Tak, jogurty tego typu są jak najbardziej wskazane dla dzieci, także tych najmłodszych. Jogurty można wprowadzać do diety dzieci już od pół roku życia dziecka. Należy robić to powoli, wprowadzając podobnie jak każdy inny stały pokarm. Ukwaszone mleko, w formie jogurtu czy kefiru jest znacznie lepiej tolerowane niż samo mleko. Oczywiście w przypadku małych dzieci zawsze możemy być narażeni na ryzyko pojawienia się alergii. Wprowadzając nowe produkty do diety małego dziecka musimy je bacznie obserwować. Jeżeli pojawiają się niekorzystne objawy takie jak wysypka, czy problemy z wypróżnieniami, lekarze bardzo często polecają odstawić częste alergeny, takie jak jajko, mleko, orzechy itd.
Dla starszych dzieci, które nie mają stwierdzonych żadnych nietolerancji lub alergii pokarmowych, jogurt domowy jest świetnym źródłem żywych kultur bakterii, i zdrowego mlecznego posiłku, bogatego w wapń i pożyteczne drobnoustroje.
Ukwaszone produkty mleczne warto wprowadzać do diety dzieci, które podlegają częstym infekcjom, przeziębieniom, czy które przechodziły lub są w trakcie antybiotykoterapii.