To prostsze niż myślisz.
Zobacz ten krótki film przedstawiajacy najlepszy naszym zdaniem sposób przygotowania jogurtu domowego. Robienie jogurtu jest w gruncie rzeczy banalanie proste i po kilku razach będziesz to robić bez zastanowienia.
Najlepiej zagotuj mleko i następnie ostudź do tej temperatury.
Do mleka o temperaturze od 40 °C do max. 45 °C dodajemy bakterie (1 fiolkę Zakwaski lub saszetkę Vital). Całość mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia proszku.
Naczynie zakrywamy i odstawiamy w cieple. Można owinąć je np. kocem lub ręcznikiem, by jak najdłużej trzymało temperaturę. W zimie postaw na kaloryfer.
I tylko tyle - to już wszystko. Wstaw jogurt do lodówki przed podaniem.
Do zrobienia jogurtu potrzebujesz przede wszystkim mleko (1-3 litry) oraz starter z żywymi kulturami bakterii. Musisz też mieć stalowy garnek lub inne naczynie, w którym ukwasisz jogurt.