Przepis na ciasto jogurtowe

Ciasto z jogurtu domowego? Tak, to możliwe! Przedstawiamy dokładny przetestowany przepis. Ciasto oczywiście wyszło bardzo dobre i zniknęło w jeden wieczór.

Przygotowanie ciasta jogurtowego jest bardzo proste i szybkie. Uzyskujemy ciasto bardzo delikatne z lekkim posmakiem jogurtu.

Na wstępie weź szklankę lub kubek, który posłuży do odmierzania składników. Ok 200-220 ml.

Do przygotowania ciasta potrzebujemy następujące składniki

  • szklankę ok 200 g jogurtu domowego
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru lub zamiennika cukru wg własnego uznania (wersje ciasta tylko z użyciem 1 łyżki cukru waniliowego również jest smaczna)
  • cukier waniliowy (1 łyżka)
  • olej roślinny (1 szklanka)
  • 5 brzoskwiń z puszki lub innych owoców (np. borówek, moreli)
  • opcjonalnie kruszonka (przepis poniżej)
  • ciasto można też posypać cukrem pudrem lub przygotować polewę według uznania

Jaki jogurt wykorzystaliśmy?

Do przygotowania ciasta jogurtowego użyliśmy kilkudniowego jogurtu zrobionego z podstawowej Zawkaski DO JOGURTU. Oczywiście również z innych Zakwasek można zrobić jogurt będący podstawą tego typu ciasta.

Sposób przygotowania

Potrzebny czas: ok. 50 minut.

    1. 1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz cukier waniliowy. Całość mieszamy.
    1. 2. W osobnym naczyniu mieszamy jogurt domowy, jajka oraz olej roślinny.
    1. 3. Zawartość naczynia przelewamy do miski z mąką i delikatnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy (można zastosować mikser lub thermomix, ale na bardzo niskich obrotach).
    1. 4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni °C. Najlepiej w tortownicy. Czas pieczenia w zależności od piekarnika: ok. 35-40 minut. Można zrobić też w trakcie test patyczka sprawdzając, czy jest już suchy.

Przed wstawieniem do piekarnika można na wierzch ciasta położyć owoce np. morele, ananasy, borówki itp.

Pokryć owocami czy posypać cukrem pudrem możemy też już gotowe ciasto po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu.

Kruszonka (nie jest konieczna)

Zdania w sprawie kruszonki są podzielone. Niektórzy wolą to ciasto bez kruszonki. W naszym przypadku była raczej udanym dodatkiem.

Do zrobienia kruszkonki potrzebujemy:

  • 100 g mąki
  • 70 g masła
  • 4 łyżki cukru

Mieszamy wszystkie składniki palcami lepiąc drobinki jakby grudki piasku i kruszonkę pokrywamy ciasto przed wstawieniem go do piekarnika.

Uwaga: przed położeniem kruszonki można położyć na ciasto jeszcze owoce, a potem pokryć je kruszonką.

Chcesz zrobić domowy jogurt? Masz pytania?

Jeśli masz jakiekolwiek pytania lub wątpliwości, zapraszamy do kontaktu poprzez formularz kontaktowy lub telefonicznie na numer 600-58-99-79. Postaramy się odpowiedzieć na wszystkie pytania. Pod tym numerem możesz złożyć zamówienie na startery lub dokonać tego na sklep.jogurt-domowy.pl.

Pobierz darmowego e-booka
„Robię domowy jogurt”



Wystąpił jakiś błąd, spróbuj ponownie.



Dziękujemy. Teraz koniecznie POTWIERDŹ adres mail, klikają w link w wiadomości, którą wysłaliśmy na Twojego maila.

Poznaj szczegółowe przepisy (w tym na jogurty mleczne i roślinne), korzyści, zalety domowo przygotowywanego jogurtu. W naszym e-booku znajdziesz odpowiedzi na wiele najczęściej zadawanych pytań. Podaj: