Jogurt Domowy

Chcesz zrobić domowy jogurt migdałowy?

Zapraszamy do lektury przepisu na wegański jogurt z migdałów kliknij tutaj
jogurt_migdaowy_orzechowy

Dowiedź się więcej – czytaj nasze artykuły

Żyj zdrowo i naturalnie

Dotykają Cię częste infekcje? Wzmocnij odporność

Biegunki, zaparcia, dysbakterioza? Rozwiąż swój problem

Jak zrobić jogurt w domu w kilka minut?

Kup teraz startery z probiotycznymi bakteriami

banner_w_prawej_sprzedazowy_3
jogurt_domowy_srodek_bannera

jogurt_domowy_dol_bannera

Jak zrobić kefir domowy? Instrukcja przygotowania kefiru domowego

Zrobienie probiotycznego Kefiru Domowego z użyciem starterów z probiotycznymi bakteriami kefirowymi jest bardzo proste i gwarantuje nam, że tak przygotowany kefir będzie niezwykle smaczny i będzie miał cenne właściwości probiotyczne. Zapraszamy do lektury przepisu:

jak zrobić kefir domowyPotrzebne składniki:

starter z mikroflorą ziaren kefiru – kefir (kup tutaj)

• 1 lub 2 litry mleka (zależnie od tego jaką ilość chcemy uzyskać). Jeśli  używamy mleka innego niż UHT, czy pasteryzowanego wlewamy je do rondla (najlepiej w wannie wodnej – naczynie z mlekiem wstawia się do naczynia z wodą i dopiero to drugie naczynie jest podgrzewane na kuchni) i ogrzewamy do temperatury lekko poniżej temperatury wrzenia. Dzięki temu nastąpi eliminacji obcej mikroflory.

 

Krok po kroku:

Przygotowanie kefiru jest nieco łatwiejsze niż jogurtu.

  1. Do przyrządzenia kefiru potrzebujemy mleko o temperaturze pokojowej ok. 24ºC- 26ºC.  Dlatego jeśli podgrzewaliśmy mleko, powinniśmy je wystudzić, natomiast jeśli wyjęliśmy je z lodówki, powinniśmy pozwolić mu osiągnąć temperaturę pokojową.

  2. Następnie dodajemy do mleka zawartość startera do przyrządzenia kefiru. Całość mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia zawartości.

  3. Mleko z rozpuszczonymi kulturami szczelnie przykrywamy  i pozostawiamy w temperaturze pokojowej (20ºC-24ºC) do uzyskania żądanej konsystencji kefiru. W takich warunkach, mleko zetnie się w ciągu 16-24 godzin od momentu dodatnia kultur. Uwaga: Mleka nie należy w tym czasie mieszać.

  4. Po ścięciu się mleka – kefir wstawiamy do lodówki w celu jego schłodzenia (najlepiej na kilka godzin)

  5. Gotowe. Kefir jest gotowy do spożycia. Można go przechowywać w lodówce przez ok. 3 dni.

  6. Z kefiru możemy uzyskać twarożek. Jeżeli kefir przetrzymamy dłużej niż powinniśmy, możemy z niego w łatwy sposób uzyskać twarożek. Powinniśmy go delikatnie podgrzać, dzięki czemu nastąpi oddzielenie serwatki. Po przecedzeniu przez sitko lub durszlak pokryty gazą lub lnianą ściereczką otrzymamy bardzo smaczny twarożek.

Propozycje dodatków

Tak przygotowany kefir jest znakomity bez dodatków. Można go podawać z owocami, może też służyć do przygotowania słonych dressingów i sosów do sałatek. Warto spróbować go z chlebem, z ziemniakami (odświeżające i orzeźwiające danie w czasie upalnego lata), w połączeniu z innymi produktami lub daniami (naleśniki, racuchy).