Jogurt inny niż wszystkie – fotorelacja

Najbardziej gęsty domowy jogurt

Jogurt tak gęsty, że nie chce wyjść z garnka czy słoika? W dodatku o niespotykanym smaku? Dziś chcemy przedstawić Wam efekty pewnego eksperymentu, który możecie powtórzyć we własnym zakresie – zapraszamy do obejrzenia foto relacji. A dodatkowo przypominamy kilka ważnych zasad przygotowania jogurtu, gdy szczególnie zależy nam większej gęstości.

Domowo ukwaszany jogurt, np. z Zakwasek, przygotowywany wg przepisu, o ile trafimy na dobrej jakości mleko (świeże i nie zawierające utrudniających fermentację dodatków), wychodzi stosunkowo gęsty. Jest to jednak nieco inna gęstość niż gęstość jogurtów dostępnych w sklepach. W przeważającej większości przypadków jogurty w sklepach są gęstsze, bo zawierają dodatek mleka w proszku. To typowy składnik jogurtów produkowanych przemysłowo.

Jak można opisać gęstość jogurtów dostępnych w sklepach? Wg nas jogurty te są bardziej „zbite”, często wręcz galaretowate. Natomiast jogurt ukwaszany w warunkach domowych, bez żadnych zbędnych dodatków, przybiera gęstość delikatnego skrzepu, który np. po energicznym wymieszaniu łyżką dość łatwo zmienia swoją strukturę (czyli robi się po prostu nieco bardziej płynny, kremowy). Co charakterystyczne – w jogurcie ze sklepu możemy do woli mieszać i jego gęstość będzie praktycznie cały czas taka sama.

Ku jeszcze większej gęstości

W ostatnim czasie postanowiliśmy poeksperymentować z gęstością domowego jogurtu. Wiosną tego roku przeprowadziliśmy test polegający na zrobieniu jogurtu domowego z Zakwasek z dodatkiem właśnie mleka w proszku. Rezultaty można zobaczyć:

–> tutaj <–

Oczywiście jest pytanie: po co dodawać do jogurtu mleko w proszku, skoro jedną z głównych zalet jest właśnie to, że mamy jogurt bez zbędnych dodatków. Bez sensu, prawda? 😉

Problem pojawia się wtedy, jeśli z jakiegoś powodu potrzebujemy mieć jogurt o gęstości jogurtu sklepowego. Albo lubimy by jogurt był bardzo gęsty.

W takiej sytuacji zawsze doradzamy aby przygotowując jogurt odparować wodę z mleka. To znany i sprawdzony sposób. Zarówno gotowanie mleka, które powoduje rozpad białek i zwiększenie lepkości, jak i odparowywanie wody z mleka (na małym ogniu), finalnie skutkują zwiększeniem gęstości jogurtu. Warto też wybrać możliwie tłuste mleko, minimum 3,2 procent. Im mleko tłustsze tym jogurt będzie gęstszy.

Inną metodą jest odsączanie serwatki poprzez podwieszenie jogurtu, tak jak to robi się przygotowując jogurt grecki

A co jeśli nie mamy na to czasu? Czy są jeszcze jakieś inne pomysły na zagęszczanie jogurtu? Tu dochodzimy do naszego eksperymentu, którego jednym z efektów była bardzo duża, wręcz niespotykana gęstość naszego wyrobu.

Zobacz poniżej naszą fotorelację z krótkim opisem. Nas efekt bardzo pozytywnie zaskoczył.

Fotorelacja – czyli jak zrobić jogurt inny niż wszystkie!

Ponoć jeden obraz jest wart tysiąca słów, więc tym razem publikujemy głównie zdjęcia pokazujące co po kolei zostało zrobione, żeby jogurt osiągnął bardzo wysoką gęstość, i ciekawy smak.

Mleko zagęszczone niesłodzone do zrobienia jogurtu

Do zrobienia jogurtu zostało użyte – UWAGA i oto cała tajemnica – zagęszczone mleko, niesłodzone „gostyńskie” wyprodukowane przez Spółdzielnię Mleczarską Gostyń, z zawartością 7,5 proc. tłuszczu. W każdym takim kartoniku znajduje się po pół litra mleka, więc użyliśmy 6 kartoników i – co łatwo policzyć – w rezultacie uzyskaliśmy 3 litry bardzo gęstego jogurtu.

Wlej_mleko_zageszczone_do_garnka

Mleko kupowaliśmy w Kauflandzie – za bodaj 4,89 zł za kartonik (rachunek się gdzieś zapodział, ale na pewno poniżej 5 zł). Wychodzi to więc oczywiście drożej niż w przypadku jogurtu robionego na zwykłym mleku (obecnie cena pasteryzowanego mleka to w sklepie od 2,5 do 3,50 zł za litr).

