Porada użytkownika jogurtu domowego:
W jogurtownicy, którą posiadam (nie jest ona konieczna do zrobienia jogurtu, ale ułatwia zadanie), można zrobić tylko 1 litr jogurtu. Dlatego interesował mnie problem, jak zrobić z jednej saszetki 2 razy po 1 litr jogurtu, ponieważ szkoda mi robić jedynie 1 litr jogurtu z 1 saszetki.
Jak wiadomo, nie jest zalecane zostawianie saszetki po otwarciu (więcej o tym: https://www.jogurt-domowy.pl/pytanialista/69-czy-po-otworzeniu-saszetki-mozna-zostawic-czesc-bakterii-na-pozniej ). Dlatego wymyśliłem inny sposób.
Nim zacznę robić jogurt domowy, wpierw mieszam bakterie z saszetki z mlekiem w niewielkim słoiku. Następnie do zaszczepienia pierwszego litra mleka bakteriami używam jedynie połowy zawartości słoika. Pozostała część słoika chowam do następnego razu do lodówki. Uwaga: trzeba pamiętać, że słoik powinien być czysty i szczelnie zamknięty, by nie dostały się do niego żadne inne bakterie, które zanieczyściłby później jogurt.
Następnie, po zrobieniu pierwszego litra jogurtu, nowy litr mleka zaszczepiałem drugą połową zawartości słoika z bakteriami. Robiąc w ten sposób musiałem za drugim razem zwykle nieco dłużej czekać na zrobienie jogurtu (ok. 10 godzin zamiast 6-8). Ale dzięki temu można zrobić z jednej saszetki 2 litry jogurtu w odstępach czasu.
F. z Warszawy