Pomysły na śniadanie

Pomysły na śniadanie

Jogurt z domowym musli

SKŁADNIKI:

  • Ulubione domowo skomponowane musli (nasza propozycja):
  • 1 łyżka pestek dyni i 1 słonecznika
  • 6-8 sztuk orzechów włoskich lub laskowych
  • wypiekane płatki owsiane lub żytnie (opcjonalnie z 1 łyżką miodu)
  • suszone owoce wg. uznania
  • szklanka jogurtu domowego
  • kilka owoców dla udekorowania np. truskawki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wpierw musimy skomponować własne, ulubione musli. Płatki owsiane, i opcjonalnie ziarenka oraz orzechy wypiekamy w piekarniku w temperaturze 160 st. C przez 15-25 minut. Możemy dla smaku pokryć je 1 łyżką miodu.
  2. Następnie wszystkie składniki (nasiona słonecznika, pestki dyni, orzechy, morele i jabłka) wrzucamy do miseczki z jogurtem i dekorujemy ulubionym owocem np. truskawką.

Smacznego!

Jogurt z bananem

SKŁADNIKI:

  • banan
  • miska jogurtu domowego
  • dodatki np. pestki dyni, rodzynki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do miski z jogurtem wkładamy kawałki banana. 
  2. Całość przystrajamy dodatkami. 

Śniadanie gotowe!

Jogurt z malinami, bananem i dodatkami

SKŁADNIKI:

  • pół szklanki malin
  • jeden banan 
  • pestki dyni, midały

PRZYGOTOWANIE:

  1. Banana pokrój na plasterki 
  2. Wszystkie owoce wrzuć do jogurtu..
  3. Posyp pestkami dyni i migdałami.

Smacznego!

Jogurt kakaowy

SKŁADNIKI

  • 2 litry mleka
  • 8 łyżek kakao
  • sterter do jogurtu
  • banany (jako dodatek)
  1. Wpierw musisz zrobić kakao: mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. W osobnej szklance rozrabiany kakao z odrobiną mleka (pół szklanki).
  2. Następnie do gotującego się w garnku mleka wlewamy całą zawartość szklanki i dokładnie mieszamy.
  3. Czekamy aż kakao ostygnie do ok. 40-45°C i następnie dodajemy starter z bakteriami. Zostawiamy do ukwaszenia zgodnie z instrukcją przygotowania jogurtu (pod nakryciem, ok. 6-8h).
  4. Jogurt kakaowy moze być odrobinę bardziej płynny niż jogurt bez kakao.

Jogurt z truskawkami

SKŁADNIKI:

  1. Truskawki (w całości lub pokrojone).
  2. Miska jogurtu domowego
  3. Ewentualne dodatki jak np. pestki dyni, płatki, musili.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do miski wrzuć truskawki i zalej je jogurtem. 
  2. Z wierzchu przystrój truskawkami i posyp innymi dodatkami: np. musli, migdałami, ziarnami itp.

Smacznego!

Jogurt brzoskwiniowy z siemieniem lnianym

SKŁADNIKI:

  • 3 suszone morele
  • ½ brzoskwini
  • łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 250 ml domowego jogurtu

PRZYGOTOWANIE:

Powyższy jogurt możemy przygotować w postaci do picia oraz z kawałkami owoców.

Płynna konsystencja. Do blendera wlewamy jogurt, wrzucamy suszone morele i brzoskwinie pokrojoną w drobniejsze cząstki. Wszystko razem miksujemy, na koniec dodajemy łyżeczkę mielonego siemienia lnianego.

Jogurt z kawałkami owoców. Dla osób, które lubią czuć kawałki owoców. W tym celu należy pokroić na drobne cząstki suszone morele oraz brzoskwinie. Dodajemy do jogurtu i dosypujemy łyżeczkę siemienia lnianego.Smacznego!

Jogurt z morelą

jogurt domowy z morelami

SKŁADNIKI:

  • miska jogurtu domowego
  • morela
  • inne dodatki np. banan, pestki dyni

PRZYGOTOWANIE:

  1. Morelę pokrój na kawałki i wrzuć do jogurtu
  2. Dodaj pozostałe dodatki.

Smacznego!

Jogurt z borówkami, malinami i płatkami

SKŁADNIKI:

  • pół szklanki borówek amerykańskich
  • pół szklanki malin
  • łyżka płatków owsianych
  • szklanka jogurtu domowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Owoce wrzucamy w całości do jogurtu (lub miksujemy, jesli chcemy mieć płynną wersję zdatną raczej do wypicia).
  2. Dodajemy płatki owsiane.
  3. Można dodać np. miodu. Posiłek gotowy.

Smacznego!

Mus truskawkowy z cynamonem

SKŁADNIKI

  • szklanka truskawek
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 1 szklanka jogurtu domowego
  • cynamon

PRZYGOTOWANIE:

  1. Truskawki szypułkujemy, wrzucamy do blendera i miksujemy.
  2. Następnie dodajemy jogurt i delikatnie mieszamy go z musem truskawkowym.
  3. Jeśli mamy ochotę na bardziej płynny mus, dodajmy sok pomarańczowy (lub możemy wszystko jeszcze raz zmiksować w blenderze).
  4. Przed spożyciem możemy posypać z wierzchu cynamonem.