Jogurt wegański: jak zrobić?

jogurt wegański na mleku sojowym
A właściwie nie jogurt a vegurt. Słowo jogurt odnosi się bowiem tylko do ukwaszania mleka odzwierzęcego. Dlatego w przypadku mleka roślinnego lepszą nazwą jest słowo vegurt. Teraz jego zrobienie jest proste dzięki nowej Zakwasce do VEGURTU

Wielu fanów Zakwasek od dawna już przygotowywało vegurty, czyli wegańskie jogurty korzystając z dostępnych Zakwasek (przede wszystkim z najbardziej podstawowej Zakwaski DO JOGURTU, którą polecaliśmy do tego rodzaju prób, choć oczywiście wszystkie Zakwaski ze względu na swój skład i właściwości nadają się do robienia takiego wegańskiego vegurtu).

Efekty były uzależnione od kilku czynników – takich jak wybrany napój roślinny, używanie lub nie zagęszczaczy (jak agar) czy dodawania cukru. Dlatego można powiedzieć, że przygotowanie takiego wegańskiego jogurtu było trudniejsze i obarczone mogło być większym ryzykiem błędu. Wymagało też większej inwencji i indywidualnego podejścia. Obecnie wszystko stało się jednak znacznie prostsze!

Specjalna Zakwaska

Otóż pojawiła się właśnie nowa, dedykowana Zakwaska do VEGURTU przeznaczona do ukwaszania napojów roślinnych. Dzięki niej można przede wszystkim łatwo ukwasić mleko sojowe.

Zakwaska DO VEGURTU zawiera aż 11 szczepów kultur bakterii probiotycznych i można nią ukwasić od 1 do 2 litry napoju sojowego. Powstaje z niej dość gęsty, podobny do jogurtu z mleka odzwierzęcego napój o przyjemnym, lekko „kwaskowatym” smaku, z nutką smaku sojowego napoju. Naturalnie wszystko z dużą ilością żywych kultur bakterii!

Przepis: jak zrobić krok po kroku vegurt?

Przygotowanie jest bardzo proste i podobne do tego jak przygotowuje się jogurt na zwykłym mleku odzwierzęcym.

Najważniejsze jest odpowiedni wybór napoju sojowego. Zalecany by zawierał on przynajmniej ok. 7 proc. wkładu sojowego. Poniższy test robiliśmy na powszechnie dostępnym mleku sojowym Alpro Barista (widać na zdjęciach poniżej), w którym wkład sojowy to 8 proc.

Efekt okazał się być bardziej niż zadowalający pod względem smaku i gęstości. 👍  

Zakwaska do VEGURTU i mleko sojowe

Do zrobienia vegurtu potrzebujesz napój sojowy (przynajmniej 7 proc. wkładku sojowego), Zakwaskę, garnek oraz… koc. Zaraz wyjaśni się po co 😉

Zakwaski z instrukcją robienia wegańskiego jogurtu domowego

W opakowaniu Zakwasek znajdziesz dwie fiolki, każda do ukwaszania od 1 do 2 litrów napoju sojowego. Znajduje się tam też specjalna instrukcja, w której znajdziesz opis przygotowania.

Mleko sojowe podgrzej przed dodaniem Zakwaski DO VEGURTU

Napój sojowy wlej do garnka i podgrzej do 38-42 °C. Najlepiej podgrzać wpierw do 80 °C i poczekać do ostygnięcia.

Przydaje się termometr, żeby dokładnie określić temperaturę. Jeśli nie masz jednak tego typu termometru spożywczego w domu, możesz użyć elektronicznego termometru do mierzenia temperatury ciała (który ma funkcję mierzenia temperatury przedmiotów).

dodaj Zakwaske do mleka sojowego żeby zrobić wegański jogurt

Do napoju sojowego o temperaturze 38-42 °C dodaj teraz zawartość Zakwaski do VEGURTU i całość dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, żeby nie dodać bakterii do zbyt gorącego napoju, ponieważ w przeciwnym wypadku bakterie zginą.

owiń napój sojowy na czas ukwaszania

Naczynie – w tym przypadku garnek z robiącym się vegurtem – przykryj teraz pokrywką i owiń kocem, a następnie pozostaw w cieple na ok. 8-10 godzin. Zimą warto postawić naczynie na kaloryferze lub w jego pobliżu. Chodzi o to, by temperatura 38-42 °C utrzymała się wewnątrz jak najdłużej. Da to najlepsze warunki do namnażania się kultur bakterii. Gdyby vegurt nie zrobił się, zostaw go jeszcze na dodatkowych kilka godzin. Potem wstaw do lodówki w celu schłodzenia i dodatkowego zgęstnienia.

wychodzi gęsty jogurt sojowy

Gotowy vegurt jest dość gęsty, przypomina konsystencją jogurtu na mleku odzwierzęcym.

Wegański jogurt sojowy z Zakwaski do VEGURTU wychodzi gęsty.

Ma miły smak, lekko „kwaskowaty”. Warto teraz do zjedzenia dodać do niego płatki owsiane, domowa konfiturę, owoce świeże lub suszone lub cokolwiek innego, co lubimy i co nam pasuje 😋

Delikatny w smaku wegański jogurt sojowy

Domowy vegurt wegański można także zrobić w  wersji białkowej. Taki vegurt powinien wyjść jeszcze gęstszy. Jeśli chce się uzyskać vegurt o dużej zawartości białka należy do wybranego przez siebie napoju roślinnego dodać białko roślinne (do kupienia w sklepach internetowych). Najlepsze efekty uzyska się z napoju, który będzie zawierał minimum 7 g białka w 100 g napoju.

Zachęcamy też do testowania różnych rodzajów napojów sojowych, ponieważ mogą pojawiać się różnice w wychodzeniu domowego vegurtu (smak, gęstość). Obecnie nie mamy jeszcze pogłębionych testów zastosowania Zakwaski DO VEGURTU do ukwaszania innych rodzajów mlek roślinnych. Test z mlekiem owsianym niestety póki co nie udał się i napój nie ukwasił się.

Gdzie kupić Zakwaskę DO VEGURTU

Wszystkie Zakwaski możesz zamówić na naszym sklepie z szybką dostawą:

–> sklep.jogurt-domowy.pl <–

oraz w wybranych z pośród ponad 300 sklepów ze zdrową żywnością w całej Polsce, w których obecne są nasze produkty (lista sklepów tutaj). Zachęcamy do upewnienia się przed wybraniem się do sklepu, czy są już w jego ofercie dostępne Zakwaski DO VEGURTU (np. dzwoniąc wcześniej do sklepu z tym pytaniem).

Chcesz zrobić domowy vegurt? Masz pytania?

Jeśli masz jakiekolwiek pytania lub wątpliwości, zapraszamy do kontaktu poprzez formularz kontaktowy lub telefonicznie na numer 600-58-99-79. Postaramy się odpowiedzieć na wszystkie pytania. Pod tym numerem możesz złożyć zamówienie na startery lub dokonać tego na sklep.jogurt-domowy.pl.

Pobierz darmowego e-booka
„Robię domowy jogurt”



Wystąpił jakiś błąd, spróbuj ponownie.



Dziękujemy. Teraz koniecznie POTWIERDŹ adres mail, klikają w link w wiadomości, którą wysłaliśmy na Twojego maila.

Poznaj szczegółowe przepisy (w tym na jogurty mleczne i roślinne), korzyści, zalety domowo przygotowywanego jogurtu. W naszym e-booku znajdziesz odpowiedzi na wiele najczęściej zadawanych pytań. Podaj: