Wytrawne & sosy i dipy

Wytrawne & sosy i dipy

Jogurt z bananem i awokado

SKŁADNIKI
  • ½ awokado
  • 1 banan
  • łyżeczka rodzynek
  • szklanka jogurtu domowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Miąższ awokado i banana miksujemy w blenderze.
  2.  Następnie wlewamy jogurt i delikatnie go mieszamy z miąższem.
  3. Przed spożyciem dodajemy rodzynki.

Smacznego!

Dip jogurtowy do warzyw

SKŁADNIKI:

  • Ogórek świeży- około ½ sztuki
  • Natka pietruszki
  • Koperek
  • Sól, pieprz
  • Szklanka jogurtu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ogórek i zieleninę miksujemy blenderem
  2. Dodajemy jogurt i przyprawy
  3. Mieszamy wszystkie składniki delikatnie z jogurtem.
  4. Można spożywać ze świeżymi warzywami np. jako sos.

Orzeźwiający jogurt ogórkowy

SKŁADNIKI:

  • 100 g (½ średniego) ogórka zielonego
  • 5 g (łyżka) natki pietruszki
  • 2-3 listki bazylii
  • 250 ml (szklanka) jogurtu domowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Zielonego ogórka obieramy ze skórki i kroimy w cząstki.
  2. Natkę pietruszki i listki bazylii siekamy.
  3. Ogórki delikatnie mieszamy z jogurtem . Dodajemy natkę pietruszki i przystrajamy bazylią.

Smacznego!

Sos czosnkowy

SKŁADNIKI:

  • ½ szklanki jogurtu
  • ½ szklanki majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Łyżeczka koperku (świeżego, mrożonego lub suszonego)
  • Sól
  • Pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Czosnek rozgnieść lub posiekać – odstawić na 10 minut
  2. Do jogurtu dodać majonez, czosnek, koperek, przyprawy
  3. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 20-30 minut

Dip jogurtowy do mięs

SKŁADNIKI:

  • ½ szklanki jogurtu domowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • ½ szklanki soku ananasowego
  • Łyżka soku z cytryny
  • 2 szczypty curry
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do garnka wlać sok ananasowy, dodać ketchup, przyprawy, sok z cytryny- zagotować
  2. Ostudzić
  3. Dodać jogurt
  4. Podawać jako dip do słonych przekąsek i mięs

Brokuły z jogurtem

SKŁADNIKI:

  • Brokuły – 1 mała sztuka
  • 1 pokrojona cebula
  • Ząbek czosnku
  • Ostra papryka
  • Ulubione zioła
  • Sól, pieprz
  • Szklanka jogurtu domowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Brokuły ugotować
  2. W tzw. „międzyczasie” podsmażyć cebulę, czosnek
  3. Do jogurtu dodać przyprawy
  4. Ugotowane brokuły ułożyć na talerzu, dodać cebulę, polać jogurtem