Jak zrobić jogurt z „mleka” roślinnego?

Wprawdzie żywe kultury bakterii (takie jak Zakwaski) są generalnie przeznaczone do mleka ssaków: krowiego, koziego,  jednak wiele osób przygotowuje z ich użyciem jogurty na mlekach roślinnych np. sojowym, migdałowym, kokosowym.

Jogurt z domowego mleka roślinnego (migdałowego) zrobiła np. zawodniczka karate i popularyzatorka zdrowego stylu życia Pani Anna Lewandowska, o czym napisała na swoim blogu (link). Wiemy, że wiele osób robi „jogurty” roślinne również z innych pożywek roślinnych, tak więc jest to możliwe – jednak smak i konsystencja takich jogurtów może być różna, w zależności od tego, jakie dodatki się zastosuje.

Przepis –> Anny Lewandowskiej na jogurt migdałowy <–.

W przypadku ukwaszania mleka roślinnego należy pamiętać, że:

– takie „mleko” nie ma laktozy, na której namnażają się kultury bakterii. Warto więc je nieco dosłodzić – zwykły cukier jest dla nich dobrą pożywką. Cukier zostanie przerobiony przez bakterie, więc nie należy obawiać się, że taki produkt będzie słodzony. Można oczywiście spróbować ukwasić napój roślinny bez cukru. Pamiętajmy, że pożywkę dla bakterii stanowi glukoza – dlatego np. stewia czy ksylitot nie nadają się do namnażania kultur bakterii.

– gęstość jogurtów roślinnych może być mniejsza, dlatego warto je czymś zagęszczać np. agarem lub pektynami, albo odsączać nadmiar płynu.

– Odnośnie ukwaszania bardziej stałych mas (jak np. kaszy), to należy pamiętać, że kultury bakterii wymagają, aby masa ukwaszana była nieco płynna, tak aby mogły się po niej przemieszczać. Przykładowo. niektóre osoby przygotowują jogurty jaglane.

Do własnych eksperymentów nad jogurtami z mleka roślinnego polecamy podstawowy starter do jogurtu probiotycznego – Zakwaskę do JOGURTu VIVO

Nasi Klienci dzielą się swoimi przepisami na domowe jogurty roślinne.  Zachęcamy do zapoznania się poniższymi przepisami:

Przepis na –> domowy jogurt migdałowy.

Przepis na –> domowy jogurt kokosowy.