Całość mleka jeszcze raz spasteryzowaliśmy (podgrzewając je do ok. 80 °C). Teoretycznie można by chyba uniknąć tego kroku, ponieważ jest to typ mleka UHT (łatwo poznamy je po tym, że nie jest przechowywane w lodówce), ale z jednej strony woleliśmy nie ryzykować, a z drugiej w grę weszła kwestia przyzwyczajenia: zawsze podgrzewamy mleko na jogurt do 80 stopni i czekamy aż temperatura zejdzie do ok. 43 stopni. To zawsze najbezpieczniejszy sposób przygotowania. 

Gdy mleko ostygło już do 43 stopni C, dodaliśmy zawartość Zakwaski ACIDOLAKT i dokładnie rozmieszaliśmy.

Następnie garnek został szczelnie owinięty w kocyk i postawiony na kaloryferze na całą noc. Na pewno nie było mu zimno 😊

Jogurt przez noc robi się pod pierzynką i na kaloryferze.

Zdjęcie z rana. Garnek był wciąż lekko ciepły.

Na chwilę przed otwarciem: czy jogurt się zrobił?

Chwila oczekiwania i niepokoju: czy wyszło?

Gotowy jogurt na mleku skondensowanym

Pod pokrywką ukazała się nam piękna, jednolita tafla w kolorze kremowym. 

Użyte mleko zagęszczone ma bowiem bardziej kremową barwę, więc nasz jogurt też nie wyszedł jak zwykle w kolorze białym-mlecznym.

Przed spróbowaniem jogurt musiał jednak pójść jeszcze na jakiś czas do lodówki w celu schłodzenia.

Po ok. 2-3 h nadawał się do spożycia. Był jeszcze gęstszy! Tak gęstego i zwartego jogurtu jeszcze nie widzieliśmy. Również jogurty ze sklepu, sztucznie zagęszczane mlekiem w proszku i innymi zagęstnikami, nie mogły równać się z nim gęstością 😲

Jogurt wyzedł bez porównania gęsty

Jak smakuje taki jogurt?

Trzeba przyznać, że jogurt na mleku zagęszczonym smakuje trochę inaczej niż na zwykłym. Przede wszystkim był zdecydowanie bardziej sycący (zapewne z powodu tego 7,5 proc. tłuszczu) i „ciężki” niż normalnie. Wyczuwalna była lekka nuta goryczy – ale nie było to problemem. Nie był bardzo kwaśny, a przynajmniej nie bardziej kwaśny niż normalnie (co było miłą odmianą wobec jogurtu z dodatkiem mleka w proszku, które powodowało, że jogurt był wyraźnie bardziej kwaśny).

Jogurcik gęsty jak nie wiadomo co

Natomiast jego „gęsty charakter” zdecydowanie silniej skłaniał do spożywania go jako „deseru„, na słodko z owocami niż naturalnie. Genialne było połączenie z miodem i bananem. Próby jedzenie go samego, bez dodatków, szybko się kończyły, odwrotnie niż przy zwykłej wersji domowego jogurtu, który przynajmniej w naszej rodzinie równie chętnie zjadany jest z dodatkami jak i bez dodatków.

Gęsty, ale co z tym właściwie robić?

Na koniec takie sobie właśnie zadaliśmy pytanie. Nie chodzi przecież o sztukę dla sztuki – o jakieś zawody w gęstości jogurtu 😃. Co robić z takim jogurtem, jak go możemy jeszcze wykorzystać? Mamy kilka pomysłów np. na sernik na zimno czy deser  w pucharze. Być może taki jogurt byłby świetną bazą do zrobienia domowych lodów.

A Ty co myślisz?

Jako że zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, chcemy przygotować jakiś świąteczny deser na takim jogurcie. Będziemy wdzięczni za wszelkie podpowiedzi i pomysły. Każdy pomysły, a zwłaszcza własne wykonanie nagrodzimy specjalnymi prezentami.  Zapraszamy do przesyłania nam zdjęć ze swoich pomysłów użycia takiego zagęszczonego jogurtu. Piszcie do nas poprzez formularz kontaktowy.

Chcesz zrobić domowy jogurt? Masz pytania?

Jeśli masz jakiekolwiek pytania lub wątpliwości, zapraszamy do kontaktu poprzez formularz kontaktowy lub telefonicznie na numer 600-58-99-79. Postaramy się odpowiedzieć na wszystkie pytania. Pod tym numerem możesz złożyć zamówienie na startery lub dokonać tego na sklep.jogurt-domowy.pl.

Pobierz darmowego e-booka
„Robię domowy jogurt”



Wystąpił jakiś błąd, spróbuj ponownie.



Dziękujemy. Teraz koniecznie POTWIERDŹ adres mail, klikają w link w wiadomości, którą wysłaliśmy na Twojego maila.

Poznaj szczegółowe przepisy (w tym na jogurty mleczne i roślinne), korzyści, zalety domowo przygotowywanego jogurtu. W naszym e-booku znajdziesz odpowiedzi na wiele najczęściej zadawanych pytań. Podaj: