Ile kosztuje zrobienie takiego domowego jogurtu?

Koszty nie są wielkie. Do zrobienia 2 litrów jogurtu potrzebujemy: 2 litry mleka i 1 starter. Koszt mleka to ok. 4 do 5 zł za 2 litry. Jeśli kupiliśmy starter w zestawie, to koszt jednego startera jest niewielki (cena za sztukę od 9 do 5,50 w zależności, czy kupimy na sztukę – wtedy jest drożej, czy w zestawie – wtedy jest najtaniej nawet 5,50) .

Przykładowy koszt jogurtu domowego: to 4,60 mleko + 6,80 starter w zestawie = 11,40 zł, co daje koszt 5,70 zł za litr jogurtu.

Dla porównania przykładowa cena jogurtów w sklepie. Np. Jogurt znanej firmy na literę D – 165 gram, to koszt 1,59 zł za opakowanie, czyli aż 9,64 zł za litr. Inny jogurt, znanej firmy na literę B 🙂 ma koszt 1,17 zł za 150 gram, co daje 7,80 zł za litr. Pozornie niska cena małego opakowania, okazuje się dużo wyższa, gdy chcielibyśmy jogurtem nakarmić 4 osobową rodzinę. Oczywiście są jogurty, najczęściej marek własnych wielu sklepów, które kosztują i 3,30 zł za kilogram. Jednak ich walory smakowe pozostawiają wiele do życzenia, a na liście składników znajdziemy tylko napis: mleko, kultury bakterii i często mleko w proszku.

Koszt jogurtu robionego w domu, jest pozornie wyższy ponieważ trzeba kupować i startery i dodatkowo mleko. Jednak wydatek ten zwraca się z nawiązką, jeżeli przynajmniej raz użyjemy jogurtu, który uzyskamy ze startera do przygotowania jogurtu ponownie – pierwszy jogurt (a konkretnie niewielka jego cześć, około jednej szklanki) spełni więc rolę zaszczepki.

W takiej sytuacji, nawet starter kupiony za najwyższą kwotę – 9 zł daje bardzo niski koszt uzyskania niezwykle świeżego, i bogatego w żywe kultury bakterii jogurtu.

Koszt startera 9 zł + koszt 4 litrów mleka = 2,50 *4 = 10 zł. Łączny koszt 19 zł za 4 litry jogurtu, co daje 4,75 zł za litr jogurtu probiotycznego.

Jeżeli rozmnożymy jogurt co najmniej 2 razy za pomocą jogurtu, to koszt wyniesie:

Koszt startera 9 zł + koszt 6 litrów mleka. Mleko: 2,50 *6 = 15 zł. Mleko + starter = łączny koszt 24 zł za 6 litry jogurtu, co daje 4 zł za lit jogurtu probiotycznego.

Zakładając jeszcze niższą cenę zakupu fiolki (czyli w zestawie wcale nie najtańszym – przyjmijmy 7,20 zł) oraz to, że zrobisz jogurt 3 razy, to uśredniona cena Twojego jogurtu spada nagle do 3,40 zł za litr (wyliczenie z mlekiem za 2,5 zł/litr: 5+7,2+5+5+5 = 27,20 zł za 8 litrów jogurtu). W wersji maksymalistycznej, gdybyś robił za każdym razem 3 litry jogurtu, cena spadnie nawet do 3,10 zł za litr. Jeśli zjesz nawet 2 duże miski jogurtu (czyli prawie litr jogurtu), to koszt naszego śniadania wyniesie ok. 3 zł. Nawet po dodania do niego musli, owoców (np. banana), płatków owsianych czy miodu lub dżemu trudno żeby średni koszt takiego posiłku przekroczył 5 zł.

Z obserwacji praktyki naszej i klientów zauważyliśmy, że na tego typu śniadanie z jogurtem dziecko zwykle zjada jedną dużą miskę jogurtu, podobnie jak jego mama, natomiast mężczyźni dają radę zjeść nawet 2 takie miski. Oczywiście jogurt można jeść nie tylko na śniadanie.

Wszystko to dzięki możliwości kilkukrotnego przeszczepiania jogurtu. Wg. producentów starterów do domowego jogurtu oraz naszych wieloletnich doświadczeń można kontynuować hodowlę 2-3 razy od uzyskania pierwszego jogurtu. Daje to więc wymierne oszczędności oraz pozwala uzyskać produkt bardzo wysokiej jakości, za niewielką cenę.

Chcemy podkreślić w tym kontekście ceny właśnie uzyskaną za tę cenę jakość! Przykładowy starter do jogurtu np. Zakwaska PROBIO-JOGURT zawiera następującą florę bakteryjną: Bifidobacterium lactis (2 szczepy), Bifidobacterium longum, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis, Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus lactis, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus gasseri, Lactobacillus brevis, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus plantarum, Streptococcus thermophilus, Propionibacterium freudenreichii.

Czy jakikolwiek jogurt gotowy posiada taką florę kultur bakterii? Nie! Ponieważ producenci jogurtów nie widzą potrzeby wydawania dużych środków na szczepy bakterii probiotycznych. Zwykły jogurt ukwasi się za pomocą dwóch podstawowych szczepów bakterii, czyli Streptococcus thermophilus oraz Lactobacillus bulgaricus. Szczepy probiotyczne nie są więc potrzebne producentom sklepów, to tylko zbędny wydatek, ponieważ zakup takiego surowca nie jest tani.

Dzięki idei jogurtu domowego, który przygotowujemy w domu, możemy na powrót mieć produkty niepasteryzowane u siebie w domu. Startery z mikroflorą odwracają procesy pasteryzacji, i pozwalają dostarczyć w diecie żywy nabiał, z bogatą florą kultur bakterii.

Ktoś powie, ale do kosztów trzeba doliczyć też przesyłkę? Niekoniecznie. Startery z kulturami bakterii są dostępne w wielu sklepach ze zdrową żywnością, a ponadto w wielu sklepach internetowych kupując za większą kwotę, przesyłka jest bezpłatna. Także w sklepie.jogurt-domowy.pl

Dlatego by mieć jak najniższą cenę:
– warto kupować startery w większych zestawach,
– warto składać większe zamówienia, tak by mieć darmową przesyłkę.

Pobierz darmowego e-booka
„Robię domowy jogurt”



Wystąpił jakiś błąd, spróbuj ponownie.



Dziękujemy. Teraz koniecznie POTWIERDŹ adres mail, klikają w link w wiadomości, którą wysłaliśmy na Twojego maila.

Poznaj szczegółowe przepisy (w tym na jogurty mleczne i roślinne), korzyści, zalety domowo przygotowywanego jogurtu. W naszym e-booku znajdziesz odpowiedzi na wiele najczęściej zadawanych pytań. Podaj: