Bakterie probiotyczne – czy jogurt domowy ich dostarcza?

Nie każdy jogurt czy kefir zawiera bakterie probiotyczne, a więc takie, których korzystny wpływ na florę bakteryjną może pomóc rozwiązać wiele problemów. Jogurt Domowy zawiera właśnie takie probiotyczne szczepy bakteryjne.

Oferowane w wielu krajach, w tym Polsce, startery zawierają probiotyczne szczepy bakterii, których użycie do przygotowania jogurtu zapewnia jego probiotyczność. Startery, które można kupić m.in. tutaj, zawierają bakterie z następujących probiotycznych szczepów m.in. Lactobacillus bulgaricusLactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactisStreptococcus thermophilus oraz wiele innych np. Bifidobacterium longum, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis, Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus lactis, Lactobacillus gasseri, Lactobacillus brevis, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus plantarum, Propionibacterium freudenreichii. Dzięki temu jogurt domowy przygotowany za ich pomocą ma wartości probiotyczne, jest jednocześnie smaczny i nie zawiera żadnych dodatków, które pojawiają się w jogurtach sklepowych (np. mleko w proszku).

Zagrożenia dla naszej odporności

Dlaczego warto spożywać jogurty zawierające bakterie probiotyczne? Probiotyki zaleca się m.in. w trakcie i po zażywaniu antybiotyków. Antybiotyki usuwając chorobotwórcze bakterie niszczą również naturalną florę bakteryjną organizmu, w wyniku czego grozi choremu dysbakterioza. Ponadto bakterie probiotyczne powstrzymują rozwój szkodliwych, patogennych bakterii. Wprowadzenie na stałe do diety jogurtów probiotycznych może pomóc nam dbać o  odporność organizmu i skład flory. Prawidłowy i nie zachwiany skład flory bakteryjnej w jelitach jest bowiem ważnym czynnikiem odporności.

Domowy a sklepowy

W sklepach jest wiele jogurtów, do których przygotowania zastosowano bakterie probiotyczne. Jednak wątpliwości zawsze wzbudza termin ważności takich produktów. Prawdziwy jogurt nie może zbyt długo stać w lodówce, ponieważ z każdym kolejnym dniem robi się coraz kwaśniejszy, z czasem niezdatny do spożycia. Przy długich terminach ważności jogurtów sklepowych powstaje pytanie czy długi termin ważności nie został osiągnięty dzięki obróbce przemysłowej? Taka obróbka mogła ograniczyć ilość bakterii, co automatycznie wydłuża termin przydatności produktu ale czy nie szkodzi bakteriom?

Szybko, naturalnie i zdrowo

Aby mieć pewność, że zawartość bakterii probiotycznych jest możliwie największa, najlepiej samodzielnie przygotować jogurt probiotyczny w domu. Na tej stronie można znaleźć wiele informacji na temat zalet, przepisów i sposobu przygotowania takiego jogurtu.

Przygotowanie Jogurtu Domowego jest bardzo proste i szybkie, trwa mniej więcej tyle ile zagotowanie mleka. Do przygotowania potrzebujemy tylko mleko i starter z bakteriami probiotycznymi, które można kupić na tej stronie w dziale „kup teraz„.

Kup bakterie probiotyczne i zrób jogurt domowy

Pobierz darmowego e-booka
„Robię domowy jogurt”



Wystąpił jakiś błąd, spróbuj ponownie.



Dziękujemy. Teraz koniecznie POTWIERDŹ adres mail, klikają w link w wiadomości, którą wysłaliśmy na Twojego maila.

Poznaj szczegółowe przepisy (w tym na jogurty mleczne i roślinne), korzyści, zalety domowo przygotowywanego jogurtu. W naszym e-booku znajdziesz odpowiedzi na wiele najczęściej zadawanych pytań. Podaj: