
Ze względu na swoje właściwości stymulujące odporność kefir zaleca się przy przebiegu chorób wirusowych, takich jak opryszczka, półpasiec, zespół przewlekłego zmęczenia, przeziębienia.
Korzystny wpływ na odporność kefir zawdzięcza również bogatej zawartości wapnia.
Pomysł na podanie
Kefir to napój, który większości osób kojarzy się z produktem śniadaniowym, jako baza do shake’a, lub po prostu jako samodzielny posiłek. Kefir może być jednak świetnym dodatkiem do obiadu. Nasza propozycja domowego obiadu:
Suma: 725 g
Wartości odżywcze powyższego posiłku:
Życzymy smacznego!